Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Ανακοινώσεις της Πρότασης Προοπτικής Εθνικής Τράπεζας

11/7/14
Ξεπέρασε τα όρια η συνδιαλλαγή των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ
με την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας!
Αναρωτιόντουσαν οι συνάδελφοι γιατί ο ΣΥΕΤΕ αφήνει τόσο ανενόχλητη την Τράπεζα να παραβιάζει συστηματικά τον Κανονισμό Εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις, γιατί η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) -ΔΑΚΕ τα έχει ξεπουλήσει όλα. Τα είχαμε όλα προβλέψει, δυστυχώς. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας κάναμε λόγο για σύμπνοια του ΣΥΕΤΕ με τη διοίκηση ΕΤΕ, για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Και η βόμβα έσκασε! Δεν τους έφταναν οι προαγωγές κατ εξαίρεση, οι προνομιακές μεταθέσεις, οι παραπάνω από το προβλεπόμενο αποσπάσεις στο Σύλλογο, τώρα αποκαλύπτεται ότι η Διοίκηση της ΕΤΕ έχει προσλάβει παιδιά αρχισυνδικαλιστών του Προεδρείου των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ σαν ειδικούς συνεργάτες!
Είναι εμφανές ότι η Διοίκηση ανταμείβει τους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για τις υπηρεσίες που της προσφέρουν. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι εδώ ενωμένος δυνατός. Όταν καταγγείλαμε την ΟΤΟΕ μετά τη πρόσφατη ανακοίνωσή της για τη συνάντηση με τη Διοίκηση της ΕΤΕ, οι ίδιες παρατάξεις μας απάντησαν ότι η ΟΤΟΕ είναι «θεσμός». Που πήγε ο σεβασμός στους θεσμούς, όταν οι Πρόεδρος, Γραμματέας κλπ του σωματείου βρίσκονται σε τέτοιο αλισβερίσι και δεν σέβονται ούτε ιερό ούτε όσιο;
Μάλιστα, φαίνεται ότι κι άλλοι συνδικαλιστές αυτών των παρατάξεων έχουν βάλει συγγενείς 1ου βαθμού στην τράπεζα ως ενοικιαζόμενους! Πώς περιμένει κανείς να αντιπαλέψει ο Σύλλογος το δουλεμπόριο της ενοικιαζόμενης εργασίας, την παραβίαση του κανονισμού καθημερινά με τις προσλήψεις και τοποθετήσεις εκατοντάδων συμβούλων και ειδικών συνεργατών, τη διάλυση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάρρευση των ασφαλιστικών μας ταμείων, όταν οι ίδιοι σε συνεργασία με την Τράπεζα βολεύουν έτσι συγγενείς και φίλους;
Το ίδιο είχαν κάνει και οι ίδιες παρατάξεις στο ΤΥΠΕΤ τον Μάρτη, όταν αποφάσισαν προσλήψεις παιδιών συναδέλφων χωρίς διαγωνισμό. Η κίνησή μας ήταν η μόνη που το είχε καταγγείλει (Αντιλογισμοί , τεύχος 13). Το απέσυραν όταν κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ.
Αλήθεια, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τι έχει να απαντήσει σήμερα για όλα αυτά; Τότε είχε βγει δήθεν να διαχωρίσει τη θέση της, ότι δεν εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές. Μήπως δεν κάνει τα ίδια και χειρότερα; Δεν προσλαμβάνει πίσω από το παράθυρο ρουσφέτια βουλευτών, επιχειρηματιών, παιδιά διευθυντών και τώρα και συνδικαλιστών; Μήπως δεν υπάρχουν κάποιες Διευθύνσεις όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι ειδικοί συνεργάτες με ειδικούς μισθούς ( Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών, Private Banking κλπ); Όμως, αυτά δεν βγαίνουν στα μεγάλα ΜΜΕ για ευνόητους λόγους. Γι αυτούς και για τα μεγαλοστελέχη που έρχονται από την αγορά, και μετά παίρνουν μεταγραφή σε άλλες τράπεζες, λεφτά υπάρχουν. Κατά τα άλλα, διαμηνύουν ότι «κοσκινίζουν όλα τα έξοδα, μέχρι και το 1 ευρώ (Βήμα, 2/7). Προφανώς θα αναφέρονται στο εργατικό κόστος, στις υπερωρίες, στα έντυπα, στις προσλήψεις μονίμων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Όσοι δυσφημούν το Σύλλογο και το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν έχουν καμιά θέση μέσα σ αυτό. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ κατάντησαν το ιστορικό και μεγαλύτερο σωματείο στη χώρα ένα «παραμάγαζο» της εργοδοσίας. Μετά και το τελευταίο δείγμα της φιλοεργοδοτικής αντισυνδικαλιστικής αντιδημοκρατικής στάσης τους, δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να διοικούν πλέον τα Σύλλογο. Εδώ και τώρα να παραιτηθούν και να πάμε σε εκλογές. Η Διαφάνεια, που συνδιοικούσε ως τώρα ως συνεταιράκι με τις 2 παρατάξεις κατεβαίνοντας στις εκλογές με την ΠΑΣΚΕ σε ΟΤΟΕ και ΤΥΠΕΤ, πλασάρεται ως κάτι  διαφορετικό;  Καλούμε τις παρατάξεις ΕΝΙΑΙΑ και ΔΑΣ να αποχωρήσουν άμεσα από το Προεδρείο και να μη νομιμοποιούν άλλο την ηγεσία. Όλοι μαζί να διώξουμε τις εργοδοτικές-κυβερνητικές παρατάξεις και να αποκτήσουμε ένα Σύλλογο που να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων! 


7/11/14
 Ο ΣΥΕΤΕ είναι σωματείο και όχι επιχείρηση!
Όλα τα είχαμε δει σε αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά σωματείο να κάνει «εθελουσία» για να ξεφορτωθεί εργαζόμενους για να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα, πρώτη φορά είδαμε!
Αυτή ήταν η πρόταση του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 25/6: στα πλαίσια του εξορθολογισμού των οικονομικών του συλλόγου, να γίνει πρόταση προς τους εργαζόμενους του σωματείου που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να φύγουν οικειοθελώς με κίνητρο ένα ποσό ανάλογα με τα χρόνια εργασίας στο Σύλλογο. Η απόφαση θα πρέπει να παρθεί μέχρι 31/7, όπως μας είπαν, για να προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ σύμφωνα με τα ισχύοντα, δηλ. πριν τις 5/8 οπότε αναμένεται εγκύκλιος του Υπουργείου που αλλάζει τα πάντα στο δικό μας ταμείο αυτασφάλειας – άρα και για εκείνους. Μήπως ακούγεται κάπως πιεστικό;  Άλλωστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μας είπαν ότι τους ανακοινώθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα, ως τετελεσμένο γεγονός μετά την απόφαση του Προεδρείου, αφού θα είχαν την πλειοψηφία και στο ΔΣ.
Τόσο ζήλεψαν φαίνεται οι συνδικαλιστές του ΣΥΕΤΕ την εθελουσία της Τράπεζας, που είπαν να το εφαρμόσουν και στο σύλλογο, λειτουργώντας σαν εργοδότης κι όχι σαν συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί εργαζόμενους. Και τι δεν ακούσαμε από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ –ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ -ΔΑΣ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για να μας πείσουν ότι είναι αναγκαία και σωστή απόφαση. Χρησιμοποίησαν αβάσιμα επιχειρήματα, όμοια με αυτά των τραπεζιτών σχετικά με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, όπως: «Μας το ζητούσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», κλπ. Η ΔΑΣ υπερψήφισε. Μάλιστα, ανέφεραν ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για αύξηση της εργατικής εισφοράς (!), που είναι η πιο υψηλή στον κλάδο (1,2%). 
Αλήθεια, από τις θα τους «προφυλάξουν», όπως ειπώθηκε; Μήπως αν δεν πετύχει το πρόγραμμα εθελουσίας, η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ θα κάνει και απολύσεις; Αυτοί που για τους εαυτούς τους διατηρούν όλα τα προνόμια και απολαμβάνουν προαγωγές κατ εξαίρεση, παρουσιάζουν ως κόστος τη μισθοδοσία των υπαλλήλων! Η υποκρισία είναι εξοργιστική. Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα διαφόρων «ανεξάρτητων» να γίνει πιο καλό το πρόγραμμα, να το συζητήσουν δήθεν με τους εργαζόμενους πρώτα, μόνο η Πρόταση Προοπτικής και η Ενιαία ψήφισαν ΚΑΤΑ.
Την ίδια μέρα αποφασίστηκε επιτέλους ομόφωνα και κάτι αυτονόητο, αλλά που καθυστέρησε χρόνια. Οι 2 καθαρίστριες του Συλλόγου, που εργάζονταν για πολλά χρόνια ως ενοικιαζόμενες μέσω εργολάβου, θα προσληφθούν με το ίδιο καθεστώς όπως κι οι άλλοι υπάλληλοι του ΣΥΕΤΕ. Ήμασταν οι πρώτοι που το είχαμε καταγγείλει το Μάρτη του 2010 (Αντιλογισμοί, τεύχος 7), όταν το πληροφορηθήκαμε, και είχαμε λοιδορηθεί γι αυτό από τη ΔΗΣΥΕ. Για μας, είναι απαράδεκτο ένα σωματείο να απασχολεί εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στη συνεδρίαση προτείναμε να γίνει το ίδιο και με τις 3 μαγείρισσες της Λέσχης, που πληρώνονται με μικρότερο μισθό, σύμβαση ενός έτους, να πάψουν να υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στο Σύλλογο. Κανείς δεν το υποστήριξε, μασούσαν τα λόγια τους ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ..
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Για μας, τα οικονομικά του Συλλόγου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής διοίκησής του και κριτήριο για τη φυσιογνωμία του. Στην εν λόγω συνεδρίαση, θέσαμε ξανά όλα τα ζητήματα: δάνεια, μετοχές, συνδικαλιστικά προνόμια κλπ. Θυμίσαμε την αναλυτική ανακοίνωση για την οικονομική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ που καταθέσαμε δημόσια τον Γενάρη του 2013 με όλες τις προτάσεις. Θυμίσαμε ότι στην πρόσφατη Γ. Συνέλευση, ο οικονομικός προϋπολογισμός καταψηφίστηκε κατά 30%.  Αρνήθηκαν να συζητήσουμε ουσιαστικά όλες αυτές τις προτάσεις. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί η στάση της ΔΑΣ, που συμφωνεί με τις πλειοψηφούσες παρατάξεις για το θέμα.
Μπορεί πέρυσι να έδωσαν 850.000 για να συμμετέχουν στην ΑΜΚ της ΕΤΕ, μπορεί να έχει προκύψει ζημιά λόγω των μετοχών και να είμαστε εξαρτημένοι από την Τράπεζα μέσω των μεγάλων δανείων, όμως ο Ταμίας απάντησε στην Πρόταση Προοπτικής ότι «έχουμε εμμονή με τις μετοχές και δεν θα πουλήσουν», μη συζητώντας ούτε για τα warrants! Λες κι ένα σωματείο είναι θεσμικός επενδυτής, ή λες και δεν έχουν μάθει καθόλου από τα λάθη τους…
Επικοινωνήστε μαζί μας: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
6974861242, 2103388768 (18768), 6946465296, 79836

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου