Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση: Χείρα βοηθείας στις τράπεζες, εις βάρος του λαού!
    Με την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή, συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το έργο που έχουν ξεκινήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη συμφωνία με ΕΕ και ΕΚΤ. Κάνει ακριβώς ό,τι είχε καταγγείλει σαν αντιπολίτευση. Ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες με τα λεφτά του ελληνικού λαού, και τις παραδίδει στους ιδιώτες, γιατί στην ΕΕ απαγορεύεται να υπάρχουν δημόσιες τράπεζες, να τις ελέγχει η κοινωνία, να πληρώνει το κεφάλαιο για τις ζημιές του..
    Δύο χρόνια μετά την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, κι ενώ το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να ζημιωθεί κατά 35 δις συνολικά (καθώς μόνο το ¼ των 50 δις αναμένεται να επιστραφεί), δίνουν άλλα 25 δις από τα 86 δις του 3ου μνημονίου, και παραδίνουν τις τράπεζες στους ιδιώτες, Έλληνες και ξένους. Από το 2008 έχουν επιδοτηθεί με περίπου 201 δις ευρώ (εγγυήσεις, ζεστό χρήμα, αναβαλλόμενος φόρος), που τα έχει πληρώσει η εργατική τάξη με βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και τρία μνημόνια.  Από την άλλη, χαρίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χρωστούν στις τράπεζες καναλάρχες, μεγαλοεκδότες, κόμματα κλπ.
    ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από κοινού με άλλα αντεργατικά μέτρα για να δοθεί η δόση των 2 δις. Η ανακεφαλαιοποίηση θα δώσει τη χαριστική βολή στα λαϊκά στρώματα, καθώς θα πλήξει πολύπλευρα την κοινωνία. Οι τράπεζες χαρίζονται στους ιδιώτες και στην Τρόικα!
·        Τα αποτελέσματα των stress tests από την αμερόληπτη Blackrock, έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι 14,4 δις, που σύμφωνα με το νόμο θα καλυφθούν κατά 10 δις από το ΤΧΣ και κατά 4,4 από τους ιδιώτες που θα καλύψουν τις ΑΜΚ. Βέβαια, το 2014 τα ίδια stress tests είχαν βγάλει τις τράπεζες χωρίς προβλήματα! Oι τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές, ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ μετά τις ΑΜΚ δε θα ξεπερνάει το 25-30%.  Οι μετοχές του ΤΧΣ θα είναι ενέχυρο στο νέο ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δις συνολικά που ξεπουλιούνται για το χρέος!
·         Το ΤΧΣ πλέον ελέγχεται από τους δανειστές, καθώς ESM και ΕΚΤ θα διορίζουν την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Επιλογής. Αυτοί με τη σειρά τους θα διορίζουν και τις διοικήσεις των τραπεζών. Οι εκπρόσωποι δε του ΤΧΣ θα έχουν όλοι τις απολαβές του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, δηλαδή χιλιάδες ευρώ!
·        Διευκολύνεται η είσοδος των ξένων επενδυτών στις τράπεζες, καθώς τις παίρνουν σε τιμή ευκαιρίας. Άλλωστε, όσοι μπήκαν στις ΑΜΚ του 2013 έχουν χάσει 90% τα κεφάλαιά τους. Ήδη διεθνή funds παρελαύνουν στις οικονομικές ιστοσελίδες. Ξένα ιδιωτικά κεφάλαια θα επιχειρήσουν να βάλουν χέρι σε ότι έχει απομείνει (ακίνητα από α΄ κατοικία μέχρι επιχειρήσεις, οικόπεδα, γη). Θα "επενδύσουν" στα φιλέτα με ότι αυτό σημαίνει για εργαζόμενους σε υπερδανεισμένες επιχειρήσεις.
·        Η ανακεφαλαιοποίηση θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μετοχές και ομόλογα στις τράπεζες, και το ελληνικό δημόσιο, αντίστοιχη ζημιά με το PSI. Ήδη, το κούρεμα ομολόγων που προτείνει η Πειραιώς και η Alpha Bank, η πρώτη απόπειρα bail-in, το αποδεικνύει. Η περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ, που το 2013 έβαλε 400 εκ ευρώ και σήμερα έχει 17 εκ στην Τράπεζα Αττικής, ή και του ΤΥΠΕΤ που το 2013 έβαλε 2.675.000 € στην ΑΜΚ της ΕΤΕ και σήμερα η αξία συνολικά ανέρχεται σε περίπου 350.000, το επιβεβαιώνουν. Το ίδιο και  με το κούρεμα καταθέσεων από 1/1/16, καθώς ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν καταθέσεις πάνω από100.000 ευρώ. Καμία εξαίρεση δεν προβλέπεται γι αυτούς.
·        Μέσα στο μήνα θα έρθει νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια, που φτάνουν τα 107 δις. Ήδη τον Ιούλιο, οι αλλαγές στο δικονομικό κώδικα έγιναν  προς όφελος των τραπεζών, για να γίνονται οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις με φαστ τρακ διαδικασίες. Η Α΄ κατοικία πλέον δεν  προστατεύεται από 1/11. Όλα δείχνουν ότι θα πουλήσουν ή θα αναδιαρθρώσουν δάνεια μικρών επιχειρήσεων, που θα φέρει κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις εργαζομένων, που δεν θα έχουν ούτε καν προβάδισμα στις απαιτήσεις. Η τιτλοποίηση δανείων σε μη τραπεζικούς ομίλους είναι εφιαλτικό σενάριο. Από την άλλη, με μαζική εκστρατεία εκφοβισμού στην κοινωνία μέσω των συστημικών ΜΜΕ, προσπαθούν να στραγγίσουν τους φτωχούς μικροοφειλέτες να πουλήσουν όσο όσο τα σπίτια και ό,τι έχουν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
    Όλο αυτό το σχέδιο, μεγάλο κομμάτι του 3ου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με την ΕΕ, συνιστά μια μεγάλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν μεγάλη συρρίκνωση και συγκεντροποίηση, ήδη ανακοινώνονται κλεισίματα καταστημάτων, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις συνεταιριστικές τράπεζες. Μαζί με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που στέλνουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ, στέλνονται και τα σχέδια που αφορούν το προσωπικό των τραπεζών. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα ζητήσουν να απαλλαγούν από συλλογικές συμβάσεις, κανονισμούς εργασίας, μόνιμο προσωπικό, θέλουν να μειώσουν τους μισθούς δραματικά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει και νόμο για μαζικές απολύσεις, αλλά και για απαγόρευση απεργιών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας! Η Deutsche Bank άλλωστε το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την περικοπή 23.000 θέσεων εργασίας!
    Η ΟΤΟΕ κρατάει εγκληματική στάση ξανά. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ δεν έχουν ψελλίσει ούτε μια αντίδραση στη σκανδαλώδη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα μας ζητήσουν να βάλουμε πλάτη, να στηρίξουμε τους τραπεζίτες. Μετά το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, με το να μη καταγγέλλει η ομοσπονδία τις επιπτώσεις στο λαό και να μην καλεί σε ευρύτερο κοινωνικό πανεργατικό μέτωπο ενάντια στις μεθοδεύσεις για απελευθέρωση πλειστηριασμών / κατασχέσεις/ κούρεμα ομολόγων κλπ, μας απομονώνει από την κοινωνία και δίνει πάτημα να μιλάνε για ρετιρέ.
    Ενώ η κλαδική σύμβαση λήγει σε 2 μήνες, και η μετενέργεια κρατάει μόνο 3 μήνες, δεν υπάρχει καμιά πρωτοβουλία να διεκδικηθεί νέα σύμβαση. Από το καλοκαίρι δεν έχει γίνει καμιά συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ – παρότι είχαν κηρύξει στα λόγια διαρκή συνεδρίαση!- καμιά αγωνιστική δράση, ούτε στις καταγγελίες για παραβιάσεις ωραρίων κι απλήρωτες υπερωρίες. Καμιά αναφορά στα μέτρα του 3ου μνημονίου, για ασφαλιστικό, φοροχαράτσια, παρότι πλήττονται συντριπτικά οι τραπεζοϋπάλληλοι. Αντί να αγωνίζονται να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, παζαρεύουν κρυφά να εξαιρεθούν οι τραπεζοϋπάλληλοι, συμβάλλοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, και μετά έρχεται η Τρόικα και ζητάει να εφαρμοστούν όλα σε όλους(ταμεία υγείας, εισφορά 1%, περικοπές στους συνταξιούχους κλπ.). Αντί να πάρει πρωτοβουλία προς τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου, να ενοποιηθούν, να εγγράψουν τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να συγκαλέσουν έκτακτες συνελεύσεις, να οργανώσουν τον κλάδο με αγώνες και απεργίες, αφήνουν τις τράπεζες να μην εφαρμόζουν κανονισμούς εργασίας, επιτρέπουν τη διάλυση του κλάδου και τη διάσπαση, σιωπούν σε όλα.
   Συνάδελφοι, η μαζική μας συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη μπορεί  και πρέπει να είναι μια πρώτη αντίδραση από τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Να ενωθούμε με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται σε πολλούς κλάδους (λιμάνια, υγεία, παιδεία, δήμοι) και σε ένα μεγάλο πανεργατικό μέτωπο να παλέψουμε να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, να ζητήσουμε κλιμάκωση του αγώνα, να περάσουν επιτέλους οι τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, όπως και οι επιχειρήσεις νερού, ρεύματος, συγκοινωνιών κλπ.
   Να κατεβάσουμε ρολά, να συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, να καταλάβουν οι τραπεζίτες απεργία ώστε να καθίσουν στο τραπέζι για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Τώρα που οι τράπεζες θα προχωρήσουν στις ΑΜΚ, τώρα έχει δύναμη η απεργία μας! Κόντρα στους πουλημένους της ΓΣΕΕ, απεργούμε για μας και τα δικαιώματά μας! Για να ανατρέψουμε την αντεργατική επίθεση, να μπει ένα φρένο, να περάσουμε στην αντεπίθεση και να νικήσουμε!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΑΘΗΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ 10.30

http://pantrapezikosxhma.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου