ΑΠΕΡΓΙΑ 17/5
Άλλο ένα Μνημόνιο μετά από σκληρή διαπραγμάτευση…Η κυβέρνηση, μετά από μια ακόμα «σκληρή διαπραγμάτευση», φέρνει μια συμφωνία που πλήττει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα και αλυσοδένει σφιχτότερα την κοινωνία στο μνημονιακό κλοιό. Με ένα συμπληρωματικό τέταρτο μνημόνιο που επεκτείνει την ισχύ των προηγούμενων τουλάχιστον μέχρι το 2021 ενώ παράλληλα προβλέπει επιπρόσθετα μέτρα που θα σημάνουν:
- Νέο πετσόκομμα των συντάξεων. Τα ψέματα Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου, όταν ψηφιζόταν το αντιασφαλιστικό έκτρωμά τους, δεν έχουν παλιώσει τόσο ώστε να ξεχαστούν. Διαβεβαίωναν πως όχι μόνο δε θα μειωθεί καμία σύνταξη, αλλά αντίθετα από το 2019 θ’ αρχίσουν να αυξάνονται. Όσο για τις «προσωπικές διαφορές», έλεγαν πως αυτές αφορούν ελάχιστες περιπτώσεις συντάξεων και θα είναι ασήμαντου ύψους. Τώρα, συμφώνησαν να κόψουν τις συντάξεις, ξεκινώντας από τις «προσωπικές διαφορές», ώστε να εξασφαλίσουν ένα ποσό τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ. Έχοντας δε επίγνωση του γεγoνότος ότι ο ΕΦΚA είναι εκ γενετής χρεωκοπημένος και μόνο με συνεχείς μειώσεις συντάξεων ή/και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών – όπως γίνεται σε αυτή τη φάση για τους αυτοαπασχολούμενους- μπορεί να επιβιώνει, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η μείωση αυτή δε θα είναι η τελευταία.
- Νέα φορολογικά χαράτσια μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, της κατάργησης της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα, της κατάργησης έκπτωσης 1,5% στον υπολογισμό της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών κ.α. Και σε αυτή την περίπτωση ένας άλλος υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος, έλεγε ότι θα παραιτηθεί άμα το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ. Ψήφισε τη μείωση στα 8.636 ευρώ το 2016 και στα 5.682 το 2020. Κι ούτε που του πέρασε από το μυαλό να παραιτηθεί.
- Εκποίηση (ιδιωτικοποίηση) βασικών υποδομών, καθώς βγαίνουν στο σφυρί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, αεροδρόμια. Άμεση συνέπεια θα είναι η αύξηση των τιμών σε δημόσια αγαθά (ρεύμα, νερό) και υπηρεσίες.
- Νέες περικοπές (κατά 447 εκ. ευρώ για το 2018) των κοινωνικών δαπανών (υγεία, παιδεία, πρόνοια, ιατρική και κοινωνική ασφάλιση) που σημαίνει ταυτόχρονη μείωση του έμμεσου μισθού μας.
- Δραστικό περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
- Μείωση φορολογικών συντελεστών, η οποία ωστόσο με την ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου καταλήγει συνολικά σε φορολογική επιβάρυνση
- Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ούτως ή άλλως δεν ίσχυε για τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ και σε όσα έχει εφαρμογή υπερκαλύπτεται από τη μείωση του αφορολόγητου
- Μέτρα φιλανθρωπικού χαρακτήρα που έρχονται να αντιμετωπίσουν (κάποια από τα) φαινόμενα ακραίας ένδειας κι εξαθλίωσης που οι μνημονιακές πολιτικές παράγουν γενικευμένα
Όμως τα μνημόνια μπορεί να αποφασίζονται και να σχεδιάζονται μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου και μετά να επικυρώνονται από το ελληνικό κοινοβούλιο, όμως υλοποιούνται κάθε μέρα εδώ. Οι φορείς που αναλαμβάνουν την εφαρμογή τους ακολουθούν την ίδια ακριβώς μεθοδολογία.
Το δικό μας μνημόνιο
Η διοίκηση του σωματείου, μετά από μια ακόμα «σκληρή διαπραγμάτευση», έφερε μια σύμβαση που καθόλου δεν προστάτευσε το «κοινωνικοοικονομικό στάτους» των εργαζόμενων, όπως δεσμευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα το προεδρείο (πόσο μάλλον να διεκδικήσει οτιδήποτε από όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια). Αντίθετα περιείχε ένα άγριο πετσόκομμα των αποδοχών μας, χωρίς καμία διασφάλιση ούτε απέναντι σε ενδεχόμενες περαιτέρω περικοπές μέσω άλλων οδών (οργανογραμματικές αλλαγές, καθεστώς υπογραφών κ.α.), αλλά ούτε καν απέναντι σε επιβουλές ενάντια στην ίδια την εργασία μας (ομαδικές απολύσεις).
Και στη δική μας περίπτωση η συμφωνία παρουσιάστηκε σαν μια επιτυχία με την οποία εξασφαλίστηκε η διάσωση της Τράπεζας και η μελλοντική της ανάπτυξη. Κι επειδή αυτό το παραμύθι, από μόνο του δεν μπορεί να παραποιήσει την πραγματικότητα των λογαριασμών μισθοδοσίας μας, είχαμε κι εμείς τα αντίστοιχα αντίμετρα φιλανθρωπικού χαρακτήρα όπως:
- Την «επιδότηση εκδρομικών δραστηριοτήτων» με τα κατοστάρικα που μοιράζονται σε κάποιους τυχερούς μιας κάποιας κλήρωσης, συνδυάζοντας την ευαισθησία της κοινωνικής παροχής με την ανεβασμένη αδρεναλίνη του τζόγου
- Την εξέταση της πιθανότητας ρύθμισης-επιμήκυνσης των δανείων προσωπικού γα να αντιμετωπιστούν (κάποιες από) τις περιπτώσεις απόλυτης αδυναμίας συναδέλφων να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους και για να ανασχεθεί το κύμα αιτήσεων ένταξης στο Ν/3869 , που με τα νέα δεδομένα θα αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης 17/5 και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας της Πέμπτης 18/5. Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την ανατροπή της καταστροφής των ζωών μας και του μέλλοντος των επόμενων γενιών!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου