Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για την κλαδική σύμβαση

 
 
ΝΙΚΗ!
Η Πρόταση Προοπτικής όπως παρατήρησαν πολλοί συνάδελφοι δεν έβγαλε ούτε ανακοίνωση ούτε κάλεσμα για την προγραμματισμένη απεργία της ΟΤΟΕ στις 20/3. Ο λόγος είναι ένας και απλούστατος. Είχαμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους της πλειοψηφίας ότι θα τα καταφέρουν να υπογράψουν κλαδική σύμβαση χωρίς να χρειαστεί να κουνηθεί κανένας μας από την καρέκλα του. Αυτό κάνουν άλλωστε τα τελευταία χρόνια  τόσο επιτυχημένα και δεν υπήρχε κανένας λόγος να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας τώρα.               
Για να αποδώσουμε λοιπόν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, θέλουμε από τη μεριά μας να συγχαρούμε θερμά την ηγεσία της ΟΤΟΕ για τη σύμβαση που πέτυχε. Μια σύμβαση που δεν πέτυχε σχεδόν κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει η ίδια η ΟΤΟΕ πριν την έναρξη της «διαπραγμάτευσης» αλλά παρ’ όλα αυτά, μέσα σε ένα τόσο δύσκολο κλίμα, όταν όλα γύρω μας γκρεμίζονται κτλ κτλ κατάφερε να την υπογράψει. Και πώς? Με τη γνωστή της μέθοδο.
Η ΟΤΟΕ, βράχος στην τακτική του «αγώνα» πίσω από κλειστές πόρτες σε γραφεία και διαδρόμους, χωρίς να κουράσει τους συναδέλφους, χωρίς να τους εκθέσει στα μάτια των αφεντικών αναγκάζοντάς τους να κάνουν απεργίες και άλλα τέτοια αναχρονιστικά (όπως έχει πει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Παναγόπουλος) πέτυχε μια σύμβαση τόσο καλή που δεν χρειάστηκε καν να δοθεί εγγράφως έτσι ώστε να υπερψηφιστεί από το Γενικό Συμβούλιο. Και στους συναδέλφους που αυτό το είδαμε με άσχημο τρόπο και αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση του ΓΣ, έχουμε να πούμε με δόση αυτοκριτικής, «όχι και τόση αχαριστία ρε παιδιά».       
Αλλά ας πάρουμε αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία της σύμβασης.
Προστασία της απασχόλησης: Οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ) μιλούν για βελτιωμένη ρήτρα, πράγμα που εμείς με την απειρία μας δεν μπορούμε να το διακρίνουμε, αφού οι τραπεζίτες μιλούν για διατήρηση της βούλησης. Στα ελληνικά που ξέρουμε διατήρηση δεν σημαίνει βελτίωση, βούληση δεν σημαίνει δέσμευση και σίγουρα δεν βλέπουμε κάπου τον «σαφή και κατηγορηματικό τρόπο» που διεκδικούσε η ΟΤΟΕ στις ανακοινώσεις της, αλλά σίγουρα κάποιο λάθος θα κάνουμε εμείς. Και δηλαδή, τι θα πει σαφήνεια? Δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας, ξέρουμε πια να διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές. Απλά, με αυτή τη βούληση στην προηγούμενη 3ετία δε χάθηκαν 10.000 θέσεις εργασίας στις 5 τράπεζες;
Σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών: Μάλλον παράξενη η έναρξη της σταδιακής αποκατάστασης από 1/12/2019 κατά 0,5% μάλιστα για έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά δεν είμαστε πλεονέκτες ούτε αχάριστοι. Η αύξηση είναι αύξηση, ακόμα κι όταν αντί για 2 ευρώ που πρότειναν οι τραπεζίτες, η ΟΤΟΕ πέτυχε 5 ευρώ τον 1ο χρόνο – δηλαδή όχι ακριβώς τον 1ο χρόνο... -  ,άλλα 5 ευρώ για τον 2ο χρόνο και άλλα 17 περίπου όταν λήγει η σύμβαση, ώστε να μην πέσουν έξω οι τράπεζες με τις τεράστιες αυτές αυξήσεις. Και προφανώς αφού ματαίωσαν την απεργία, όταν στην πρότασή τους αρχές Μάρτη έλεγαν «δεν πάμε πίσω από το 6% που έχουμε χάσει», οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας θεωρούν ότι αυτή είναι η αύξηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Δεν ξέρουν αυτοί και ξέρουμε εμείς? Η ζωή είναι σκληρή στην μεταμνημονιακή Ελλάδα και καλά θα κάνουν οι συνάδελφοι να το πάρουν απόφαση. Στην τελική ολόκληρα κόμματα χρηματοδοτούνται με έναν εσπρέσσο το μήνα. Μην υποτιμάτε ούτε το ένα ευρώ συνάδελφοι. Ούτε θέλουμε μιζέριες για το επίδομα ισολογισμού, σιγά σιγά μέχρι το 2027 μπορεί να ανακτηθούν όλες οι απώλειες, μάζευε κι ας ειν και ρώγες.
Μείωση του ωραρίου συναλλαγών: Μάλλον αναγκαίο μέτρο μετά από τα απανωτά πρόστιμα που έχουν δεχτεί όλες οι τράπεζες από την επιθεώρηση εργασίας τα τελευταία χρόνια. Έτσι κι αλλιώς οι τράπεζες θέλουν να διώξουν τον κόσμο από τα καταστήματα, οπότε όλα μια χαρά. Win-Win που λένε. Τελικά πιο γρήγορα ήρθαν οι τραπεζίτες από τη ζωή στη δική μας θέση να επανέλθει το παλιό ωράριο, παρά οι φωτισμένοι συνδικαλιστές.. Βέβαια, το ωράριο εργασίας μας δεν αλλάζει καθόλου, αλλά ειπαμε…Να μην είμαστε και αχάριστοι.  
Στεγαστικά δάνεια συναδέλφων: Εδώ δυστυχώς τα πράγματα δυσκολευόμαστε να τα δούμε με τον ενθουσιασμό της πλειοψηφίας, αλλά θα κάνουμε μια φιλότιμη προσπάθεια. Συνέχιση του 2% για άλλα 3 χρόνια. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι και στην προηγούμενη κλαδική οι τραπεζίτες είχαν δεσμευτεί για ρύθμιση των δανείων των συναδέλφων, όρο που καταφανώς αθέτησαν, αλλά περασμένα ξεχασμένα. Αν δεν θέλουν τα αφεντικά να ρυθμίσουν τι μπορεί να κάνει και η ΟΤΟΕ δηλαδή? Εδώ η Εθνική κάνει μέχρι και συμψηφισμό απαιτήσεων σε συναδέλφους για 500 ευρώ και 3-4 δόσεις, από λογαριασμό με γονείς συνταξιούχους, στις λεπτομέρειες θα κολλήσουμε;
Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών: Δεν καταλαβαίνουμε γιατί έπρεπε να κατοχυρωθεί σε σύμβαση μια συζήτηση-ενημέρωση και ειλικρινά ποια είναι η αξία της αφού οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να ασκήσουν κάποιο βέτο ως προς τις τακτικές των τραπεζιτών, αλλά ίσως να είναι κάτι καλό. Ίσως και όχι. Σημασία έχει ότι μπήκαν στη σύμβαση οι λέξεις ψηφιοποίηση εργασιών για να μην μας περνάνε και για χωριάτες. Εύγε.
Πλαίσιο για την αξιολόγηση της απόδοσης: Συνάδελφοι η πραγματικότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη. Δεν μπορούμε να μένουμε κολλημένοι σε σοβιετικού τύπου συστήματα όπως η μονιμότητα εργασίας. Επιτέλους η ΟΤΟΕ αναγνωρίζει την χρησιμοποίηση των ποσοτικών στόχων ως μέσο για την αξιολόγησή μας. Στην τελική τόσα χρόνια έτσι μας αξιολογούν οι τραπεζίτες, ως πότε πια θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε να πάρουμε κι εμείς λίγη από τη δόξα αυτού του σκέλους, γιατί για χρόνια προειδοποιούσαμε πως αν δέχεσαι τα bonus θα αναγκαστείς να δεχτείς και τους στόχους. Τότε οι πλειοψηφίες κραύγαζαν πως δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Χαιρόμαστε που εγκαταλείπουν επιτέλους τους λαϊκισμούς και εναρμονίζονται με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Από κει και πέρα υπάρχουν και διάφορες παροχές σε θεσμικά που δεν χρειάζονται σχόλιο καθώς είναι θετικά, όμως κι εδώ υπάρχουν ψιλά γράμματα. Οι δύο επιπλέον γονικές άδειες ισχύουν από το Νοέμβρη και αφού θα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες άδειες, σαν κάτι επείγον βρε παιδιά της τελευταίας στιγμής, αν και πολλοί δεν εξαντλούν ούτε τις κανονικές άδειες σε όλες σχεδόν τις τράπεζες... Βέβαια, θα έχουμε περισσότερο τέννις και πινγκ πονγκ, καθώς κι εδώ υπήρξε θρίαμβος.
Το καλύτερο βέβαια είναι αυτό που δεν γράφεται και κρίμα που η ΟΤΟΕ αποσιωπά έτσι τέτοιες επιτυχίες. Υπήρξε προφορική συμφωνία για να μην επεκταθεί κι άλλο η εξωτερίκευση εργασιών σε όλους τους κλάδους που καλύπτονται πάγιες ανάγκες. Ε, τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας, επειδή οι τραπεζίτες δεν τηρούν ούτε αυτά που καταγράφονται στις συμβάσεις, σημαίνει αυτό ότι δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία κυρίων;;
Το σημαντικό συναδέλφισσες και συνάδελφοι είναι ότι για άλλη μια φορά η ΟΤΟΕ κατάφερε να υπογράψει κλαδική σύμβαση. Μπορεί να έμειναν απ’ έξω οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι αποσχίσεις κλάδων, το outsourcing, τα μαζικά κλεισίματα καταστημάτων, να μην ρυθμίστηκαν τα δάνειά μας, να μην πήραμε ούτε το 1/10 των απωλειών, αλλά έχουμε σύμβαση. Αυτήν μας δώσανε, αυτήν πήραμε. Και αυτό είναι πάντα κάτι θετικό (για την ΟΤΟΕ). Φυσικά οι τραπεζίτες υπογράφουν εύκολα αυτές τις συμβάσεις που δεν τηρούνται και γίνονται κουρελόχαρτα. Γιατί μετά την αθέτηση της προηγούμενης κλαδικής ως προς την ρύθμιση των δανείων των συναδέλφων και την επανεξέταση της αποκατάστασης των απωλειών στο τέλος του 2018, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως μπορεί να υπεγράφησαν κάποια πράγματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τηρηθούν κιόλας.
Αλλά μην ανησυχείτε συνάδελφοι. Η ΟΤΟΕ είναι εδώ. Για εσας. Χωρίς εσάς βέβαια. Δεν σας ήθελαν να απεργήσετε, να κάνετε συνέλευση, να πάρετε απόφαση για τον αγώνα, να έχετε λόγο για το πλαίσιο. Ποιοι είσαστε εσείς άλλωστε; Γι αυτό υπάρχει η ανάθεση.
ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 6 ΑΠΡΙΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου