Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής Εθνικής για το ασφαλιστικόΤα ασφαλιστικά μας δικαιώματα σε νέο κίνδυνο!
Παλεύουμε και απαιτούμε ένα αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα!
   
  Το ασφαλιστικό σύστημα περνάει νέα δοκιμασία, καθώς κυβέρνηση και Τρόικα επιδιώκουν άλλο ένα συντριπτικό χτύπημα. Παρότι πριν ένα μήνα τα καθεστωτικά ΜΜΕ μας καθησύχαζαν ότι «ο Υπουργός Ανεργίας Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει μείωση συντάξεων, δεν θα πειραχτούν τα όρια ηλικίας κλπ.», σήμερα καταθέτουν στο τραπέζι νέο «μίνι ασφαλιστικό». Όλα δείχνουν ότι θα φέρουν νέα ενοποίηση των Ταμείων, δηλαδή θα ενσωματώσουν όλα τα Ταμεία κύριας και επικουρικής στο ΙΚΑ, κι έτσι θα μειώσουν συνολικά τις συντάξεις, εξαφανίζοντας ουσιαστικά την επικουρική. Στόχος η εξίσωση προς τα κάτω για όλους.
 Ας δούμε εν συντομία τα νέα μέτρα που έχουν βγει στη δημοσιότητα, και που μπορεί όλα στο σύνολό τους ή αφαιρώντας κάποιο για να δείξουν ότι έγινε δήθεν μια υποχώρηση – όπως συνηθίζουν να κάνουν – να εφαρμοστούν :
·      Καταργούνται οι συντάξεις πριν τα 62 χρόνια, ακόμη και για μητέρες με ανήλικα. Αυξάνεται σε 20 χρόνια, από 15, για ελάχιστη κατώτερη σύνταξη, για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά (αναπαραγωγή διαχωρισμού σε νέους και παλιούς). Αφορά όλους μας.
·      Νέα μείωση κύριων συντάξεων ως και 30%. Νέα μείωση 10% των επικουρικών συντάξεων, μέσω της ενσωμάτωσης στο ΙΚΑ και ενοποίησης σε έναν φορέα - πλήττουν και εμάς, συνταξιούχους και εν ενεργεία. Νέα λίστα για βαρέα και ανθυγιεινά.
·      Νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών – είχαν μειωθεί πέρυσι 3% - μέσω σύνδεσης της βιωσιμότητας των ταμείων με την κερδοφορία των επιχειρήσεων!
·      Μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά, γεγονός που σημαίνει έμμεση ιδιωτικοποίηση, χωρίς εγγύηση από το κράτος. Αυτό θα εφαρμοστεί και στο δικό μας Ταμείο Αυτασφάλειας, με το νόμο 4261/14. Σήμερα υπάρχουν 9 τέτοια ταμεία και θέλουν να τα αυξήσουν ραγδαία.

  Τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε αυτά (ΠΟΠΟΚΠ), είναι στα πρόθυρα διάλυσης. Είχαν ελλείμματα κατά 2 δις το 2014. Ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει μείωση κρατικής επιχορήγησης κατά 1 δις για δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης. Η μείωση των μισθών, η ανεργία και η μείωση των θέσεων εργασίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και ομόλογα, έχουν φέρει μεγάλη μείωση εσόδων και το έχουμε ζήσει  και στις τράπεζες. Οι εργοδότες απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλιστικών οργανισμών, η ΕΕ διακηρύσσει ότι «στόχος μια εγγυημένη σύνταξη 300 € στα 67 χρόνια, και πολύ σας είναι».
 Ειδικά οι τραπεζοϋπάλληλοι θα αδικηθούμε σε μεγάλο βαθμό, καθώς έχουμε πληρώσει μεγάλες εισφορές, και ήδη οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις έως και 40%. Το ίδιο συμβαίνει και για την επικουρική, το εφάπαξ κλπ. Η Εθνική Τράπεζα με την πολιτική της ευθύνεται για τη χειροτέρευση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η εθελουσία, η μείωση θέσεων εργασίας, η πρόσληψη χιλιάδων φθηνών ενοικιαζόμενων, συμβασιούχων, πρακτικάριων κλπ, δηλαδή εκτός συμβάσεων και ταμείων, η μείωση των μισθών άρα και των εισφορών, η μη πληρωμή των υπερωριών, έχουν πλήξει όλα τα ταμεία σε μεγάλο βαθμό (ΙΚΑ, ΤΥΠΕΤ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ, ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑΣ). Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών έχει φέρει κέρδος στην Τράπεζα και έχει κοστίσει στα ταμεία, καθώς πέρυσι η Διοίκηση απαίτησε και πέτυχε μείωση του εφάπαξ 40%. Στη συνάντηση του Διοικητή με εκπρόσωπους συνταξιούχων πριν λίγες μέρες, αρνήθηκε να καταβάλει 16 εκ για την αναδρομική περικοπή του εφάπαξ στους 572 συναδέλφους που είχαν συνταξιοδοτηθεί τη διετία 2012-2013. Λεφτά δεν έχει για τους εργαζόμενους, αλλού όμως τα πετάνε και τα δίνουν πλουσιοπάροχα.
  Ο λογαριασμός Επικούρησης μας χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διεξάγεται αναλογιστική μελέτη, που όπως όλα δείχνουν θα φέρει μείωση 30%. Το δάνειο από τη Eurobank είναι τεράστιο, εισφορές δεν εισέρχονται από το 2005 και μετά, και σίγουρα θα ενταχθεί μαζί και με τα άλλα επικουρικά ταμεία στο ΙΚΑ. Ωστόσο, σιγή ιχθύος από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, που είχαν βάλει τα αποθεματικά του στην ΑΜΚ της Τράπεζας το 2013!
  Το Ταμείο Αυτασφάλειας βρίσκεται σε σημείο μηδέν. Τα έχουμε πει και στις προηγούμενες ανακοινώσεις (Ιούνιο και παλιότερα). Εδώ και 1 μήνα, το Υπουργείο Εργασίας έχει ενημερώσει το Ταμείο ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 4261/2014. Σύμφωνα με αυτόν, διάφορα αλληλοβοηθητικά ταμεία (μεταξύ των οποίων και το ΤΑΠ-ΕΤΕ) πρέπει να λειτουργήσουν σαν επαγγελματικά, με βάση το διανεμητικό σύστημα με νοητή κεφαλαιοποίηση, οι ασφαλιστικές εισφορές τηρούνται σε ατομικές μερίδες, και ο τρόπος υπολογισμού της παροχής αλλάζει ριζικά και υπολογίζεται με κάποιον μαθηματικό τύπο και με συντελεστή βιωσιμότητας (δηλ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του Ταμείου).
  Είναι εντυπωσιακό ότι οι 3 παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Ταμείου (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ) έχουν κρύψει αυτή τη σοβαρή εξέλιξη από τους εργαζόμενους, για να κρύψουν τις ευθύνες τους για τη συμφωνία που έκαναν τον Δεκέμβρη με την Τράπεζα και το κούρεμα του εφάπαξ μας κατά 40%. Και τότε μας είχαν πει, εκ των υστέρων πάντα, ότι έτσι σωνόταν το Ταμείο. Όμως, η συμφωνία αυτή, προέβλεπε ότι η Τράπεζα θα κατέβαλε εργοδοτική εισφορά 2% οικιοθελώς για όσους συναδέλφους εργάζονταν ως 31-12-2013, δηλαδή όχι για όσους προσληφθούν από 1-1-2014. Η δε ΔΗΣΥΕ αναφέρει στο προεκλογικό της φυλλάδιο με θράσος ότι αφενός ο Βρούτσης τους έχει υποσχεθεί ότι παλεύει να το εξαιρέσουν (εδώ γελάνε!!), αφετέρου ότι πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θα εξαιρέσει το ταμείο μας (εδώ κλαίνε!). Προφανώς γι αυτό έχει αναβληθεί δύο φορές τον τελευταίο μήνα η συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, και μάλλον ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ έχουν συμφωνήσει να πάει μετά τις εκλογές..

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
  Ενόψει εκλογών ΣΥΕΤΕ, η κίνησή μας ιεραρχεί το ζήτημα του ασφαλιστικού ως μια από τις μεγάλες μάχες του εργατικού κινήματος, που πρέπει κι εμείς να δώσουμε. Γι αυτό και είχαμε ξεχωριστό θέμα στο εκλογικό μας φυλλάδιο, το αναδείξαμε ενόψει της πανεργατικής απεργίας 27 Νοεμβρίου, γι αυτό και παίρνουμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε τη σοβαρότητα των αντιδραστικών τομών και την ανάγκη αγωνιστικής πάλης γι αυτό. Δυστυχώς, οι υπόλοιπες παρατάξεις είτε το θάβουν, γιατί δεν τους συμφέρει, είτε το υποτιμούν, γιατί τώρα δεν είναι η ώρα, αλλά μετά θα μας πουν ότι θα είναι αργά.
  Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της ΟΤΟΕ και του ΣΥΕΤΕ, που καλλιεργούν τον εφησυχασμό, τον συντεχνιασμό, μας παραμυθιάζουν ότι εμείς θα εξαιρεθούμε. Όλοι οι νόμοι που αγγίζουν το ύψος των συντάξεων στην κύρια και τα όρια ηλικίας, αφορούν και εμάς ανεξαιρέτως. Είμαστε στο ΙΚΑ , λόγω του νόμου Ρέππα (2002) και Πετραλιά (2008).
  Γι αυτό, για το ζήτημα του ασφαλιστικού απαιτείται κοινό μέτωπο εργαζομένων και συνταξιούχων, με όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σε έναν μεγάλο αγώνα που μπορεί πραγματικά να κερδίσει, αν είμαστε όλοι ενωμένοι.
  Η ασφαλιστική εισφορά είναι κομμάτι του μισθού μας και δεν το χαρίζουμε. Δικαιούμαστε όλοι, νέοι και παλιοί, να απολαύσουμε τους κόπους από τη δουλειά μας, να βγούμε στη σύνταξη σε μια αξιοπρεπή ηλικία και όχι λίγο πριν το θάνατο, να έχουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη κι όχι επίδομα κηδείας. Η μείωση του ορίου ηλικίας θα δώσει ευκαιρία σε νέους εργαζόμενους να βρουν δουλειά. Δικαίωμα στο εφάπαξ έχουμε κι εμείς, όχι μόνο οι μεγαλοδιευθυντές που τα τσέπωσαν γιατί γι αυτούς είχε το Ταμείο να δώσει, δεν τα παίξαμε εμείς τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο και στην ΑΜΚ της ΕΤΕ. Στο χέρι μας είναι να παλέψουμε για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε αύξηση μισθών και συντάξεων, νέες μαζικές προσλήψεις, κανείς εργαζόμενος εκτός ταμείων και συμβάσεων, καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας, μειωμένα όρια για μητέρες κλπ.. Όχι μόνο για μας, αλλά για όλους! Με αγωνιστική ενότητα και σύγκρουση, που τη φοβούνται, μπορούμε να κερδίσουμε!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6946465296, 18768, 19923, 16032

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου