Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για την επικούρηση


                          

  Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ!

Αποκαλύφθηκε ο ρόλος της «επιτροπής» τεχνοκρατών που είχε προτείνει η Εθνική Τράπεζα, και στην οποία συμφώνησαν και συμμετείχαν οι πλειοψηφούσες παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ) και οι αντίστοιχες του ΣΣΕΤΕ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του ΣΣΕΤΕ, κ. Ρωμανιά, στη συνεδρίαση της επιτροπής την Παρασκευή 3/2 παρουσιάστηκε η πρόταση της ΕΤΕ, η οποία ήταν ακριβώς η ίδια που είχε κατατεθεί τον Οκτώβρη οπότε και σταμάτησε η καταβολή του ελλείμματος στο ΛΕΠΕΤΕ: υπαγωγή στο ΕΤΕΑΕΠ και δημιουργία επαγγελματικού ταμείου.
Μηδέν στο πηλίκο είναι τα αποτελέσματα του περίφημου «διαλόγου»: 5 μήνες πέρασαν χωρίς να καταβληθεί επικουρική στους συνταξιούχους, και η Διοίκηση δεν έχει μετακινηθεί από την αρχική της θέση στο ελάχιστο. Επιβεβαιωθήκαμε όταν καταγγείλαμε την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ για τη συμφωνία της και συμμετοχή στην «επιτροπή».
Η τράπεζα θέλει να ξεφορτωθεί τα βάρη του ΛΕΠΕΤΕ και να φορτώσει τις υποχρεώσεις της στο επικουρικό του δημοσίου, εξοικονομώντας έτσι εκατομμύρια. Τον ίδιο δρόμο έχουν χαράξει όλες οι τράπεζες, διαλύοντας όλα σχεδόν τα ειδικά ταμεία του κλάδου. Όχι μόνο δεν θέλει την ένταξη στο Λογαριασμό όλων των συναδέλφων που έχουν προσληφθεί μετά το 2005, και όλων όσων εργάζονται στην τράπεζα και είναι εκτός ασφαλιστικών ταμείων (συμβασιούχοι, ειδ. Συνεργάτες, ενοικιαζόμενοι, πρακτικάριοι), αλλά θέλει τη διάλυση του Επικουρικού. Η ευθύνη της ως Διαχειρίστρια του Λογαριασμού, με τζογάρισμα σε μετοχές, λήψη δανείων κλπ, είναι τεράστια και γι αυτό αρνείται διαχειριστικό έλεγχο στο ΛΕΠΕΤΕ.
Επαγγελματικό ταμείο, που το προωθεί ο ΣΕΒ αλλά και άλλες τράπεζες, με τη συνδρομή μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ κλπ), σημαίνει: καμιά εγγύηση σύνταξης, μείωση εργοδοτικών εισφορών, λειτουργία σε καθαρά ανταποδοτική-κεφαλαιοποιητική βάση, είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ο ισχυρισμός της Διοίκησης ότι αν πληρώσει στο ΛΕΠΕΤΕ, θα κλείσει η τράπεζα, είναι όχι μόνο γελοίος αλλά και εξοργιστικός. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στην Εθνική, αλλά και οι πρώην συνάδελφοί μας και νυν συνταξιούχοι, ξέρουν ότι λεφτά υπάρχουν: στα έργα των εταιρειών που κοστίζουν εκατομμύρια, στα αλισβερίσια με επιχειρηματίες που κοστίζουν δις απλήρωτα δάνεια, στις χιλιάδες ευρώ έξοδα διοίκησης και μεγαλοστελεχών κ.λπ.. Μας λένε να σφίξουμε το ζωνάρι, όταν κάποιοι «τρώνε με χρυσά κουτάλια»!
Οι ευθύνες των συνδικαλιστών είναι τεράστιες. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ, παρότι οι συνάδελφοι εν ενεργεία συμμετείχαν στις 2 απεργίες που είχαν γίνει το φθινόπωρο, έκλεισαν εντελώς τους αγώνες και σύρθηκαν στην επιτροπή βοηθώντας τα σχέδια της τράπεζας. Προτείναμε κλιμάκωση του αγώνα, συνελεύσεις για ενημέρωση και αποφάσεις από τους ίδιους τους συναδέλφους, συντονισμό με τους τραπεζουπαλλήλους και άλλους κλάδους και τα αρνήθηκαν όλα. Δεν έχουν συμμετάσχει σε καμιά κινητοποίηση, από τις πολλές που πραγματοποιούν τελευταία οι συνταξιούχοι, ούτε μια στάση εργασίας, ούτε καν ενημέρωση στους συναδέλφους για τις εξελίξεις. Είναι εμφανές ότι και σε αυτό το θέμα βάζουν πλάτη, όπως κάνουν σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που πλήττουν τους εργαζόμενους στην Εθνική (παραβίαση κανονισμού εργασίας, παραβίαση ωραρίου, ελαστικές εργασιακές σχέσεις κλπ). Ήδη φαίνεται ότι ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αποδέχονται την πρόταση της τράπεζας!

ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ!
Εδώ που έχουμε φτάσει, δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε αυτά τα συνδικαλιστικά όργανα. Είναι εμφανές ότι τόσο η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ, όσο και του ΣΣΕΤΕ, δεν μπορεί ούτε θέλει να οργανώσει τον αγώνα. Εκπροσωπούν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, βάζοντας πρώτα τα συμφέροντα του εργοδότη («ό,τι πει η τράπεζα») και της κυβέρνησης, των προηγούμενων αλλά και της σημερινής (ανοχή στη στάση Πόντιου Πιλάτου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καμιά σύγκρουση για κατάργηση του ν. 3371/2005). Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να τους κάνουμε πέρα και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Το ζήτημα αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Εθνική, και όχι μόνο τους ασφαλισμένους στο Λογαριασμό. Μπορούμε να πετύχουμε νίκη που να αφορά όλους, αφού όλοι μας έχουμε δικαίωμα σε αξιοπρεπή σύνταξη, και επικουρική και κύρια. Οι εισφορές μας είναι κομμάτι του μισθού μας, του κόπου μας, και δεν τις χαρίζουμε στα αφεντικά!
Η κίνησή μας δεν στέκεται συντεχνιακά στο ζήτημα, έχει γίνει εμφανές στον καθένα ότι εξαίρεση δεν υπάρχει. Όταν παραμύθιαζαν τους συνταξιούχους ότι δήθεν αυτοί θα τη γλιτώσουν, τη στιγμή που διέλυαν όλα τα ειδικά ταμεία, ήταν εμφανές ότι μετά θα έρθει η σειρά μας. Η ευθύνη των συνδικαλιστών μας σε αυτό το πεδίο είναι εγκληματική. Εμείς δεν επιθυμούμε ένα κλειστό ΛΕΠΕΤΕ εύκολο στόχο στις επιθέσεις εργοδοσίας και κυβερνήσεων, ή να μείνουμε απέξω οι λίγοι και να μην μας ενδιαφέρει για τους υπόλοιπους. Όλοι οι συνταξιούχοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, όλοι πληρώνουμε και πληρώσαμε εισφορές. Το κύριο είναι πότε και πόση σύνταξη παίρνουμε, τι εισφορές πληρώνουν οι εργοδότες, αν παρέχει εγγύηση το κράτος και όχι από ποιο φορέα καλυπτόμαστε. Αντιστεκόμαστε στο σχέδιο της ΕΤΕ, που θέλει να γλιτώσει τις εισφορές της μέσω της υπαγωγής στο ΕΤΕΑΕΠ, και ύστερα όλοι οι εργοδότες να μας εξισώσουν όλους προς τα κάτω και να παίρνουμε επικουρική 50-100 ευρώ το πολύ.
            Για να νικήσουμε, χρειάζεται ένα πλατύ μέτωπο, καταρχήν σε επίπεδο κλάδου, για τη διεκδίκηση ενιαίου επικουρικού ταμείου τραπεζουπαλλήλων, με τις ανώτερες κατακτήσεις στα όρια ηλικίας, στα ύψη των εισφορών και των συντάξεων (ΛΕΠΕΤΕ, Εμπορική). Κατά δεύτερον, με όλες τις οργανώσεις συνταξιούχων, κόντρα στην πολιτική των τραπεζών, που για παράδειγμα έχουν βάλει στο μάτι τα σπίτια των συνταξιούχων που έχουν μειωμένη σύνταξη. Ένα μέτωπο που με προμετωπίδα το δικό μας αγώνα για αξιοπρεπή επικουρική, να διεγείρει ένα κίνημα για ανάκτηση όσων έχουν χάσει οι συνταξιούχοι!
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ! ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ!
Προτείνουμε:
-                Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ με θέμε το Λογαριασμό Επικούρησης.
-                Συνελεύσεις σε κάθε νομό 15-30 Μάρτη, κοινές με τους συνταξιούχους, με αγωνιστικές αποφάσεις και εκλογές επιτροπών αγώνα
-                Να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα το «ΛΕΠΕΤΕ» στη ΓΣ του ΣΥΕΤΕ στις 31/3, όπου θα έρθουν οι αποφάσεις των συνελεύσεων.
-                Δυναμικές ενέργειες, καταλήψεις σε καταστήματα, με κορύφωση απεργία, διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Καλούμε τους συναδέλφους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις επιλογές του ΣΥΕΤΕ. Καλούμε τους εν ενεργεία συναδέλφους και τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις, που καλεί μεταξύ άλλων και η μαχητική Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων – Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας. Η συγκέντρωση στις 8/3 έξω από την εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου, όπου η τράπεζα είχε καλέσει και την Αστυνομία, τους χάλασε τη φιέστα και δείχνει το δρόμο για να συνεχίσουμε δυναμικά και αγωνιστικά!
Τα αιτήματα του αγώνα μας αφορούν όλους τους εργαζόμενους στην Εθνική και όχι μόνο:
Ø  Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Ø  Να ενταχθούν στο ΛΕΠΕΤΕ όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 
Ø  Να προσληφθούν με δημόσιο διαγωνισμό νέοι συνάδελφοι, για να καλυφθούν τα κενά και να αντιστραφεί ο αρνητικός συσχετισμός εργαζόμενων-συνταξιούχων.
Ø  Να αυξηθούν οι μισθοί μας, να φύγουν κουτάκια και περικοπές, να πληρώνονται όλες οι υπερωρίες, όχι σε μπόνους και έκτακτες αμοιβές, για να αυξηθούν οι εισφορές και να μη χάνεται ούτε 1 ευρώ από το επικουρικό. 
Ø  Να αυξηθούν και να επανέλθουν τα δώρα στις κύριες συντάξεις, να επανέλθουν τα ηλικιακά όρια για σύνταξη, για τραπεζοϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους. 
Ø  Να δημιουργηθεί άμεσα ενιαίο επικουρικό ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων.
Ø  Να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά που συνεχώς μειώνεται. Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος για τα ελλείμματα που δημιούργησαν. 
ΜΑΡΤΗΣ 2018

 6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 19923, 74306, 79836, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου