Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για το θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης



Η Διοίκηση της ΕΤΕ βρίσκει ξανά συμπαραστάτη
την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ στα αντεργατικά της σχέδια!

Ξεκίνησε η εφαρμογή του περίφημου πλάνου αναδιάρθρωσης που κατέθεσε η Διοίκηση της Εθνικής, και το οποίο προβλέπει δραστική μείωση του κόστους εργασίας και μείωση 1500 θέσεων εργασίας έως το 2018. Η παράταση της επιχειρησιακής σύμβασης για 3 μήνες, που ξαφνικά ανακοίνωσε ότι προτείνει ο ΣΥΕΤΕ παραμονή Πρωτοχρονιάς (!), είναι ακριβώς ό,τι βολεύει τη Διοίκηση, η οποία όλως τυχαίως «ήταν θετική». Αφού λήξει το μέτωπο της κλαδικής σύμβασης, όπου οι τραπεζίτες είναι εμφανές ότι έχουν πρόθεση να υπογράψουν κάτι ανώδυνο χωρίς ρήτρα απολύσεων και με ατομικούς στόχους, η Διοίκηση της ΕΤΕ η οποία αναμένεται να αλλάξει σε λίγους μήνες, θα επιδιώξει ανενόχλητη να επιβάλει μεγάλες μειώσεις στη νέα επιχειρησιακή, χωρίς δέσμευση για απολύσεις. Πρόκειται για μεγάλη παγίδα, αφού θα είμαστε στον αέρα εντελώς! Άλλωστε τις προθέσεις της τις εκδήλωσε ξεκάθαρα ο Διευθύνων Σύμβουλος στη συνάντηση με το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ στις 17/12.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως, για να γίνει αντιληπτό σε κάθε συνάδελφο τι μεθοδεύεται με την πλήρη συναίνεση της πλειοψηφίας του Συλλόγου που συμμετέχει στο Προεδρείο. Στη συνάντηση με τον κ. Φραγκιαδάκη στις 17/12, στην οποία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ μας αρνήθηκαν να παρευρεθούμε για άλλη μια φορά παρότι το ζητήσαμε στο ΔΣ και το δικαιούμαστε- καθένας συνάδελφος καταλαβαίνει το γιατί - όπως ενημερωθήκαμε στο ΔΣ του Συλλόγου ο Διευθύνων Σύμβουλος αμέσως μετά τα συγχαρητήρια στους υπαλλήλους για τη συμβολή στην ανακεφαλαιοποίηση, έκανε λόγο επιτακτικά για μείωση κόστους, γιατί «οι εργαζόμενοι της Εθνικής κοστίζουμε πολύ», όπως δήλωσε! Ζήτησε μάλιστα τη συμφωνία του Συλλόγου και, όπως αποδεικνύεται λίγες μέρες μετά με την ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ για «παράταση», την έχει ήδη εξασφαλίσει..
Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τη σεβαστή Διοίκηση: μήπως ο μέσος όρος του μισθού που παρουσιάστηκε βγαίνει αν μπουν στη ζυγαριά οι μισθοί των Γενικών Διευθυντών και λοιπών golden boys με τους δικούς μας μισθούς; Αλήθεια, το ότι η Εθνική είναι η πιο γαλαντόμα στους μισθούς των μεγαλοστελεχών, όπως η ίδια αναφέρει στο Δελτίο που κυκλοφόρησε για την ΑΜΚ τον Νοέμβριο που δημοσιεύτηκε και στον τύπο, δίνοντας στα στελέχη της 7,5 εκ ευρώ, δεν είναι κόστος; Χρειάζονται όλοι αυτοί οι δεκάδες Γενικοί, Βοηθοί Γενικοί, Ειδικοί Συνεργάτες αλεξιπτωτιστές, σε διευθύνσεις που δημιουργούνται κάθε λίγο για να φτιάχνονται νέες θέσεις στελεχών, όλοι αυτοί οι «σύμβουλοι» που έρχονται από την αγορά; Το ότι γίνεται πάρτι εκατομμυρίων με αναθέσεις έργων σε κάποιες εκλεκτές εταιρείες που θησαυρίζουν, το ότι πληρώνονται άδειες χρήσης λογισμικού που δεν χρησιμοποιούνται, δεν είναι κόστος;
Όλο αυτό το διάστημα, η Πρόταση Προοπτικής έθετε επιτακτικά το θέμα της διεκδίκησης υπογραφής νέας επιχειρησιακής σύμβασης, αφού την περίοδο της ΑΜΚ μπορούσαμε από καλύτερους όρους αγωνιστικά να διαπραγματευτούμε και να κερδίσουμε ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών, ρήτρα απολύσεων, διασφάλιση των συναδέλφων. Η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ απαντούσε «είναι νωρίς ακόμα..». Δεν δεχόντουσαν ούτε να καταρτιστεί πλαίσιο διεκδίκησης. Προφανώς για να αποδεχτούν και πάλι το πλαίσιο της Διοίκησης.
Κι ενώ στο ΔΣ του Συλλόγου στις 17/12, στην ερώτησή μας αν ο ΣΥΕΤΕ έθεσε το ζήτημα της επιχειρησιακής που έληγε στις 31/12, η απάντηση των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ ήταν «όχι φυσικά, δεν είχαμε εξουσιοδότηση, δεν το έχουμε συζητήσει κλπ.», παραμονή Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσαν ότι πρότειναν ήδη στη Διοίκηση παράταση για 3 μήνες, η οποία συμφώνησε (!) και θα επικυρωθεί στο ΔΣ. Στο διακοσμητικό ΔΣ, συμπληρώνουμε εμείς, αφού όλα αποφασίζονται στο Προεδρείο, με τη συμφωνία / ανοχή και των δύο αριστερών παρατάξεων δυστυχώς. Μας φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων, ενώ όλα τελικά είναι ένα θέατρο! Η δικαιολογία που προβάλουν οι συνάδελφοι των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ είναι ότι το ζήτησε η ΟΤΟΕ. Πώς το ζήτησε; Γραπτώς; Προφορικώς; Μήπως δεν θυμόμαστε ότι οι παρατάξεις σας στην ΟΤΟΕ το 2013 μας «ζήτησαν» πάλι να πάρουμε πίσω τη ρήτρα της επιχειρησιακής για νέες μειώσεις για να υπογραφεί δήθεν κλαδική; Και πώς ακριβώς απευθυνθήκατε συνάδελφοι του ΣΥΕΤΕ στη Διοίκηση της Εθνικής, επίσημα ή όλα είναι μιλημένα;
Συνάδελφοι, ακριβώς τώρα που υπάρχει η διεκδίκηση της κλαδικής σύμβασης, πρέπει να έχουμε κοινό μέτωπο δυνατό και για την επιχειρησιακή, ώστε να πιέσουμε περισσότερο αγωνιστικά τη Διοίκηση της ΕΤΕ να δεχθεί τις προτάσεις μας. Οι εργαζόμενοι της Εθνικής έχουν ήδη υποστεί φοβερές μειώσεις αυτά τα 3 χρόνια, απλήρωτες υπερωρίες, αποσπάσεις, εντατικοποίηση, δεν θα δεχτούμε πλέον νέα μείωσηΈχουμε πολλές προτάσεις, κύριοι της Διοίκησης και του ΣΥΕΤΕ, κι εμείς και οι συνάδελφοι για το πώς θα κοπεί το κόστος!

Μεθοδεύουν τη χειροτέρευση των δικαιωμάτων μας! Να μην το επιτρέψουμε!
Δεν θα ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ. Το ίδιο έκαναν και στο θέμα του εξειδικευμένου προσωπικού. Αφού δέχθηκαν 2 χρόνια την καταστρατήγηση του Κανονισμού Εργασίας, με τη Διοίκηση να μην εντάσσει στους κανονισμούς εξειδικευμένου προσωπικού τους συναδέλφους από πρ. Probank, Fbb, αλλά και συναδέλφους της ΕΤΕ που άλλαζαν διεύθυνση, τώρα ξέχασαν και τις κόκκινες γραμμές και δέχονται αυτό που πρότεινε η Διοίκηση από την αρχή! Ενώ είχαν αποφασιστεί το καλοκαίρι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να γίνει Γ. Συνέλευση στο Γέρακα αρχές Δεκέμβρη,  τίποτα δεν υλοποίησε η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ!
Αρνούνταν κατηγορηματικά να γίνουν συνελεύσεις στο Γέρακα και αλλού και να αποφασίσουν οι συνάδελφοι κινητοποιήσεις, αρνήθηκαν τον συντονισμό με τους συναδέλφους από την πρ. Εθνοντάτα. Ενώ η πλειοψηφία και των ΕΑΚ συμφωνούσαν να γίνουν πρώτα οι εντάξεις και αναβαθμίσεις με τον ισχύοντα κανονισμό, και μετά να γίνει η τροποποίηση σε νέο κανονισμό αφού συμφωνηθούν οι μεταβατικές διατάξεις για το ήδη ενταγμένο προσωπικό, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ συμφώνησαν στο άψε - σβήσε την αλλαγή του κανονισμού, χωρίς μάλιστα να ξεκαθαρίζονται οι μεταβατικές διατάξεις. Έτσι, πολλοί συνάδελφοι από πρ. Probank, Fbb αλλά και ΕΤΕ, έμειναν υποβαθμισμένοι και έχασαν αναδρομικά επιδόματα 2 ετών, ενώ δεν αποκλείονται νέες δυσμενείς εξελίξεις για τους ήδη ενταγμένους... Δικαιωθήκαμε ως Πρόταση Προοπτικής για όσα έγκαιρα από πέρυσι προειδοποιούσαμε και προτείναμε, ενώ στο ΔΣ της 17/12  μόνο εμείς καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση! Για τη ΔΑΣ που ψήφισε λευκό(!), δεν έχουμε σχόλιο, προφανώς θα ξέχασαν κι εκείνοι τις κόκκινες γραμμές τους.
Το σχέδιο της Διοίκησης είναι φανερό. Και όλων των τραπεζιτών. Θέλουν να πληρώσουμε εμείς τις δικές τους ζημιές! Οι ίδιοι έχουν παραμείνει αλώβητοι, ενώ οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, ξεπουλούν πάλι εμάς για να έχουν τις καρέκλες τους λίγο ακόμα. Με τη στήριξη της ΔΑΣ μάλιστα που σαν καλός κυβερνητικός συνδικαλισμός  χωρίς καμιά διαφοροποίηση ψήφισε και στην ΟΤΟΕ μαζί τους το πλαίσιο για την κλαδική.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις ΕΑΚ να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στη μεθόδευση που γίνεται, να κινητοποιηθούν, να παρευρεθούν στις 12/1 στο ΔΣ με το θέμα αυτό, να διατρανώσουν την επιθυμία των συναδέλφων για διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Καλούμε έστω και τώρα την Ενιαία να πάψει να είναι αριστερός μαϊντανός στο Προεδρείο, να σιωπά και να δίνει νομιμοποίηση στις ενέργειες της πλειοψηφίας, για μια απόσπαση παραπάνω! Συνάδελφοι, είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε, να δικαιωθούν οι κόποι μας, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας!
11-1-2016
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6948788704, 2103388783, 2103349923, 18783, 19923, 74306, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου