Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας εργαζομένων πρ. Εμπορικής - Alpha - Νοέμβρης 2015




Πέμπτη 12 Νοέμβρη Απεργούμε!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εφαρμογή του 3ου κατά σειρά μνημονίου Τα παραμύθια των διαπραγματεύσεων τελείωσαν.  Δέκα μήνες  διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αρκετοί ώστε να αποκαλυφθεί στο σύνολό του το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του. Της πολιτικής εκείνης που δίνει καθημερινά εξετάσεις ταπεινωτικής υποταγής και υποτέλειας στους  ξένους δανειστές.
Τώρα ξεκινάει η ταχύρυθμη επιβολή όλων των μνημονιακών μέτρων, σε απόλυτη σύμπραξη με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Καμία αντιπολιτευτική κορώνα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξεπλύνει και να διαγράψει τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων πέντε χρόνων. Είναι η ίδια πολιτική η οποία φτώχυνε και εξαθλίωσε βίαια τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καταδίκασε στην ανεργία και την ανέχεια πάνω από 1.5 εκατ. λαού και νεολαίας, συνέτριψε εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Είναι η ίδια πολιτική που βάζει πλάτη στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις των Αμερικάνων και  Ευρωπαίων που γεννούν τα καραβάνια των μεταναστών.

Σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να συνεχίσει αυτό το έργο από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί του. Ο κατάλογος των «προαπαιτούμενων» που ήδη ψηφίστηκαν, και τα μέτρα και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολουθούν για την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων είναι μακρύς και δυσβάσταχτος. Κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος,  νεα φοροληστρικά μέτρα και χαράτσια , απελευθέρωση των απολύσεων και αποδιάρθρωση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα,  πληστηριασμοί πρώτης κατοικίας,   ξεπούλημα κρατικού πλούτου λιμανιών και αεροδρομίων.

Με  την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ελλήνικός λαός καλείται για τρίτη φορά να χρεωθεί με διεσεκατομμύρια, προκειμένου να διασωθούν τα «αχόρταγα» ειδικά σε περιόδους κρίσης  χρηματοκιβώτια του τραπεζικού κεφαλαίου.
Μέσα από ένα νομοσχέδιο αυστηρά καθορισμένο από τους «θεσμούς» ανοίγει ο δρόμος για τον απόλυτο έλεγχο και παράδοση  των ελληνικών τραπεζών  στους  ξένους επενδυτές- τραπεζίτες. Θα πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μετοχές και ομόλογα στις τράπεζες  καθώς και το ελληνικό δημόσιο, μια καταστροφή ανάλογη με αυτή που επήλθε με το PSI.

Με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που παρουσιάζουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ στέλνονται και τα σχέδια που αφορούν το προσωπικό.
Η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών για εμάς σημαίνει νέες μειώσεις μισθών  και θα ανοίξει το δρόμο με την βοήθεια νομοθετημάτων για μαζικές απολύσεις.
Ήδη έχουμε κουβαλήσει το βάρος των προηγούμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου.
Ήδη έχουμε κουβαλήσει το βάρος της τραπεζικής αργίας και  των capital controls με εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς και αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες.
Ήδη οι ελαστικές μορφές εργασίας και οι ατομικές συμβάσεις αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ήδη  η αξιολόγηση αποτελεί μοχλό πίεσης των εργαζομένων και εκφοβισμού ενώ σύντομα θα αποτελέσει εργαλείο επερχόμενων απολύσεων. 
Ήδη η επέλαση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού, η παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, η επιβολή απάνθρωπων ρυθμών εργασίας και ξηλώματος του ωραρίου έχει ξεπεράσει  τα όρια της αντοχής μας.
Μπροστά στην επέλαση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού, της παραβίασης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μπροστά στην επιβολή απάνθρωπων ρυθμών εργασίας και ξηλώματος του ωραρίου  που ξεπερνά τα όρια της αντοχής μας, η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου σιωπά.

Να ανατρέψουμε τον  παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό της υποταγής και του συμβιβασμού!
Οι δυνάμεις ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΕΓΟΔΟΤΙΚΟΙ με την συναινετική στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ κρατάνε τους εργαζόμενους του κλάδου σε απόλυτη αδράνεια. Μπροστά στην λήξη της κλαδικής μας σύμβασης στο τέλος του χρόνου δεν έχουν μπει καν στον κόπο να τοποθετηθούν με ανακοινώσεις και ούτε λόγος βέβαια για κάλεσμα σε γενικές συνελεύσεις (θα το αφήσουν για το παρά πέντε) προκειμένου να προετοιμάσουμε την αντιστασή μας απέναντι στην νέες περικοπές μισθών και δικαιωμάτων που προετοιμάζουν οι τραπεζίτες.
Σε επίπεδο ΓΣΕΕ έχουν κυρήξει αναστολή εργασιών. Μπροστά στην ψήφιση του 3ου μνημονίου είναι η πρώτη φορά που δεν εξαγγέλθηκε απεργία  αλλά απογευματινό συλαλλητήριο.  Ενώ μπροστά στο δημοψήφισμα ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ θεώρησαν  χρέος τους να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και το ευρώ ταυτιζόμενη με τα συμφέροντα τραπεζιτών βιομηχάνων και εφοπλιστών και σε κόντρα με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Συντάχτηκαν ουσιαστικά με το ΝΑΙ υποτέλειας και υποταγής στις απαιτήσεις της ΕΕ και του  ΔΝΤ που είπε η συγκυβέρνηση σε κόντρα με το μεγάλο ΟΧΙ που ψήφισε ο ελληνικός λαός.

Η χρόνια κυριαρχία τους,  έχει  μετατρέψει  τα σωματεία μας σε γραφειοκρατικά όργανα συνδιαλλαγής με τους τραπεζίτες και την εκάστοτε Κυβέρνηση. έχει διαλύσει τις συλλογικες διαδικασίες. Έχει απαξιώσει όλους του αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Μας απομονώνει από την υπόλοιπη κοινωνία ενισχύοντας την αντίληψη πως εμείς θα ξεγλυστρήσουμε παζαρεύοντας στα κρυφά την εξαίρεσή μας από τα μέτρα αυτά. Ενισχύει την συντεχνιακή λογική και τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Ιδιαίτερα στην ALPHA η λογική αυτή καλλιεργείται πολύ έντονα από  την απροκαλυπτα εργοδοτική ηγεσία του σωματείου της ALPHA που σύντομα θα μας καλέσει να τα δώσουμε όλα για την ΑΜΚ. Ενω γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες να σκυλεύει πάνω στο πτώμα του συστηματος κοινωνικής ασφάλισης που με αγώνες κόπο και ιδρώτα έχτισαν οι εργαζόμενοι. Οι κάθε λογής γκουρού συνδικαλιστές αποκρύπτοντας τόσο τους πραγματικούς υπαίτιους  για την κατάντια που έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία,  αλλά το σημαντικότερο την αφωνία και απραξία τους όταν κατασπάραζαν μέσω του τζόγου και του PSI τα όποια εναπομείναντα αποθεματικά τους, σήμερα υπερασπίζονται τις ιδιωτικές ασφαλιστικές .  
Από την άλλη εκπλαγήκαμε διαβάζοντας  την ανακοίνωση του συλλόγου πρώην Εμπορικής, στην οποία η νομική υποχρέωση της διοίκηση να καταβάλλει όλες τις απλήρωτες υπερωρίες-υπερεργασία, παρουσιάζεται ως «επιβράβευση των συναδέλφων»..!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η τακτική της συνδιαλλαγής και του παζαρέματος των διακιωμάτων μας  όχι μόνο δεν μπορεί να μας γλιτώσει, αλλά μας οδηγεί διαρκώς αφοπλισμένους στις νέες επιθέσεις Κυβέρνησης,  «θεσμών»-Τρόικας και εργοδοσίας. Δεν υπάρχουν ούτε συνδικαλιστικοί ούτε Κυβερνητικοί σωτήρες.

Η δική μας διέξοδος βρίσκεται στην απεργίας και τον μαζικό συνδικαλιστικό αγώνα
·         Για την ανατροπή του εργοδοτικού συνδικαλισμού, και την μετατροπή των σωματείων μας σε πραγματικά όπλα υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.
·         Για μαζικές γενικές συνελεύσεις  με στόχο την οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων ενάντια στα νέα μέτρα.
·         Για την ανάπτυξη ενός ενιαίου πανεργατικού ανυποχώρητου αγώνα, ικανού να βάλει φραγμό στην επέλαση της μνημονιακής πολιτικής.

Ο αγώνας για να μην περάσουν τα νέα μέτρα  μας βρίσκει όλους στην ίδια μεριά: εργαζόμενους, άνεργους, νέους, συνταξιούχους, μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, Έλληνες και ξένους εργάτες. Ας τον δώσουμε ενωμένοι με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε και να παλέψουμε νικηφόρα για το μέλλον μας. Η απεργία στις 12 Νοέμβρη πρέπει να βρει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση και απήχηση, κόντρα στο ρεύμα της απογοήτευσης, της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού!

                 Συμμετέχουμε μαζικά στην  πανελλαδική  πανεργατική απεργία Πέμπτη  12 Νοέμβρη
Συμμετέχουμε αποφασιστικά στην απεργιακή συγκέντρωση
ενάντια στην βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ολιγαρχίας
Αντιστεκόμαστε στην πολιτική της φτώχειας και της καταλήστευσης του λαού μας!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Εργαζομένων πρώην Εμπορικής-Alpha http://protovoulia-alpha.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου