Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση της Πρότασης ΠροοπτικήςΟύτε βήμα πίσω από όσα έχουμε χάσει και δικαιούμαστε!

Συνάδέλφισσες και συνάδελφοι,
  Η ψυχρολουσία για τον ελληνικό λαό από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μέχρι την επαίσχυντη συμφωνία στο Eurogroup, σιγά σιγά πρέπει να περάσει στην άκρη και να έρθει η ώρα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.
 Πρώτα ήταν η συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έπρεπε να είναι από το χώρο της δεξιάς, μας είπαν.. Μετά η υποχώρηση από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το περίφημο «πρόγραμμα της Θες/κης», για να περάσουν στην παράταση της δανειακής σύμβασης για 4 μήνες και τη δέσμευση για κανένα φιλολαϊκό μέτρο. Κανένα νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμη, βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις παραπέμπονται του χρόνου ή του παραχρόνου( ΕΝΦΙΑ, κατ. μισθός 751, αφορολόγητο 12.000€, ακύρωση ιδιωτικοποίησεων κλπ), τα λεφτά των ταμείων δεσμεύονται για τις δόσεις. Η Τρόικα βαφτίστηκε «θεσμοί», ΔΝΤ και ΕΚΤ απαιτούν τα λεφτά τους μέχρι κεραίας και ξαναζούμε στο ίδιο έργο θεατές..
  Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν το αυτονόητο, όσο κι αν η κυβέρνηση ευλογεί την ΕΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ: καλύτερη διαπραγμάτευση με τα «κοράκια» της Τρόικας και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν υπάρχει! Πρέπει να διαλέξουμε: ή συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο με την πληρωμή του τοκογλυφικού ληστρικού χρέους, που σημαίνει συνέχιση των μνημονίων, αντεργατικά μέτρα και αστικές αναδιαρθρώσεις, με φτώχεια και εξαθλίωση για την εργατική τάξη, ή προχωράμε στη ρήξη με την ΕΕ και Ευρώ, δηλ. παύση πληρωμών εδώ και τώρα του χρέους και μονομερή διαγραφή, κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, έξοδο από Ευρώ και ΕΕ, και σύγκρουση με το κεφάλαιο για να ανασάνει η εργατική τάξη…

Διατήρηση του παλαιού καθεστώτος στο τραπεζικό σύστημα..
  Ο κλάδος των τραπεζών πέρασε στο απυρόβλητο από τη νέα κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες. Οι νέες διοικήσεις είναι ανακύκλωση των παλιών, με τραπεζίτες golden boys της τελευταίας δεκαετίας να στρογγυλοκάθονται ξανά, γεγονός που μόνο αισιοδοξία δε φέρνει. Άλλωστε, ο έλεγχος από την ΕΕ είναι τόσο ασφυκτικός που ούτε διοικητή δεν μπορεί να ορίσει η κυβέρνηση στην ΕΤΕ αν δεν τον εγκρίνει η ΕΚΤ (πραγματική εθνική κυριαρχία μέσα στην ΕΕ..) ! «Δεν θα θίξουμε τους ιδιώτες μετόχους», ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά τις εκλογές ο κ. Δραγασάκης, τι κι αν έχει πληρώσει τις τράπεζες ο ελληνικός λαός με 255 δις από το 2008.. Κόκκινα δάνεια, αναστολή  πλειστηριασμών, όλα παραπέμπονται στην Δευτέρα παρουσία, δηλ. όταν ωριμάσουν οι συνθήκες κι αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις.. ζήσε Μάη μου..
  Στην Εθνική Τράπεζα, δήθεν έχουν παγώσει τα πάντα, εν αναμονή της νέας Διοίκησης, όμως όλα προχωρούν όπως πριν. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει κανόνας πια, ο κανονισμός εργασίας και οι συμβάσεις μας απειλούνται. Προσλαμβάνονται νέοι ενοικιαζόμενοι (ακόμη και με 2μηνες συμβάσεις), ανεβάζοντας τον αριθμό τους μέσω εταιρειών σε 1200.  Προκηρύσσονται θέσεις για πτυχιούχους ή κατόχους μεταπτυχιακού με σύμβαση για 6 μήνες ή 1 χρόνο με 650 ευρώ μεικτά (!) (κατ/τα Κρήτης, Δ/νση Διεθνών Αγορών) που τα βαφτίζουν μαθητείες αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κι ενώ υπάρχουν οι επιλαχόντες από τον πρόσφατο διαγωνισμό στην επαρχία. Οι συνάδελφοι πτυχιούχοι μέσω ΕΣΠΑ / ΙΚΥ θα εργάζονται για 2 χρόνια με μειωμένο μισθό 310 ευρώ (!). Το πελατοκεντρικό σύστημα εφαρμόζεται στα καταστήματα, παρά τις αντιδράσεις των συναδέλφων για την αποτελεσματικότητα και καλή λειτουργία του. Η εντατικοποίηση και οι απλήρωτες υπερωρίες καλά κρατούν, ενώ τα golden boys συνεχίζουν να παρελαύνουν και να εντάσσονται κανονικά στα οργανογράμματα. Το Πρόγραμμα αξιοποίησης στελεχών ενώ έληξε τον Φλεβάρη, καθώς είχε εφαρμοστεί πιλοτικά για 1 χρόνο, κι ενώ είχαν τοποθετηθεί και σε οργανικές θέσεις από το πρόγραμμα αυτό, επίσης συνεχίζεται κανονικά.


Ο ΣΥΕΤΕ συνεχίζει στην ίδια ρότα της συναίνεσης και της υποταγής..
  Η πλειοψηφία του Συλλόγου συνεχίζει να μην αντιδρά στις ενέργειες της Διοίκησης και να μην ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ο προγραμματισμός δράσης, 3 μήνες μετά τις εκλογές, ψηφίστηκε από ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ με μικρή πλειοψηφία (16 στους 25), και συνιστά μια γενικόλογη αναφορά με τίτλους στα διάφορα ζητήματα, χωρίς να θέλουν να παρθούν αποφάσεις για συγκεκριμένο πλαίσιο. Καθώς ούτε την προηγούμενη 3ετία έκαναν κάτι για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των συναδέλφων, ούτε σταμάτησαν κάποια αντεργατική επιλογή της Διοίκησης. Ακόμη και για το θέμα των αδειών, ενώ άλλοι Σύλλογοι τραπεζών προσέφυγαν στη Δ/νση Επιθεώρηση Εργασίας και πέτυχαν να πάρουν προσαύξηση, ο ΣΥΕΤΕ δεν έβγαλε ούτε ανακοίνωση, ούτε απάντησαν στην ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής..
 Ας απαντήσουν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ: τι αποφάσισαν στην πράξη για τις απλήρωτες υπερωρίες, τους ενοικιαζόμενους, τους ειδικούς συνεργάτες, τους εργολάβους και τα μεγαλοστελέχη που τρώνε με χρυσά κουτάλια, ενώ εμάς μας βγαίνει το λάδι? Τι έκαναν για τη μη ένταξη στο εξειδικευμένο προσωπικό, για τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων της Probank; Πώς θα διεκδικήσουμε νέα επιχειρησιακή και κλαδική, χωρίς οργάνωση και συγκεκριμένο πλαίσιο? Θα εντάξουμε στο ΣΥΕΤΕ τους ενοικιαζόμενους και συμβασιούχους, όπως έκανε ο Σύλλογος Εθν. Ασφαλιστικής; Θα διεκδικήσουμε το κουτάκι στην επιχειρησιακή ή όχι? Θέλουν πίσω το επίδομα ισολογισμού και αυξήσεις στην κλαδική σύμβαση ή όχι; Οι εργαζόμενοι δεν παρήγαμε τα κέρδη της Τράπεζας για τα 2013-2014? Αξιοσημείωτο ήταν ότι παραδέχτηκαν για πρώτη φορά τη λανθασμένη συμφωνία των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ με την Τράπεζα στο ΔΣ του Ταμείου Αυτασφάλειας, για κούρεμα 40% με εθελοντική εργοδοτ. εισφορά 2% μόνο για όσους ήταν μέλη του Ταμείου ως 31-12-13. Αναγνώρισαν τις ευθύνες των παρατάξεών τους και της Τράπεζας, που αποφάσιζαν συμμετοχή στις ΑΜΚ της ΕΤΕ, και άρα τη σύναψη μεγάλων δανείων από Εθνική και Eurobank.
Οι αναξιόπιστες αυτές παρατάξεις δεν αποφάσισαν καμία δράση, αρνούνται να συγκαλέσουν συνελεύσεις, καθυστερούν ακόμα και στη συγκρότηση γραμματειών, στην ανασυγκρότηση του Συλλόγου (εκλογές ΕΑΚ, συγκρότηση νομαρχιακών παραρτημάτων κλπ). Το νέο Προεδρείο ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ-ΕΝΙΑΙΑΣ θα κριθεί στο κατά πόσο θα υπηρετήσει τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου. Προς το παρόν έχουμε μια από τα ίδια: η κίνησή μας δεν έχει γραφείο για 4 μήνες, δεν καλείται σε πολλές συναντήσεις και δεν ενημερώνεται επίσημα για αυτές, ενώ οι αποσπάσεις στο Σύλλογο είναι ακόμη άδικα καταμερισμένες (με βάση τις έδρες του 2012), με την κίνησή μας να είναι ακόμη αποκλεισμένη, παρότι πλέον και μαθηματικά δικαιούμαστε συμμετοχή στις αποσπάσεις.

Με οργάνωση και συλλογικούς αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας!
  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι με αγώνες, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Στον ιδιωτικό τομέα, γίνονται μάχες, απεργίες, νίκες (νίκη απολυμένης Migato, απεργία στη Wind κλπ). Ο συνδικαλισμός των διαδρόμων και της υποταγής, χωρίς σχέδιο σύγκρουσης και οργάνωση όλων των εργαζόμενων, θα μας εμποδίσει να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Και ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε!
  Η Πρόταση Προοπτικής υποστήριξε την πλήρη πρόταση που κατέθεσε έγκαιρα σε όλους τους εργαζόμενους και στο ΔΣ για τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, την αναγκαιότητα των διαδικασιών βάσης, και φυσικά για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης (http://protasiprooptikis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_25.html). Στο ΔΣ, στη βάση της αναγκαίας κοινής δράσης και ενωτικής μας πρακτικής, καταθέσαμε κοινή πρόταση με την Ενιαία καθώς συμφώνησε στη συντριπτική πλειοψηφία της πρότασής μας (πήρε 4 ψήφους: http://protasiprooptikis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_12.html). Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζόμενων, βοηθώντας όσο μπορούμε και με τις έδρες μας.

ΥΓ. Όσο για την τελευταία ανακοίνωση της Ενιαίας, που δικαιολογεί τη συμμετοχή στο Προεδρείο με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ με επίθεση στην Πρόταση Προοπτικής, απαντάμε το εξής: η κίνησή μας είναι ανεξάρτητη και δεσμεύεται μόνο από τα εργατικά συμφέροντα. Ας προσπαθήσουν να το καταλάβουν όλοι όσοι λατρεύουν τον κομματικό συνδικαλισμό.  Όσο για το αν διαπνεόμαστε από ταξική συνεργασία, το κρίνουν οι εργαζόμενοι, αλλά τότε θα ήταν παράδοξο ότι ψηφίσαμε μαζί κοινό πρόγραμμα δράσης στο ΣΥΕΤΕ..
ΜΑΡΤΙΟΣ 2015
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6948788704, 2103388768,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου