Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ενημέρωση από την Πρόταση Προοπτικής για τη συνεδρίαση του ΣΥΕΤΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση

Ενημέρωση από το ΔΣ ΣΥΕΤΕ 10/6/2016

13-6-2016

Στο ΔΣ του Συλλόγου το βασικό θέμα ήταν οι εξελίξεις για την επιχειρησιακή σύμβαση. Έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για την τελευταία συνάντηση με τη Διοίκηση την προηγούμενη μέρα, όπου συμμετείχε όλο το Προεδρείο, δηλ. οι 4 παρατάξεις. Οι απαντήσεις που έδωσε η Διοίκηση δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές στα βασικά θέματα από αυτά που ζητάει ο Σύλλογος στο πλαίσιό του, επιβεβαιώνοντας την τελευταία ανακοίνωση που βγάλαμε στις 25 Μαΐου ως Πρόταση Προοπτικής. Συγκεκριμένα και από όσα μεταφέρθηκαν από τις 4 παρατάξεις: 
  • Η Διοίκηση δεν θέλει να υπάρχει η ίδια ρήτρα μη απολύσεων που υπήρχε στην προηγούμενη επιχειρησιακή, και δέχεται να μπει μόνο για σύμβαση 1 έτους. Διαφορετικά, δέχεται να υπάρχει η διατύπωση της κλαδικής σύμβασης , «περί βούλησης των δύο μερών» σε 3ετή σύμβαση, γιατί δεν είναι ρήτρα αλλά ένα ευχολόγιο.
  • Η Διοίκηση δεν δέχεται να υπάρχει αποκατάσταση της μείωσης (κουτάκι) ούτε από 1-1-2017 όπως ζητάει ο ΣΥΕΤΕ, παρότι η προηγούμενη επιχειρησιακή έθετε ότι θα επανεξεταστεί η δυνατότητα να φύγει το κουτάκι, κι ενώ ήδη το 2016 υπάρχουν υψηλά κέρδη 189 εκ το τρίμηνο. Αν προκύψει κάτι το 2016, δήλωσε ότι θα δώσει κάτι με τη μορφή «μπόνους» σε κάποιους!
  • Η Διοίκηση δεν δέχεται μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια για στεγαστικά – καταναλωτικά δάνεια (ο Σύλλογος ζητάει γενναία έκπτωση σε καταναλωτικά-στεγαστικά-πιστωτικές κάρτες), συγκεκριμένα προτείνει μόλις 10% μείωση στους τόκους όσων είναι ενήμεροι, ενώ για τα στεγαστικά προτείνει το split and freeze μόλις για όσους είναι ληξιπρόθεσμοι πάνω από 3 μήνες και όχι για ενήμερους. Δήλωσε ότι η κλαδική που υπογράφτηκε δεν ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα ελάφρυνσης και οι συνάδελφοι με ληξιπρόθεσμα.
  • Για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, για το ΤΥΠΕΤ δήλωσε ότι έδωσε αυτά που προέβλεπε η προηγούμενη επιχειρησιακή, και παρότι ακολούθησε η εθελουσία του 2013 με τις συνέπειες να έχουν ήδη φανεί, δήλωσαν προχθές ότι προτίθενται να δώσουν πάλι τα ίδια με αύξηση κατά 10%, δηλ. περίπου 2,25 εκ, που είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα αναγκαία. Ως προς το Ταμείο Αυτασφάλειας, επίσης δεν δεσμεύτηκε να καταβάλει εισφορά για όσους έχουν προσληφθεί από 1/1/2014.
  • Η Διοίκηση έδωσε έμφαση στην επιτυχία της εθελουσίας που σχεδιάζει. Γι αυτό, ζήτησε ουσιαστικά να βάλει πλάτη ο ΣΥΕΤΕ , μη ζητώντας πολλά για την επιχειρησιακή. Επί της ουσίας, η άρνηση να μπει ρήτρα περί μη απολύσεων – παρά μόνο για 1 έτος -, η άρνηση να παρθεί πίσω το κουτάκι, η άρνηση να γίνουν εκπτώσεις και διευκολύνσεις στα δάνεια, αποσκοπεί στο να πιεστούν και αναγκαστούν περισσότεροι συνάδελφοι να φύγουν με εθελουσία και χωρίς σύνταξη. 
Στη συζήτηση που έγινε μετά και μετά από ερώτηση της κίνησής μας, για το θέμα του εξειδικευμένου κανονισμού ο Πρόεδρος δήλωσε ότι όντως υπάρχει καθυστέρηση από τη Διοίκηση, έχει γίνει ο βασικός κορμός και τα παραρτήματα, εκκρεμούν οι μεταβατικές διατάξεις, είναι πολύπλοκο θέμα γιατί είναι πολλές Διευθύνσεις, έχουν ενημερώσει όλες τις ΕΑΚ και ήταν υποδειγματικοί στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ άσκησε κριτική στο Σύλλογο Εθνοντάτα για τη 2ωρη στάση εργασίας για το θέμα. 
Επίσης, η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ δεν έκαναν καμία πρόταση, και ανέφεραν γενικά «να πιέσουμε τη Διοίκηση, με μια αγωνιστική κινητοποίηση».

Η τοποθέτησή μας ως Πρόταση Προοπτικής ήταν η εξής:
  • Ο κόφτης που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σύμπνοια με τους δανειστές ΕΕ-ΔΝΤ, χωρίς απεργία μάλιστα, στέλνει μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τίποτα, μηδέν αύξηση, ότι δεν νομιμοποιούνται να ζητούν τίποτα για τα επόμενα 100 χρόνια. Ήδη επίσης ξεκίνησαν επιχειρησιακές συμβάσεις κάτω κι από τη γενική συλλογική, που δείχνει το πλαίσιο και τους αρνητικούς συσχετισμούς.
  • Επιβεβαιώνεται η εγκληματική καθυστέρηση από πλευράς ΣΥΕΤΕ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επιχειρησιακή αρχές Απρίλη, ενώ προτείναμε ήδη από τον Απρίλη του 2015 και το χειμώνα πλαίσιο και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, κι ενώ πάντα οι διαπραγματεύσεις ξεκινούσαν πριν λήξει η επιχειρησιακή. Προειδοποιούσαμε ότι θα βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο, όμως ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αρνήθηκαν και στη ΓΣ να το συζητήσουμε και άφησαν να λήξει και η 3μηνη παράταση.
  • Επιβεβαιώνεται πόσο κακή ήταν η απόφαση που πήραν τον Δεκέμβρη του 2013 οι 3 παρατάξεις (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ) στο Ταμείο Αυτασφάλειας, απόφαση που είχαμε καταγγείλει για τις συνέπειες που θα είχε και για τους συναδέλφους και για το Ταμείο, να ψηφίσουν την πρόταση της Διοίκησης να καταβάλει εισφορά μόνο για όσους είχαν προσληφθεί ως 31-12-2013, με συνέπεια για 2,5 χρόνια να μην έχει καταβάλει ούτε το 2% για τους συναδέλφους από Probank-Fbb-Ethnodata, δηλ. περίπου 1500 συναδέλφους. 
  • Επιβεβαιώνεται η κριτική μας και στην πρόσφατη κλαδική σύμβαση. Και στο θέμα της διατύπωσης περί βούλησης για διατήρηση των θέσεων εργασίας, που είναι ευχολόγιο και γι αυτό την προτιμά η Διοίκηση, και στο κομμάτι των δανείων που είναι τόσο γενική και γι αυτό η Διοίκηση υποστηρίζει ότι δεν δεσμεύεται να κάνει διευκολύνσεις στα στεγαστικά, παρά μόνο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα πάνω από 3 μήνες. 
  • Το ρεαλιστικό πλαίσιο του ΣΥΕΤΕ πάντως το απορρίπτει κι αυτό η Διοίκηση, και ο πήχυς πέφτει αρκετά με συνέπεια αν τελικά υπογραφεί κάτι να είναι ακόμα πιο κάτω, οπότε δικαιωνόμαστε ότι έπρεπε οι προτάσεις του Συλλόγου να ήταν με βάση τις ανάγκες πραγματικά γι ανα χουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, τους εγκαλέσαμε ότι δεν μπορούν να πάνε πίσω κι αυτό το ελάχιστο πλαίσιο, θα ναι σαφής ήττα. 
  • Προτείναμε επομένως, έστω και τώρα, και με βάση ότι Λεφτά Υπάρχουν, και μετά τα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2016 και αφού οι εταιρείες και πάνω από 300-400 σύμβουλοι πληρώνονται πλουσιοπάροχα, να διεκδικήσουεμ αγωνιστικά μια ικανοποιητική σύμβαση εργασίας. Η τακτική μέχρι στιγμής των συναντήσεων δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Ζητήσαμε να συμμετέχουμε στη διαπραγματευτική ομάδα, καθώς μόνο η Πρόταση Προοπτικής έχει αποκλειστεί. Η πρότασή μας ήταν: 1. συνελεύσεις σε κάθε πόλη Δευτέρα-Τρίτη και στην Αθήνα σε όλα τα μεγάλα κτίρια και ανά 10 καταστήματα, να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να αποφασίσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, 2. στάση εργασίας την ημέρα της επόμενης συνάντησης και συγκέντρωση, 3. Κάλεσμα και στους συνταξιούχους να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις, 4. 48ωρη απεργία Πέμπτη-Παρασκευή, ώστε να την έχουμε ετοιμάσει, κλιμάκωση, και να ναι 5 μέρες οι τράπεζες κλειστές, με περιφρούρηση σε βασικά κτίρια. 
Από τη συζήτηση μετά, αρκετοί σύμβουλοι έλεγαν ότι «καλή είναι κι η διατύπωση της ΟΤΟΕ, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα απολύσεις», πράγμα που δείχνει ότι θα υποχωρήσουν σε αυτό το κορυφαίο θέμα και θα αποδεχθούν το αίτημα της Διοίκησης να μην υπάρχει η ρήτρα περί μη απολύσεων όπως την προηγούμενη φορά. Επίσης, φάνηκε ότι και στο θέμα των μισθών, έλεγαν ότι είναι «πολυτέλεια» τα κουτάκια, εδώ έκλεισαν άλλες τράπεζες κλπ. Δηλαδή, αν οι εργαζόμενοι δεν απαιτήσουν πραγματικά μια επιχειρησιακή που να διασφαλιστούμε και να κερδίσουμε κάτι, φαίνεται ότι οι δύο πλειοψηφούσες παρατάξεις θα συμφωνήσουν με τη Διοίκηση , εις βάρος μας.
Η πρόταση της ΔΗΣΥΕ στο τέλος ήταν να γίνει μια 2ωρη στάση εργασίας την ημέρα της επόμενης συνάντησης με εξουσιοδότηση στο Προεδρείο ανάλογα πότε θα γίνει, μετά από διαμαρτυρία αρκετών να γίνει 3ωρη, είπαν οκ για 3ωρη στάση. Ζητήσαμε να γίνουν συνελεύσεις τις 2 πρώτες ημέρες, αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Ζητήσαμε να υπάρχει ανακοινωμένη έστω 24ωρη απεργία μέσα στη βδομάδα, καθώς δεν έχουμε χρόνο, αρνήθηκαν. Την πρόταση ψήφισαν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ, οπότε αποφασίστηκε μια 3ρη στάση εργασίας και βλέπουμε. Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν ένα δυναμικό μήνυμα προς τη Διοίκηση και το Σύλλογο, σχετικά με το αν θέλουν να υπογραφεί επιχειρησιακή και τι επιχειρησιακή.

Για την Πρόταση Προοπτικής,

Μαρία Ξιφαρά
Δαμιανός Τσίγκανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου