Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Να ανακληθούν οι απολύσεις στην Τράπεζα Αττικής

 

Να ανακληθούν οι απολύσεις

 

Πίσω από τα κλισέ ο ωμός εργοδοτικός κυνισμός

Θα μπορούσε να είναι «τρολιά» αν δεν έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι μηχανογράφοι που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν την αποστολή του προεδρικού διαγγέλματος, μερίμνησαν να αφαιρέσουν από τη λίστα παραληπτών τους συνάδελφους που απολύθηκαν και που είναι λογικό να μην «αισθάνονται ότι χωρίς [αυτούς] η Τράπεζα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της».

Ως προς το περιεχόμενο του προεδρικού διαγγέλματος, η ανάγνωση είναι διττή. Δεν μπορεί να το πάρει κάποιος εντελώς στα σοβαρά καθώς δεν αποτελεί παρά ένα αναμάσημα των κοινοτοπιών περί ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού, αλλαγής σελίδας κτλ. που αναπαράγονται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης -από την κυβέρνηση της χώρας έως το προεδρείο ενός συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Θα είναι τεράστιο λάθος, ωστόσο, να το πάρει κανείς κι εντελώς αψήφιστα, καθώς σκιαγραφεί το πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούν να γίνουν οι επόμενες απολύσεις. Αρχικά τίθεται ένας εξωπραγματικός στόχος (π.χ. διπλασιασμός χορηγήσεων και καταθέσεων), μετά η ευθύνη διαχέεται στους εργαζόμενους (καθώς αυτή της διοίκησης σταματά στη διακήρυξη του στόχου), οι οποίοι μετά καθίστανται υπόλογοι για τη μη επίτευξή του και μπορούν να αξιολογηθούν ως «ανεπαρκείς».
Ειδικά πάντως ως προς το στόχο της αύξησης των καταθέσεων, μια καλή εκκίνηση θα γινόταν αν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας έφερναν και τις προσωπικές τους καταθέσεις στην Τράπεζα (ή έστω στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα). Για να το πούμε με το δικό τους τρόπο: Η ευθύνη για την επιτυχία των στόχων της Τράπεζας δεν περιορίζεται στους υπαλλήλους της.

Ενήλικες στο δωμάτιο

Αφού η μέθοδος των τετ α τετ συνομιλιών σε πριβέ συναντήσεις με μέλη της διοίκησης κατόπιν νυχτερινών ραντεβού, όπως αναμενόταν, δεν ευοδώθηκε, το προεδρείο του ΣΥΤΑ προχωρά με βαριά καρδιά στην υλοποίηση, μέρους μόνο, των αποφάσεων που έλαβε στις 04/10 για τη διεκδίκηση της επιστροφής των απολυμένων συναδέλφων. Έτσι σήμερα συγκαλεί νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. με πρώτο θέμα στην ατζέντα την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα των απολύσεων και την προκήρυξη στάσης εργασίας. Ωστόσο, η προκήρυξη στάσης εργασίας παράλληλα με τη διεξαγωγή της τριμερούς, δεν απαιτεί νέα συνεδρίαση και λήψη απόφασης. Έχει ήδη αποφασιστεί από τις 04/10 και από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ακριβής ημέρα και ώρα για την τριμερή (όπως γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή στο περιθώριο της ανακοίνωσης Νο 167 του ΣΥΤΑ) θα έπρεπε ήδη να έχει προκηρυχθεί και να βρισκόμασταν τώρα στην οργάνωση του πρακτικού σκέλους –αν κι εφόσον ενδιαφέρει πραγματικά η επιτυχία της. Θεωρώντας ως δεδομένη, λοιπόν την προκήρυξη στάσης εργασίας την Τετάρτη 16/10 κι επειδή -παντού και πάντα στην ιστορία του εργατικού κινήματος- οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνοδεύονται από απεργιακές συγκεντρώσεις, προτείνουμε την οργάνωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την ώρα διεξαγωγής της τριμερούς.
Δεν είμαστε βέβαια αισιόδοξοι για την αποδοχή της πρότασής μας καθώς μέχρι τώρα η βασική επιδίωξη του προεδρείου είναι η όσο το δυνατό μικρότερη δημοσιότητα και το θάψιμο κάτω από το χαλί του μείζονος αυτού ζητήματος. Κι ενώ το ΕΚΑ ευτυχώς έδειξε καλά αντανακλαστικά και στην κατά 5 ημέρες καθυστερημένη ενημέρωσή του από το ΣΥΤΑ ανταποκρίθηκε εκδίδοντας ψήφισμα συμπαράστασης το πρωί της μεθεπόμενης, εκκωφαντική είναι η σιγή της ΟΤΟΕ για ένα ζήτημα με κατεξοχήν κλαδική σημασία. Ίσως βρισκόταν υπό την επήρεια των πανηγυρισμών για τις αποφάσεις του ΣτΕ που στην ουσία σφραγίζουν ως συνταγματικό τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου επειδή κρίνονται ως αντισυνταγματικές μόνο κάποιες επιμέρους κι επουσιώδους σημασίας διατάξεις του, ίσα-ίσα για να συντηρείται η χίμαιρα της αναμονής λήψης αναδρομικών μέσω δικαστικών προσφυγών (και μόνο) και η πελατεία των δικηγορικών γραφείων.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Στα πλαίσια της θεματολογίας της συνεδρίασης του ΔΣ του ΣΥΤΑ της 10/10 και αναφορικά με το θέμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, προτείναμε για φέτος αντί της εκδρομής να διοργανωθεί από το Σύλλογό μας μια μουσική εκδήλωση (π.χ. πάρτι, συναυλία, λαϊκό γλέντι κτλ) με τα έσοδα που θα προέρχονταν από ένα μικρό αντίτιμο εισόδου σε συνδυασμό με συμπληρωματικές ενέργειες (π.χ. bazaar, διάθεση λαχνών, ημερολογίων κτλ) να διατίθενται για την ενίσχυση των απολυμένων συναδέλφων μας. Η πρότασή μας, όπως αναμενόταν, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία που υπερασπίστηκε με σθένος το δικαίωμά της για τσάμπα εκδρομές, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας (από τα χρήματα που αυτή εξοικονομεί και από τις απολύσεις).

Κατόπιν αυτού αναμένεται η ανακοίνωση του προεδρείου με κάποιο τραγελαφικά βαρύγδουπο τίτλο του τύπου «ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑΤΟ ΠΑΡΟΝ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και το διαφημιστικό περιεχόμενο για κάποιο «εγνωσμένου κύρους τουριστικό γραφείο» (όπως π.χ. η Thomas Cook), τα «πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν», τα «δωμάτια με μαγευτική θέα», τα «γεύματα με παραδοσιακά εδέσματα» κλπ. Συνδικαλισμός με τοποθέτηση προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου