Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων πρ. ΑΤΕ για την επιχ. σύμβαση στην Πειραιώς

 

Πανηγυρίζει ο ΣΕΤΠ για την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης που υπέγραψε. «Ανάσα, ασφάλεια, ελπίδα και αισιοδοξία για όλους τους εργαζόμενους» ονομάζει τη σύμβαση που υπογράψανε σε μια νύχτα (στις 05-01-2015) κρυφά και μακριά από τους εργαζόμενους, όλως τυχαία τέσσερις μέρες πριν την πρώτη υπό την αιγίδα διαιτησίας συνάντηση στον ΟΜΕΔ μεταξύ του ΣΕΤΑΠ και της Πειραιώς για … Επιχειρησιακή Σύμβαση στις 09-01-2015. Η τράπεζα έχει όλως τυχαία επιλέξει για συνομιλητή της τον ΣΕΤΠ.

Τι συμφωνήθηκε λοιπόν;
Ρυθμίσεις που αφορούν αριστεία, σπουδές και ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων
Αναπροσαρμογή του επιδόματος teller στα …. 100 ευρώ
Επιδότηση των ετησίων καρτών απεριορίστων διαδρομών και έκπτωση στις ασφάλειες αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών
Αλλά και … (μιας και οι συζητήσεις για όλα τα υπόλοιπα ήταν εξαντλητικές) δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση - εντός του   χρόνου ισχύος της σύμβασης, - υφισταμένων ρυθμίσεων με στόχο α)προγράμματος πρόσθετης Ιατροφαρμακευτικής – Νοσοκομειακής Περίθαλψης, β)πρόσθετης συνταξιοδοτικής κάλυψης, γ)αποταμιευτικού προγράμματος για τα τέκνα των εργαζομένων, δ)επιτοκίων για τα προϊόντα προσωπικού, (παροχών κατ’ επίφαση γιατί για όλα τα παραπάνω θα υπάρχει ίδια συμμετοχή των εργαζομένων)
Αλλά και …Σύνδεση της κάρτας Winners με καταστήματα και επιχειρήσεις με σκοπό την εξασφάλιση μειωμένων τιμών για τους εργαζόμενους.

Το καλύτερο όμως το άφησαν για το τέλος :
«η εξασφάλιση της εργασίας εκφράζει τη βούληση της τράπεζας»
Είναι γεγονός ότι ο ΣΕΤΠ αντιλαμβάνεται μια άλλη πραγματικότητα από εμάς που
Την πραγματική βούληση για εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τη βιώσαμε με τις δύο εθελούσιες – απολύσεις που συνοδεύτηκαν από αφόρητες πιέσεις ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων «υψηλού μισθολογικού κόστους», με το κλείσιμο των καταστημάτων και τη δημιουργία πλασματικού αριθμού «πλεονάζοντος προσωπικού», με την καθημερινή τρομοκρατία και την ανασφάλεια.
Το ξεχείλωμα του ωραρίου και τις απλήρωτες υπερωρίες τα ζούμε καθημερινά
Είναι γεγονός ότι για τον ΣΕΤΠ η τρομοκρατία, η πίεση, η εξαντλητική στοχοθεσία που βασιλεύει στα mail μας, η αποζημίωση για τις εργασίες των μεταπτώσεων, το κουτάκι της «οικειοθελούς παροχής ελευθέρως ανακλητής» δεν αποτελούν  στοιχεία της ζοφερής καθημερινότητας άξια να ασχοληθούν και να διαπραγματευτούν για αυτά.
Για τον ΣΕΤΠ αρκεί που έχουμε δουλειά και κάθε μήνα μπαίνει ο μισθός μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολυτέλεια. Για αυτό το λόγο με περίσσειο θράσος, βαφτίζοντας το … τίποτα καρβέλι, θεωρεί αυτή την Επιχειρησιακή (που αμφιβάλλουμε αν θα είχε υπογράψει αν δεν υπήρχε η διαδικασία της προσφυγής του ΣΕΤΑΠ στον ΟΜΕΔ) θεσμική και συνδικαλιστική νίκη των εργαζομένων στις δοσμένες συνθήκες.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιχειρησιακή στις δοσμένες συνθήκες της συνεχούς χειροτέρευσης της ζωής των εργαζομένων, της ανασφάλειας, των εργασιακών σχέσεων γαλέρας, του φόβου, της τρομοκρατίας, των ατομικών λύσεων, στις μαύρες μέρες που όμως κάποιοι άλλοι σαν και μας σηκώνουν το κεφάλι, αντιστέκονται, διεκδικούν, απαιτούν, και συλλογικά σπάνε το φόβο και κερδίζουν, αποτελεί νίκη (έστω και προσωρινή) της εργοδοσίας. 

Με αυτή τη σύμβαση η τράπεζα επιδιώκει:
Μείωση μισθολογικού κόστους με κάθε τρόπο
Παγίωση της λογικής εξατομικευμένων αμοιβών (ας θυμηθούμε τις προκηρύξεις θέσεων με «ειδικά πακέτα προσφορών»)
Ενοποίηση επιδομάτων προς τα «κάτω» (βλέπε επίδομα teller το οποίο ήταν 250 ευρώ για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και η διαφορά προς το παρών κατατίθεται σαν οικειοθελής παροχή με όλα τα συνακόλουθα)
Διατήρηση της «οικειοθελούς παροχής» με στόχο και τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους και τον εκβιασμό των εργαζομένων
Διατήρηση των εργαζόμενων πολλαπλών ταχυτήτων, αμοιβών, εργασιακών σχέσεων

Αυτή η σύμβαση όχι μόνο δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά κινείται σε εντελώς αντιδραστική κατεύθυνση απεμπόλησης των δικαιωμάτων μας. Είναι επομένως επιτακτικό να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να διαπραγματεύεται την εργασία μας και να κλείνει συμφωνίες εις βάρος μας. Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας, να διεκδικήσουμε αγωνιστικά και μαζικά
Αυξήσεις για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς, με επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν τις μειώσεις
Καμιά απόλυση, προσλήψεις προσωπικού για την αντιμετώπιση των αναγκών του δικτύου
Ενοποίηση επιδομάτων  στο καλύτερο κεκτημένο
Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς
Αυστηρή τήρηση του ωραρίου, καταγραφή σε κάθε περίπτωση της υπερωριακής απασχόλησης  και καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών
Ενιαίες εργασιακές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους άσχετα από ποια τράπεζα προέρχονται
Κατάργηση bonus και κανιβαλικής στοχοθεσίας 

http://www.apeate.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου