Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για το ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Ανακοίνωση για το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ 22/9

Να συνεχιστεί ο αγώνας για την επικουρική μας σύνταξη!
Να μην επιτρέψουμε συμβιβασμούς και υποχώρηση από την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος!

Αναντίστοιχη των διαθέσεων των συναδέλφων και των δυνατοτήτων που έδειξε η απεργιακή κινητοποίηση ήταν για άλλη μια φορά η στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ, γεγονός που μας γεμίζει ανησυχία.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου στις 22/9, την επομένη της απεργίας και της μεγάλης συγκέντρωσης έξω από το Κεντρικό κατάστημα, η εισήγηση που ήρθε από τη ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ ήταν η συζήτηση για νομικές ενέργειες και τίποτε άλλο. Μπορεί να υπερθεμάτιζαν για την κινητοποίηση, τη μεγαλύτερη απεργία μετά από αρκετά χρόνια, παραδέχτηκαν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν απέσυρε το τελεσίγραφο, ωστόσο αρνήθηκαν να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχεια του αγώνα.
Όλη η συνεδρίαση αναλώθηκε στις νομικές ενέργειες του συλλόγου. Συγκεκριμένα, επειδή στις 26/9 εκδικάζεται η έφεση του Συλλόγου που εκκρεμούσε από το 2015 για το ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι εγγυημένων παροχών, ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ ανέφερε ότι υπήρχε επιστολή του συλλόγου συνταξιούχων προς το ΣΥΕΤΕ που ζητούσε να αποσυρθεί το δικόγραφο και η οποία τους δέσμευε για να έχουν κοινή στάση. Ταυτόχρονα, πρότεινε στη βάση της απόφασης όλων των συλλόγων τον Μάρτη, των συσκέψεων σε ΟΤΟΕ πριν λίγες μέρες, να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και να επανέλθουν με νέα αγωγή.
Σε ερωτήσεις μας πόσο διασφαλισμένοι είμαστε με παραίτηση και ασφαλιστικά μέτρα, με νέα αγωγή κλπ, φυσικά πήραμε την απάντηση ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στο δικαστήριο σε κάθε περίπτωση και δεν μας εξασφαλίζει κανείς ότι πχ τα ασφαλιστικά θα τα κερδίσουμε, ότι η τράπεζα δεν θα ζητήσει εκδίκαση την Τρίτη, ότι η παραίτηση μπορεί στη νέα αγωγή να λειτουργήσει υπέρ της Τράπεζας κλπ.
Παράλληλα, θέσαμε ερώτημα και για την πρόταση που φαίνεται ότι υπέβαλε ο κ. Φραγκιαδάκης, για επαγγελματικό ταμείο στο ΕΤΕΑΕΠ. Επιβεβαίωσαν την πρόταση αυτή, χωρίς όμως να διευκρινίσουν αν οι ίδιοι και οι συνταξιούχοι τη δέχονται ή όχι.
Ως Πρόταση Προοπτικής, δηλώσαμε ότι ακριβώς γι αυτό το λόγο, επειδή το νομικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή είναι εναντίον μας, οι νομικές ενέργειες είναι μια πλευρά που χρειάζεται μεν, όμως δεν είναι η κύρια, και πρέπει να δώσουμε βάρος  στην κλιμάκωση του αγώνα. Άλλωστε, οι ίδιοι μας βεβαίωσαν ότι η Διοίκηση φάνηκε να είναι σε δύσκολη θέση λόγω της μεγάλης απεργίας και συγκέντρωσης.
è Δεν πρέπει να δεχτούμε εκβιασμούς, ούτε από την Τράπεζα ούτε από την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να δεχτούμε επαγγελματικό ταμείο, που σημαίνει διπλές εισφορές και μη εγγύηση του κράτους. Προειδοποιήσαμε ότι οι συνάδελφοι δεν θα δεχτούν ξεπούλημα του αγώνα, υπενθυμίζοντας το μεγάλο κούρεμα στην παροχή του Ταμείου Αυτασφάλειας.
Η πρότασή μας ήταν καθαρή και σαφής:
·      Γενικές συνελεύσεις σε κάθε νομό από Δευτέρα 25/9, για ενημέρωση και απόφαση από τους συναδέλφους, εκλογή επιτροπών αγώνα κλπ.  Περιοδείες με διαρκή συνεδρίαση του ΔΣ.
·      Νέα απεργία την Παρασκευή 29/9, ημέρα που η απεργία θα κόστιζε αρκετά στην Τράπεζα (τελευταία ημέρα του μήνα, πληρωμές ΕΝΦΙΑ κλπ). Συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις (Θεσ/κη, Πάτρα, Κρήτη κλπ).
·      Συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία των τραπεζών καταρχήν, καθότι παντού υπάρχει πρόβλημα με τα επικουρικά, και στη συνέχεια και με άλλους κλάδους που βρίσκονται σε αγώνα για το ασφαλιστικό και τα ταμεία τους. Άνοιγμα στην κοινωνία ενάντια στους πλειστηριασμού της λαϊκής κατοικίας, για να μην αντιμετωπίζουμε κοινωνικό αυτοματισμό.
·      Ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου, για να στηριχτούν οι συνάδελφοι και να υπάρχει ενίσχυση της συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
·      Αιτήματα που να ενώνουν όλους τους συναδέλφους  και πραγματικά να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση των ελλειμμάτων, για να μη δημιουργείται η στρεβλή εντύπωση ότι αφορά μόνο τους ασφαλισμένους στο Λογαριασμό, όπως κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, επομένως και του νόμου του 2005, μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην τράπεζα κλπ.
ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ υπερθεμάτιζαν ότι δεν χρειάζεται να αποφασιστεί τίποτα παρά μόνο οι νομικές ενέργειες και είχαν το θράσος να απαιτούν να παρθεί ομόφωνη απόφαση, που για άλλη μια φορά θα εξουσιοδοτούσε το Προεδρείο (όπου συμμετέχουν μόνο ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ-ΕΝΙΑΙΑ) για τυχόν απεργία στο μέλλον. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου έφτασε στο σημείο να κινδυνολογήσει ότι αν ανοίξει το απεργιακό ταμείο, κινδυνεύει με χρεοκοπία ο Σύλλογος! Άλλοι όμως είναι αυτοί που σπαταλούν τις εισφορές μας...
Η πρότασή τους, που αφορούσε μόνο τις νομικές ενέργειες (παραίτηση από τις 26.9, ασφαλιστικά μέτρα και νέα αγωγή), ψηφίστηκε από ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ-Πρωτοβουλία! Η Πρόταση Προοπτικής ήταν η μόνη παράταξη που κατέθεσε  και ψήφισε την παραπάνω αγωνιστική πρόταση , μη συντασσόμενη με την πλειοψηφία. Η Πρωτοβουλία, παρά τις αγωνιστικές κορώνες στα γραπτά, συμφώνησε και ψήφισε την πρόταση των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ και όχι την αγωνιστική πρόταση που καταθέσαμε, δηλώνοντας ενδιαφέρον να έχουν λόγο στην αγωγή. Η δε Ενιαία είχε αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία χωρίς να θέσει κάποια πρόταση, ενώ ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι τηλεφωνικά η επικεφαλής δήλωσε ότι τα μέλη της Ενιαίας θα συνταχθούν με ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε στη Διοίκηση να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της. Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε να πάει χαμένο το πρώτο βήμα που έγινε με την απεργία της 21/9. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για έναν αληθινά μεγάλο αγώνα, που να αγγίξει τον κλάδο και την κοινωνία. Να μην απογοητευτούμε, αλλά να κάνουμε το θυμό μας δημιουργία και αγώνα με νίκη.
Από πλευράς μας, θα ενημερώνουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις και δεν θα κρύψουμε τίποτα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους και να εμποδίσουμε την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ και τους άλλους Συλλόγους να υποχωρήσουν και να τα βρουν με τη Διοίκηση, στη γνωστή λογική του μη χείρον βέλτιστον. Δεν χαρίζουμε τίποτα, διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας!
25/9/2017
 6980925499, 6936548328, 6946465296, 6948788704, 19923, 74306, 79836, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου