Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση για την απόλυση συναδέλφισσας στη Eurobank


Να μη γίνουν οι απολύσεις στις τράπεζες η νέα κανονικότητα!

 

Στις 8/3/2021 συναδέλφισσα που εργάζεται 33 χρόνια στην Eurobank προερχόμενη από το τέως Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έλαβε θυροκολλημένη την καταγγελία της σύμβασής της για «ελλιπή υπηρεσιακή απόδοση και επαγγελματική ανεπάρκεια».Πρόκειται για την πρώτη απόλυση στον κλάδο που επιχειρείται με βάση το κριτήριο της απόδοσης, δηλαδή την περίφημη Αξιολόγηση.

Η άκρως επιθετική αυτή κίνηση δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει μετά και τα όσα ζήσαμε με τους συναδέλφους της Τράπεζας Πειραιώς, 24 από τους οποίους ούτε δέχτηκαν την τότε «εθελούσια αποχώρηση» ούτε την «εθελοντική» μετάβαση στην Intrum αλλά βρέθηκαν απολυμένοι.

Από ό,τι φαίνεται, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον ανάγκη να επικαλεστούν κάποιο πλάνο αναδιάρθρωσης τύπου διαχείρισης κόκκινων δανείων για να ξεφορτωθούν προσωπικό, ενοικιαζόμενους ή τακτικούς, όπως η συνάδελφος που είναι ταμίας σε Κατάστημα του Πειραιά. Αρκεί να μην πιάνει κανείς τους στόχους για να θεωρηθεί ακατάλληλος για εργασία…

Αν θέλουν  να γλιτώσουν  κόστος, να απολύσουν τους γιάπηδες και τα χρυσοπληρωμένα στελέχη των τραπεζών που λαμβάνουν μισθούς πρόκληση και είναι υπεύθυνοι για την απαράδεκτη εικόνα των τραπεζών τόσα χρόνια εις βάρος της κοινωνίας και των τραπεζοϋπαλλήλων!

Είναι η στιγμή που πρέπει να αφυπνιστούμε και να δράσουμε συλλογικά σαν κλάδος. Δεν μπορεί να εθελοτυφλούμε ότι η Αξιολόγηση είναι εργαλείο υπηρεσιακής εξέλιξης και επιβράβευσης των προσπαθειών μας. Η πραγματικότητα στις τράπεζες και πριν την πανδημία, κυρίως λόγω συρρίκνωσης του Προσωπικού, αποδεικνύει ότι η δουλειά καθημερινά απαιτεί να αποδίδουμε πολύ πάνω από το «μέσο», το «φυσιολογικό». Η επίκληση της απόδοσης ως αιτίας απόλυσης είναι casus belli. Αν περάσει κι αυτή η απόλυση θα έρθει η σειρά του  καθένα μας.

Αυτή τη φορά, δεδομένου ότι ο κανονισμός Εργασίας που έχει υπογράψει και συμφωνήσει το αντιπροσωπευτικό σωματείο στη Eurobank προβλέπει τον συγκεκριμένο ως λόγο απόλυσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για «νομικές» ενέργειες. Η δε κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ πάλι αποδείχτηκε ότι δεν προστατεύει από τις απολύσεις, όπως καταγγέλλαμε. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει στους συναδέλφους.

Δεν χρειάζεται να βρούμε νέους τρόπους και καινοτόμες ιδέες για να αποκρούσουμε την επίθεση της Eurobank. Οι κινητοποιήσεις και ο απεργιακός αγώνας μέχρι την ανάκληση της απόλυσης, με μαζική συμμετοχή όλου του κλάδου, με τους εργαζόμενους να αποφασίζουν και να πάρουν πάνω τους την υπόθεση του αγώνα, είναι η παλιά κλασική συνταγή που αποδίδει πάντα. Αυτήν άλλωστε τη συνταγή του εργατικού κινήματος είναι που θέλουν να «χαλάσουν» με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στις τράπεζες να ορθώσουν το ανάστημά τους, να σκεφτούν και να δράσουν συλλογικά. Η δική μας απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα.

·       Να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις με μέτρα προστασίας. Να ενημερωθούν και κινητοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε τηλεργασία.

·       Να συντονιστούν τα πρωτοβάθμια σωματεία στη Eurobank για άμεση προκήρυξη απεργιακού αγώνα. Με επιτροπές αγώνα, μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών συναλλαγών, κλείσιμο κάθε καταστήματος. Να προκηρυχθεί άμεσα προειδοποιητική απεργία πανελλαδική σε όλο τον κλάδο από την ΟΤΟΕ. Καθένας τίθεται προ των ευθυνών του και όλοι θα κριθούν από τους εργαζόμενους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου