Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Ανακοίνωση για τη συνάντηση με το Δ/νοντα Σύμβουλο
Το πρωί της Πέμπτης 19/4 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Ειρήνης Πλιάτσικα και Βίκτορα Τσακίρη (από την Ενότητα και την Πρωτοβουλία Εργαζομένων, αντίστοιχα) με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζα κ. Θ. Πανταλάκη με βασικό αντικείμενο το γνωστό ζήτημα των δυσμενών μετακινήσεων. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Δ/νων:
Α.   Αποποιήθηκε την ευθύνη ως προς την επιλογή των συναδέλφων προς μετακίνηση, δηλώνοντας ότι δεν τους γνωρίζει προσωπικά κι ότι απλώς υπέγραψε τις εισηγήσεις «των υπηρεσιών». Ωστόσο, στη συνέχεια της συζήτησης φάνηκε αρκετά ενημερωμένος ως προς λεπτομέρειες προσωπικού χαρακτήρα (π.χ. ηλικίες των τέκνων των συναδέλφων)
Β.   Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας παρουσίασε τον εαυτό του ως θύμα, που ενώ προσπαθεί να σώσει την Τράπεζα βάλλεται από παντού. Αργότερα μάθαμε για κάποια χθεσινά δημοσιεύματα που τον αφορούσαν και που ίσως συνέβαλλαν στον εκνευρισμό του.
Γ.   Απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα ολικής ή μερικής ανάκλησης της Πράξης 2746. Ακόμα κι αν αυτή είναι λαθεμένη, θα επιμείνει καθώς θεωρεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θίγεται το κύρος του.
Δ.   Προανήγγειλε επί της ουσίας ότι θα συνεχίσει με ανάλογες πρακτικές, ανεξαρτήτως Κανονισμού Εργασίας. Δήλωσε ότι οι στοχοποιημένοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είχαν εκτιμήσει την προσφορά της εθελούσιας και τα παρεχόμενα κίνητρα (μπόνους για ζευγάρια, επαρχιακά καταστήματα κτλ) και να είχαν αποχωρήσει. Είπε επίσης ότι είναι απολύτως φυσιολογικό μια οικογένεια να στερείται τον πατέρα αφού μένει πίσω η μητέρα…
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς δεν υπήρξε κανένα πεδίο συνεννόησης. Από την πλευρά μας βρήκαμε τη συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη καθώς πλέον οι μάσκες πέφτουν. Δεν υπάρχουν ούτε «κοινωνικοί εταίροι» ούτε «λειτουργοί της Τράπεζας». Οι εργαζόμενοι είμαστε όχι απλά αναλώσιμοι αλλά κυριολεκτικά ανεπιθύμητοι, στο όνομα πάντα της «διάσωσης της Τράπεζας». Η εργοδοσία, δια του εκπροσώπου της, δήλωσε αποφασισμένη να πάει μέχρι το τέλος, το δικό μας ή το δικό της.
Εμείς πίσω από αυτή τη θεατρική επίδειξη πυγμής διαβλέπουμε την ανησυχία μιας εργοδοσίας που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμιά αντίδραση.
Μετά τη συνάντηση, μεταβήκαμε στα γραφεία της ΟΤΟΕ για να ενημερώσουμε το προεδρείο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, η ηγεσία της ΟΤΟΕ δήλωσε πρόθυμη να συνδράμει εφόσον πάρει την πρωτοβουλία το ΔΣ του Συλλόγου. Σημαντικό θεωρούμε το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας δήλωσε κατηγορηματικά και κατ’ επανάληψη ότι, όσον αφορά τους συναδέλφους που δεν αποδέχονται τον εκβιασμό, η νομική τους στήριξη συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών εξόδων, είναι αυτονόητο και εκ των ων ουκ άνευ ότι θα πρέπει να καλυφθεί από το Σωματείο, ανεξαρτήτως από το αν ο δικηγόρος είναι της επιλογής τους.
Υπενθυμίζουμε επίσης στο προεδρείο του ΣΥΤΑ, το οποίο και ενημερώσαμε αμέσως μετά, ότι παραμένει ακόμα ανοιχτή η πρόσκληση από πλευράς υπουργείου Εργασίας για συνάντηση με το Σύλλογό μας. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχουμε καμιά απάντηση.
Επισημαίνουμε ότι η προαναγγελία νέων παρόμοιων πράξεων της Διοίκησης επιβάλει την αντίδρασή μας τώρα. Αν η πλειοψηφία του ΔΣ συναινέσει στην επίθεση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα φέρει τεράστιες ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου