Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ανακοίνωση για το νέο κανονισμό αξιολόγησης


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

Η “αξιολόγηση” της εργοδοσίας στοχεύει τα εργασιακά μας δικαιώματα!

«Εργαζόμαστε για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός νέου εργασιακού πλαισίου, περισσότερο αξιοκρατικού και ανταποδοτικού για τους ανθρώπους μας. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του νέου πλαισίου άμεσα», μήνυμα Π. Μυλωνά 15/1/2020 .
«Με αυτή τη λογική χτίζουμε βήμαβήμα τη συμφωνία για ένα νέο σύστημα Αξιολόγησης και Ανάπτυξης της Απόδοσης, που να υπηρετεί κοινά αποδεκτές αξίες και αρχές συλλογικότητας, τεκμηρίωσης, διαφάνειας και δίκαιης κρίσης», ομιλία Προέδρου ΣΥΕΤΕ 22/2/2020.
Σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται Διοίκηση και ΣΥΕΤΕ για την αλλαγή του κανονισμού αξιολόγησης, μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ. Στον νέο κανονισμό, όπου κι αν κάτσει τελικά η μπίλια με τα παζάρια των συνδικαλιστών, η ποιοτική τομή είναι και η τυπική καθιέρωση των στόχων και η απόδοσή μας με βάση αυτούς ως σημαντική παράμετρος της αξιολόγησής μας.

Γιατί τέτοια πίεση για νέο κανονισμό «αξιολόγησης της απόδοσης»;
Η Διοίκηση έχει προτάξει την αλλαγή στον κανονισμό αξιολόγησης. Είναι εμφανές τι επιδιώκει και δεν εξωραΐζεται. Θέλει την αύξηση της παραγωγικότητάς μας, την αύξηση της εκμετάλλευσης. Θέλει, όπως ανέφερε καθαρά στα κείμενα για τον κανονισμό εργασίας που δεν έχει αποσύρει, να επιβάλει σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας και να μας αμείβει με βάση αυτήν, έναντι των σταθερών αμοιβών μέσω συμβάσεων. Καθόλου δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη – εκπαίδευση δήθεν του προσωπικού, κι αυτό φαίνεται καθημερινά καθώς προσλαμβάνει συνεχώς από την αγορά στελέχη και ενοικιαζόμενους από εταιρείες.
Η «αξιολόγηση» είναι ένα εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας για να μειώσει το εργατικό κόστος, αφού θα δουλεύουμε περισσότερο μέσω της πίεσης για στόχους χωρίς να αμειβόμαστε αντίστοιχα, ενώ ασκεί και εργοδοτική τρομοκρατία.  Προωθεί ένα κλίμα ανταγωνισμού, κανιβαλισμού, ενάντια στη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη. Θέλει ένα νέο μηχανισμό που θα της επιτρέπει άνετα είτε να προάγει όποιον θέλει, είτε να μεταχειρίζεται δυσμενώς, μέχρι και με απόλυση όποιον «υπολείπεται» του στόχου. Στο δημόσιο, πριν 6 χρόνια, η κυβέρνηση Σαμαρά καθιέρωσε την «αξιολόγηση», με βασικό στόχο να στρωθεί το έδαφος για απολύσεις. Το 2018, ο ΟΤΕ απέλυσε εργαζόμενο επικαλούμενος τη «χαμηλή αξιολόγηση».

Το παραμύθι περί αξιολόγησης και αξιοκρατίας...
Στα τελευταία μηνύματα του Διευθύνοντος Συμβούλου προς το προσωπικό, επικαλείται συνεχώς την «αξιοκρατία». Η Διοίκηση Μυλωνά έχει πολύ θράσος να μιλάει για αξιοκρατία, όταν την ίδια στιγμή επιβραβεύονται τα ρουσφέτια, μπαίνουν από τα παράθυρα και τις πόρτες κολλητοί και συγγενείς διευθυντών, κομματαρχών και συνδικαλιστών, και προάγονται όλοι οι άλλοι εκτός από τους «άξιους». Μας θυμίζει την πρεμούρα της ΝΔ που θέλει να διορίζει τους «άριστους» απόφοιτους των ιδιωτικών κολλεγίων, αυτούς που δεν πέρασαν με την αξία τους στα πανεπιστήμια, αλλά είχαν λεφτά για δίδακτρα. Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει στην ΕΤΕ στο σύστημα προαγωγών, τοποθετήσεων στελεχών και το σύστημα αξιολόγησης. Τον καιρό που τεράστια σκάνδαλα και ευθύνες στελεχών έχουν κουκουλωθεί και καλυφθεί επίσημα (κινέζικα POS, Γενικές Αποθήκες, Πανγαία, ΛΕΠΕΤΕ κλπ), η Διοίκηση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη όταν μας μιλάει για αξιοκρατία στην αξιολόγηση.
Αλήθεια, οι ειδικοί συνεργάτες που προσλαμβάνονται κάθε μέρα από την αγορά, αξιολογούνται; Ή επειδή οι περισσότεροι είναι γνωστοί στελεχών που έρχονται από άλλες Τράπεζες και τους φέρνουν μαζί, είναι υπεράνω αξιολόγησης; Λες και δεν γνωρίζουν όλοι ότι οι αθρόες τοποθετήσεις ειδικών συνεργατών σε θέση ευθύνης τα τελευταία χρόνια, εκτός κανονισμού εργασίας, έγιναν παράτυπα και χωρίς καμιά αξιολόγηση.

Τελικά χρειάζεται η αξιολόγηση;
Θα πει κάποιος, δηλαδή εσείς δεν θέλετε την αξιολόγηση καθόλου; Μακριά από εμάς η «λούφα» και οι λογικές «γλειψίματος» και ρουσφετιών, που είναι στο απυρόβλητο. Θεωρούμε ότι ειδικά σήμερα που οι εργασιακές συνθήκες είναι απαράδεκτες και η πίεση και εντατικοποίηση απίστευτη, οι εργαζόμενοι με φιλότιμο και ευσυνειδησία σε συντριπτική πλειοψηφία ανταποκρίνονται και με το παραπάνω. Προκύπτουν κάποια ερωτήματα.
Υπάρχει ή όχι απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα στην αξιολόγηση; Ναι. Αν δεν γουστάρει κάποιον συνάδελφο ο διευθυντής, τον τσεκουρώνει άνετα (πριν με 2 κριτές υπήρχε μεγαλύτερη αμεροληψία, τώρα επαφίεσαι στην κρίση ενός).
Οι υφιστάμενοι μπορούμε να αξιολoγήσουμε τα στελέχη ή μόνο οι από πάνω αξιολογούν; Εμείς μόνο κρινόμαστε, δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε. Πολύ «δίκαιο». Η εργοδοσία και τα στελέχη της είναι στο απυρόβλητο και δεν λογοδοτούν ποτέ και πουθενά!
Και η αυτοαξιολόγηση; Μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί.
Οι στόχοι συνδιαμορφώνονται κι από εμάς; Όχι, τους θέτει μόνη της η εργοδοσία και τους αναπροσαρμόζει κατά το δοκούν. Στο δίκτυο το βιώνουμε συχνά, με τις απαιτήσεις της  στοχοθεσίας να αυξάνονται ξαφνικά για να περάσουν το μήνυμα στους συναδέλφους ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους! Δεν ισχύει κανένα από όσα αναφέρει το κείμενο για «προκαθορισμένους, ρεαλιστικούς, ενιαίους και αδιαίρετους στόχους της Μονάδας / ομάδας».
Όσον αφορά το κείμενο του νέου κανονισμού, όλοι ξέρουμε ότι οι στόχοι είναι ατομικοί πια σε μεγάλο βαθμό στο δίκτυο (πολλές «ομάδες» Premium, Business ή Δανείων, αποτελούνται από 1 άτομο) και το κριτήριο των 4 συναδέλφων ανά κατάστημα δεν αρκεί, και ας αναφέρει ο κανονισμός ομαδικούς στόχους. Επίσης, μπορεί ένας συνάδελφος να κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, όμως επειδή πχ δεν πουλάει τα προϊόντα που θέλουν στο δίκτυο ή επειδή φεύγει στο ωράριό του, να κριθεί ότι δεν συμβάλλει όπως πρέπει στην επίτευξη των στόχων της μονάδας. Σύμφωνα με το προτεινόμενο κείμενο άλλωστε ο όρος «δεξιότητες» αναφέρεται «στα χαρακτηριστικά και τις επαγγελματικές ικανότητες που αναμένεται να διαθέτουν οι εργαζόμενοι, πέραν των τεχνικών γνώσεων του αντικειμένου εργασίας τους (η έμφαση δική μας)». Άρα η γνώση του αντικειμένου θεωρείται αυτονόητη; Επιπλέον, αναφέρεται ότι «τα στοιχεία αξιολόγησης είναι απόρρητα και η κοινοποίησή τους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα», κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τη διεκδίκηση κάθε εργαζόμενου και βγάζει λάδι τα στελέχη να αξιολογούν όπως θέλουν.

Και ο Σύλλογος τι λέει για όλα αυτά;
Το έργο το έχουμε ξαναδεί με τη στάση των 3 μεγάλων παρατάξεων, και απέναντι στη Διοίκηση και προς τους εργαζόμενους. Ήδη αρχίζουν να πλασάρουν ότι υπάρχει μια «ιστορική» νίκη, και μας έσωσαν από τα χειρότερα.
Ο Σύλλογος, αντί να απορρίψει τους στόχους, και την αποσπασματική υπογραφή μόνο του κανονισμού αξιολόγησης, κάνει ο ίδιος προτάσεις προς την Τράπεζα! Ο ίδιος ο ΣΥΕΤΕ πρότεινε ποσοστά καταγεγραμμένα στην αξιολόγησή μας ανάλογα με τους στόχους (πχ σε έναν υπάλληλο το 20%  να αφορά τη συμβολή του στην επίτευξη της στοχοθεσίας και το 80% άλλες δεξιότητες, ενώ για τα στελέχη διαφορετικές αναλογίες). Κρύβουν πολλές δυσμενείς αλλαγές. Τι να περιμένει βέβαια κανείς όταν η Ανοιχτή Γραμμή (ΔΑΚΕ) στη συνεδρίαση του ΔΣ είπε καθαρά ότι «οι στόχοι υπάρχουν, άρα να τους θεσμοθετήσουμε»!
Η κίνησή μας δεν γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες, αφού είναι η μόνη που έχει αποκλειστεί από την επιτροπή του Συλλόγου που συζητάει με την Τράπεζα, με απόφαση της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, προτείναμε ο Σύλλογος να μην υπογράψει τίποτα πριν τη ΓΣ στις 21/3 και να υπάρχει ξεχωριστό θέμα «Κανονισμός εργασίας – κανονισμός αξιολόγησης», ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά οι εργαζόμενοι και να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές δράσεις. Αρνήθηκαν, με ψέματα μάλιστα, ότι δήθεν τα θέματα της Συνέλευσης θα αποφασιστούν σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ κυκλοφόρησαν ήδη ανακοίνωση για  σύγκληση της ΓΣ με τα θέματα που αποφάσισαν άγνωστο ποιοι και πώς. Θέλουν να υπογράψουν ερήμην μας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Μπορεί για πολλά χρόνια οι συνάδελφοι να εκλάμβαναν την αξιολόγηση ως ένα μέσο εξέλιξης και προαγωγών, όμως στη νέα εποχή του μετασχηματισμού που απειλούνται πολλές κατακτήσεις μας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η αξιολόγηση να είναι ο Δούρειος Ίππος που θα προάγει την μισθολογική εξαθλίωσή μας, ή ακόμη χειρότερα, θα κοστίσει την ίδια τη δουλειά μας. Από αυτή τη σκοπιά, απορρίπτουμε αυτές τις αλλαγές και θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει αγωνιστικά και συλλογικά να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την πλήρη καθιέρωση της αξιολόγησής μας με βάση τους στόχους. Καμία σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας!
25-2-2020
6980925499, 6947724051, 18767, 23218, 83913, 19923, 34507

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου