Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Νέα ανακοίνωση: Επιστολές έστειλε η Τρ. Αττικής στους εργαζόμενους των Καθυστερήσεων





Όπως σε όλες τις μεγάλες κρίσεις έτσι και στην παρούσα υγειονομική κρίση, κράτος κι αφεντικά άδραξαν την ευκαιρία για να ξεχαρβαλώσουν ότι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα. Τον τελευταίο μήνα και ειδικά μετά από τις επαίσχυντες Π.Ν.Π. - που επιβλήθηκαν υποτίθεται κιόλας για την προστασία των εργαζομένων – ένα όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας σαρώνει τον ιδιωτικό τομέα.
Η δική μας εργοδοσία είπε να μη μείνει πίσω. Προχώρησε προχθές στην αποστολή ατομικών επιστολών προς τους συν/φους των Καθυστερήσεων με τις οποίες τους καλούσε να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Τράπεζα. Οι επιστολές αυτές ανέφεραν πως βασίζονταν σε μια συμφωνία με το ΣΥΤΑ της οποίας όμως το περιεχόμενο δεν είχε δει κανείς, πέρα από μια αδρή περιγραφή του γενικού  πλαισίου της στην ανακοίνωση Νο 200/18-03-2020 του ΣΥΤΑ. Μία βασική ωστόσο παραδοχή αυτού του γενικού πλαισίου ήταν ότι η μετάβαση στην εταιρεία διαχείρισης θα ήταν εθελοντική κι αυτό έμπαινε υπό αμφισβήτηση από τα αναγραφόμενα στις επιστολές αυτές. Όταν παρουσιάζονται μόνο οι τέσσερις επιλογές αποχώρησης και όχι η πέμπτη της παραμονής ενώ ταυτόχρονα ο εργαζόμενος «καλείται» (και όχι ας πούμε «δύναται») να επιλέξει ανάμεσα στις τέσσερις και μάλιστα εντός σύντομης προθεσμίας, το μήνυμα είναι τελείως διαφορετικό.
Αν ο σκοπός ήταν η όλη διαδικασία να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί σε εξατομικευμένη βάση, υπόγεια και στα βουβά, τότε ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Οι συνάδελφοι δεν πήγαν οικειοθελώς ως πρόβατα επί σφαγή. Οι αντιδράσεις τους ήταν που ανάγκασαν το προεδρείο του ΣΥΤΑ να βγει χθες προσπαθώντας όπως-όπως να κατευνάσει τα πνεύματα, υποβαθμίζοντας τη σημασία των επιστολών σε απλώς «ενημερωτικές» και διαβεβαιώνοντας εκ νέου την εθελοντική βάση του προγράμματος. Προς επίρρωση επισυνάφθηκε κι ένα κάπως περίεργο σχέδιο συμφωνίας με ημερομηνία ίδια με αυτή των επιστολών πλην όμως ανυπόγραφο και ασυμπλήρωτο σε κάποια πεδία. Ας δεχτούμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι εκπρόσωποι που θα υπογράψουν για τα δύο μέρη τηρούν αυστηρά το «μένουμε σπίτι» και δεν το κουνάνε από τις μεζονέτες τους. Έτσι κι αλλιώς άλλοι τρέχουν το μαγαζί…
Συνοψίζοντας λοιπόν αυτό που προκύπτει είναι ότι οι παραλήπτες δεν είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην «ενημερωτική επιστολή» που έλαβαν. Όσοι δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των τεσσάρων επιλογών θα παραμείνουν στην Τράπεζα. Και τα παπαγαλάκια που έχουν επιφορτισθεί να διαχύσουν ένα κλίμα τρόμου καλά θα κάνουν να σωπάσουν.  
Όλα αυτά όμως αφορούν το «τεχνικό» μέρος της υπόθεσης που μολονότι είναι κι αυτό σημαντικό, δεν πρέπει να υποβιβάζει το ουσιαστικό μέρος. Κι αυτό είναι ότι τώρα, εν μέσω μιας θανατηφόρας πανδημίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν γονατίσει (όσοι δεν έχουν βγει νοκ άουτ) για να είναι η Τράπεζα όρθια και να λειτουργεί απρόσκοπτα και η κάθε επόμενη ημέρα (κυριολεκτικά) είναι αβέβαιη, τώρα βρήκε η Τράπεζα (κατ’ άλλους ο «κοινωνικός εταίρος» μας) ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσει έναν αριθμό υπαλλήλων της εκτός εργασίας. Για εμάς ζωή ή θάνατος, για αυτούς business as usual.
Να μην τους περάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου