Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Alpha Bank για το ΤΑΠΙΛΤΑΤ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ
ΜΕ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (Επικουρικό ταμείο πρώην ΙΟΝΚΗΣ)

Στις 16 Σεπτεμβρίου η ηγεσία του Συλλόγου Alpha Bank υπέβαλε αίτημα αποχώρησης από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και κυκλοφόρησε αίτηση με την οποία υποτίθεται ότι όποιος συνάδελφος υπογράψει θα του κατατεθούν σε λογαριασμό οι εισφορές εργαζομένου και εργοδότη. Η κίνηση αυτή, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δικαιολογημένη ανασφάλεια των συναδέλφων, αποτελεί πράξη εντυπωσιασμού με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα, που στην πραγματικότητα αποβλέπει σε άλλους στόχους. Οι συνάδελφοι της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ οφείλουν να γνωρίζουν τα εξής πριν ακολουθήσουν τους διάφορους καλοθελητές: 

Ø  Δυο μέρες πριν την αίτηση αποχώρησης του Συλλόγου από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, το Δ.Σ του ταμείου αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση της παροχής συντάξεων θεσπίζοντας μηνιαία κατώτατη παροχή τα 50 ευρώ (για όσους έδωσαν για λίγα χρόνια εισφορές) και ανώτατη τα 350 ευρώ. Ήταν μια κίνηση σε σωστή κατεύθυνση που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό και δίνει σημαντική ανάσα στο Ταμείο. Την πρόταση αυτή ψήφισαν και οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του Συλλόγου, και είναι απορίας άξιο ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που την αναίρεσαν μέσα σε 2 μέρες!!
Ø  Η αποχώρηση από το Ταμείο συνεπάγεται την πλήρη απώλεια οποιοδήποτε δικαιώματος στην επικουρική ασφάλιση, και φυσικά απαλλάσσει την τράπεζα από την καταβολή εισφορών (4% μηνιαίως) το οποίο είναι σταθερή επιδίωξη της Διοίκησης.
Ø  Υπάρχουν νομικά εμπόδια να αναληφθούν οι εργοδοτικές εισφορές από Επικουρικό Ταμείο λόγω αποχώρησης ασφαλισμένου.
Ø  Το  νέο καταστατικό του Ταμείου  προβλέπει στα άρθρα 6 και 38 ότι ανάληψη εισφορών γίνεται για παρεμφερείς ασφαλιστικούς σκοπούς. Δηλαδή με λίγα λόγια δεν προβλέπεται να πάρει κάποιος τις εισφορές του σε προσωπικό  λογαριασμό.
Ø  Η προσωπική αίτηση είναι αχρείαστη, αφού το νέο καταστατικό προβλέπει ότι αίτηση για αποχώρηση από το Ταμείο υποβάλλει το Σωματείο. (όχι ατομικά)
Ø  Η λήψη των εργοδοτικών εισφορών είναι όχι μόνο δύσκολη εως απίθανη, αλλά υπάρχει φορολογικό κενό αν θα φορολογηθούν σαν εισόδημα, (η επιστροφή εισφορών εργαζομένου δεν φορολογείται).

Η κίνηση της ηγεσίας του Συλλόγου για διάλυση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ θα επιφέρει τελικά αντίθετα αποτελέσματα. Θα επικρατήσει ένα απίθανο μπάχαλο με νομικές προσφυγές από συνταξιούχους καθώς και οικονομοτεχνικές διαμάχες μεταξύ των Συλλόγων για το μοίρασμα της περιουσίας του Ταμείου. Επίσης με την ενέργεια αυτή  ενισχύεται η θέση όσων συνταξιούχων έχουν προσφύγει σε δικάσιμη στις 2 Οκτωβρίου 2015  ζητώντας να ακυρωθεί η αλλαγή του καταστατικού, γιατί σκοπός δεν είναι η εξυγίανση αλλά η διάλυση κρατικού επικουρικού φορέα.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, γίνεται φανερό ότι η αλλοπρόσαλλη τακτική της ηγεσίας του Συλλόγου δεν είναι να πάρουν χρήματα οι συνάδελφοι, αλλά να προκληθεί μια επιπλέον πίεση στην κυβέρνηση στις εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις που έχει με την Alpha Βank. Είναι γεγονός ότι η τράπεζα έχει ανοικτό μέτωπο για αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων προς το ΙΚΑ και τα επικουρικά Ταμεία λόγω της εθελουσίας 2.500 υπαλλήλων πρόσφατα και αλλων 2.000 από την Εμπορική στο παρελθόν. Το ΕΤΑΤ καταρρέει (το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι «υγιές» μπροστά του), και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζητηθεί ενίσχυση από την τράπεζα γιατί είναι γνωστό ότι οι οικονομοτεχνικές μελέτες ήταν της πλάκας. Επειδή η μόνιμη επιδίωξη της Τράπεζας είναι η απαλλαγή από ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είναι βέβαιο ότι η ηγεσία του Σωματείου προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσει και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.  Οι συνάδελφοι δεν έχουν κανένα λόγο να υπογράψουν τώρα την αίτηση του Συλλόγου. Η υπεράσπιση της επικουρικής ασφάλισης για όλους, πρέπει να είναι ο στόχος.


          ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK
Σεπτέμβριος  2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου