Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Πρόταση Προοπτικής: Οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη να αλλάξει ρότα ο ΣΥΕΤΕ!


Στο ίδιο έργο θεατές ξαναζούμε, με την πλειοψηφία του Συλλόγου στα χέρια των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ. Όχι μόνο δεν μετανοούν για τα κακώς κείμενα των προηγούμενων χρόνων, αλλά συνεχίζουν την αντιδημοκρατική τους πρακτική, με συνέπεια ο Σύλλογος να μην εμπνέει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, να τους απομακρύνει, αντί να τους συσπειρώνει.

Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ της 2/4, έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση του Προεδρείου με τη νέα Διοίκηση. Όλοι παραδέχτηκαν ότι η τελευταία δεν απάντησε ούτε δεσμεύτηκε για κανένα ζήτημα. Η Πρόταση Προοπτικής ζήτησε να παρευρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις του Συλλόγου, καθώς είναι η μόνη κίνηση που δεν καλείται και απάντηση δε λάβαμε. Συνάδελφοι της ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, μήπως φοβάστε ότι θα ενημερώνουμε τους συναδέλφους γι αυτά που κρύβετε; 

Το χειρότερο είναι ότι ενώ έγινε αναφορά στα σχέδια αναδιάρθρωσης που είχε καταθέσει η ΕΤΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2014, δεν υπήρξε συζήτηση ή σχεδιασμός του ΣΥΕΤΕ πώς θα αντιμετωπιστούν, υπήρξε απλή δέσμευση ότι θα «ερευνηθεί το θέμα». Τα σχέδια προβλέπουν: ως τις 31/12/2017 το προσωπικό του Ομίλου στην Ελλάδα να είναι 10.695. Προφανώς αυτό σημαίνει: νέα συρρίκνωση του δικτύου, νέα μείωση προσωπικού αντί για προσλήψεις, ενώ η ένταξη των 1200 ενοικιαζόμενων συναδέλφων, που εργάζονται με καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου, δεν είναι στα σχέδιά τους, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ..

Αλήθεια, γι αυτό η ΔΑΣ άλλαξε τη θέση που είχε προεκλογικά για το ζήτημα των ενοικιαζόμενων; Ενώ τον Δεκέμβρη ανέφερε: «Διακοπή όλων των συμβολαίων με τις εταιρίες ενοικίασης προσωπικού, και ενσωμάτωση του υπάρχοντος προσωπικού στον Κανονισμό Εργασίας», στην ανακοίνωση της 2ης Απριλίου το άλλαξε: «Διακοπή όλων των συμβολαίων με τις εταιρίες ενοικίασης προσωπικού και καθορισμό διαδικασίας ενσωμάτωσης του υπάρχοντος προσωπικού, στον Κανονισμό Εργασίας.» 

Ας έρθουμε στο θέμα της συγκρότησης γραμματειών, καθώς το θράσος περισσεύει για τις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, που απεμπολούν συνδικαλιστικές αξίες δεκαετιών, όπως η δημοκρατική λειτουργία των σωματείων. Οι γραμματείες του Συλλόγου είναι σημαντικά εργαλεία που επεξεργάζονται θέσεις, δράσεις, και βοηθούν στο μη συγκεντρωτικό ρόλο του Προεδρείου και του ΔΣ, στην ολοένα συμμετοχή περισσότερων συναδέλφων, στη διακίνηση των ιδεών για την αποτελεσματική δράση του Συλλόγου.

Τα προηγούμενα χρόνια οι γραμματείες ήταν αδρανείς ή διαλυμένες. Την προηγούμενη 3ετία, καμία σχεδόν γραμματεία δεν συνεδρίασε ούτε μια φορά! Η κίνησή μας είχε δηλώσει ενδιαφερόμενους για κάθε γραμματεία, όμως δεν έλαβαν ούτε μία πρόσκληση τα 3 χρόνια.. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, δυστυχώς με την ανοχή των αριστερών παρατάξεων στο Προεδρείο, θεωρούν ότι η συγκρότηση γραμματειών είναι η παράθεση των επικεφαλής στην ιστοσελίδα του Συλλόγου (για την προσωπική προβολή καθενός, προφανώς) και τίποτε άλλο.. 

Για άλλη μια φορά, η μεγάλη «αντιδημοκρατική» παράταξη ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) απέδειξε πώς βλέπει τη «δημοκρατία»: ανέλαβε τις 11 από τις 18 γραμματείες, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια το εκλογικό αποτέλεσμα και τη βούληση των συναδέλφων, αφού αρνήθηκε να μοιραστούν αναλογικά σε όλες τις παρατάξεις. Προτίμησε τη συμμαχία με τη ΔΑΚΕ, δίνοντάς της 5 γραμματείες.. Απέκλεισαν την Πρόταση Προοπτικής και από τις γραμματείες, επειδή δεν ψηφίσαμε το δικό τους προγραμματισμό δράσης, αλλά καταθέσαμε δικές μας προτάσεις, κι  επειδή δεν συμμετέχουμε στο Προεδρείο. Προτείναμε να αναλάβουμε τη γραμματεία Νέων, καθώς και οι δύο εκλεγμένες συνάδελφισσές μας είναι κάτω από 35 ετών, ή ακόμη και την Ίσων Ευκαιριών, αφού και οι δύο είναι γυναίκες, είπαν όχι χωρίς επιχειρήματα.. Δεν θέλετε συνάδελφοι να αναλάβουμε γραμματεία για να μην παράγουμε έργο και εκτεθείτε; Δεν αμφιβάλουμε ότι ο αγαπητός συνάδελφος Κατσίκας θα φέρει εις πέρας το έργο της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων.. Η δε ΔΑΣ, ενώ διαφώνησε στα λόγια με τον τρόπο που μοιράστηκαν, ψήφισε λευκό και δέχτηκε τις 2 γραμματείες που της παραχώρησαν, νομιμοποιώντας τη διαδικασία!  

Στην ίδια προσπάθεια φίμωσης της κίνησής μας και αποκλεισμού μας από τους συναδέλφους, καθυστερούν και το ζήτημα των αποσπασμένων στο Σύλλογο, εις βάρος της Πρότασης Προοπτικής που ακόμα είναι η μόνη αποκλεισμένη παράταξη, παρότι δικαιούμαστε απόσπαση. Στείλαμε επιστολή και θέσαμε το ζήτημα στο ΔΣ, αρνήθηκαν να το συζητήσουν και το άφησαν για αργότερα. Μήπως συνάδελφοι της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ καθυστερείτε να αλλάξετε τους αποσπασμένους, για να μην πάει για δουλειά κανείς από την παράταξή σας; Μήπως η Διοίκηση σας έχει δώσει γραμμή να εμποδίζετε την Πρόταση Προοπτικής, γιατί ενοχλεί η δράση μας υπέρ των δικαιωμάτων των συναδέλφων; Η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ καλύπτουν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές σας; Είστε υποχρεωμένοι να σεβαστείτε επιτέλους το αποτέλεσμα των εκλογών

Και ας έρθουμε στο τελευταίο αλλά σοβαρό ζήτημα των οικονομικών του ΣΥΕΤΕ. Η οικονομική ανεξαρτησία του είναι ζωτικής σημασίας και για την πολιτική του ανεξαρτησία. Η οικονομική λειτουργία του Συλλόγου πρέπει να υπηρετεί την προάσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, και όχι τα προνόμια των εκλεγμένων γραφειοκρατών. Η διαχείριση της πλειοψηφίας και οι αποφάσεις των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ έχουν φέρει το Σύλλογο στα πρόθυρα χρεοκοπίας, όμως αρνούνται να περιορίσουν τις σπατάλες και να πάρουν σοβαρά μέτρα.

Ένα μικρό συμμάζεμα που έγινε τους προηγούμενους μήνες, δε λύνει τα πολύ μεγάλα ζητήματα. Καμία συζήτηση πώς θα εξαλειφθούν τα δύο δάνεια του Συλλόγου από την ΕΤΕ, που λήγουν μέσα στο 2016 (συνολικά 3 εκ ευρώ). Για την υψηλή εισφορά των εργαζόμενων, τίποτε. Καμιά αναφορά στο έγκλημα των μετοχών, στη συμμετοχή στην ΑΜΚ το 2013, που έπληξε δραματικά τα αποθεματικά του ΣΥΕΤΕ. Καμιά απόφαση για το θέμα της Γ. Συνέλευσης. Για την εγγραφή νέων μελών, των ενοικιαζόμενων και των χαμηλόμισθων ειδ. συνεργατών.

ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αρνούνται να σταματήσουν την πληρωμή δημοσιογράφου από το ΣΥΕΤΕ (12.000€ ετησίως), να περιορίσουν τα λεφτά για κινητά, δημόσιες σχέσεις, πάρκινγκ (γιατί ο ΣΥΕΤΕ να πληρώνει τα πάρκινγκ των μελών του Προεδρείου), να υπάρξει σχεδιασμός για τα έξοδα συνδικαλιστικής δουλειάς (πολυέξοδες περιοδείες διαφόρων, γιατί και πού;), να ζητήσουν από την ΟΤΟΕ να πληρώνει το μισθό για υπάλληλο που απασχολείται εκεί, να αλλάξουν το καθεστώς για τις καθαρίστριες της Λέσχης κλπ. Εφάρμοσαν την αναλογικότητα μόνο στα χρήματα που δίνονται στις παρατάξεις (μήπως γιατί έτσι αυξήθηκαν αυτά που θα λάβουν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ και μειώνονται Πρόταση Προοπτικής - Ενιαίας;). Εδώ, θα μας πείτε, πλήρωναν το κινητό μέχρι και 1 μήνα μετά τις εκλογές του πρ. προέδρου Γιαννακόπουλου… Η ΔΑΣ τα εγκρίνει όλα αυτά, γι αυτό ψήφισε υπέρ μαζί τους;

Κόντρα στην απογοήτευση και τη μοιρολατρεία που θέλουν να επιβάλουν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Στο χέρι μας είναι να απαιτήσουμε ένα Σύλλογο με δημοκρατική και ζωντανή λειτουργία, που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων κι όχι της Διοίκησης ή των εργατοπατέρων. 

Η κατακραυγή τους, η ενημέρωση για τα δικαιώματά μας, η δραστηριοποίηση όλων μας, η κινητοποίηση των νέων συναδέλφων, η αναζωογόνηση των επιτροπών στους χώρους δουλειάς, είναι μικρά βήματα που θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση και θα επιβάλουν αλλαγή πορείας στο Σύλλογο. Η Πρόταση Προοπτικής θα κάνει ό,τι μπορεί σ αυτή την κατεύθυνση και ζητεί τη συνδρομή αλλά και πρωτοπόρα συμμετοχή των συναδέλφων. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, με συναδελφικότητα και αλληλεγγύη, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε, προβάλουμε τα αιτήματά μας. Ούτε βήμα πίσω από όσα δικαιούμαστε!
8-4-2015
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6948788704, 2103388768, 18768, 19923, 74306, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου