Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για την επιχειρησιακή σύμβαση στην Εθνική

Να αγωνιστούμε για αξιοπρεπή επιχειρησιακή σύμβαση!

Σοβαρές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, που έχει λήξει εδώ και 4 μήνες περίπου. Συναγερμός πρέπει να χτυπήσει σε κάθε χώρο δουλειάς στην τράπεζα! Θυμίζουμε ότι στις 30/6 λήγει και η παράταση της επιχειρησιακής, συνεπώς αν δεν υπογραφεί καινούρια χάνουμε πολλά επιδόματα, θεσμικές κατακτήσεις, με συνέπεια μεγάλες μειώσεις μισθών και σοβαρές επιπτώσεις στις εργασιακές μας σχέσεις. Η Πρόταση Προοπτικής είχε καταθέσει πλαίσιο για την επιχειρησιακή από τον Απρίλη του 2015, θέταμε το ζήτημα πριν λήξει η επιχειρησιακή σε κάθε συνεδρίαση του χειμώνα, όμως τότε μας έλεγε η ηγεσία του Συλλόγου ότι «είναι νωρίς». Και στη Γ. Συνέλευση αρνήθηκαν να υπάρχει ως θέμα συζήτησης η επιχειρησιακή. Η τακτική είναι γνωστή και δοκιμασμένη: σκόπιμη κωλυσιεργία και στο παρα πέντε ξεκινάει η κινδυνολογία επιπέδου: «αν δεν υπογραφεί κάτι καταστρεφόμαστε, ας δεχθούμε ό,τι νά 'ναι» και χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι. Τα ίδια έκαναν και τον Αύγουστο του 2012, όταν υπέγραψαν άρον άρον μειώσεις μισθών, όπως ζητούσε επίμονα η Διοίκηση.
Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 18/5, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις αποφάσισαν να συζητήσουμε για την επιχειρησιακή και ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει χρόνος, ενώ ενημέρωσαν πολύ γενικόλογα για τις 2 συναντήσεις που έχουν γίνει για το θέμα της επιχειρησιακής, μεταξύ Συλλόγου και Διοίκησης. Στη διαπραγματευτική ομάδα, από πλευράς ΣΥΕΤΕ, συμμετέχει μόνο το Προεδρείο, δηλαδή όλες οι παρατάξεις πλην της Πρότασης Προοπτικής, παρότι ζητήσαμε επίμονα στις 24/3 και ξανά στις 18/5 να συμμετέχουμε. ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ αρνήθηκαν κατηγορηματικά να είναι διαπαραταξιακή και επέμεναν να αποκλειστεί η κίνησή μας, προφανώς γιατί φοβούνται ότι θα ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, ενώ εκείνοι διατηρούν κρυφές τις συνεννοήσεις.
Στις 2 συναντήσεις αυτές, ο ΣΥΕΤΕ έθεσε το πλαίσιο που ψήφισαν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ, με ελάχιστα αιτήματα, ξεχνώντας ακόμη κι αυτά που ο ίδιος ο Σύλλογος έθεσε στις ανακοινώσεις του (Μάρτης – Απρίλης 2015): προσλήψεις, ομογενοποίηση εργασιακών σχέσεων, μετοχοδάνεια Probank κλπ. Το πλαίσιο είναι εναρμονισμένο με το σχέδιο της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ (το οποίο και δεν πέτυχε), δηλαδή ζητάει σταδιακή αποκατάσταση των μισθών (από το 2017 και βλέπουμε), διευκολύνσεις για τα δάνεια (χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα), και ρήτρα μη απολύσεων. Ο ΣΥΕΤΕ αρνήθηκε να θέσει ζητήματα που είναι εφικτά και αναγκαία, όταν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής πρότεινε ένα πλαίσιο πολύ καλύτερης επιχειρησιακής ακόμη και της υφιστάμενης δικής μας και είναι 1 βήμα πριν το πετύχει στον ΟΜΕΔ.
Η Διοίκηση, στις συναντήσεις αυτές, από την ενημέρωση που έχουμε, έδωσε απαντήσεις εξαιρετικά ανησυχητικές, ενώ οι εκπρόσωποί της για ορισμένα ζητήματα δηλώνουν αναρμόδιοι να απαντήσουν και τα παραπέμπουν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, με συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση και γενικολογία. Καταρχήν, αρνήθηκε να δεχθεί την ίδια ρήτρα μη απολύσεων, από την προηγούμενη επιχειρησιακή. Αν το συνδυάσουμε με τον επικείμενο νόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων, σημαίνει ότι θέλει να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το όπλο αυτό, για να πιέσει για την "εθελούσια", αλλά και μετά, αν αυτή δεν πετύχει. Δεν απάντησε θετικά στο αίτημα του ΣΥΕΤΕ για ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δηλ. συνέχεια της οικονομικής ενίσχυσης του ΤΥΠΕΤ και καταβολή εργοδοτικής εισφοράς 2% στο Ταμείο Αυτασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους που έχουν μπει στον κανονισμό από 1/1/14. Δεν συμφώνησε να δώσει πίσω το «κουτάκι», ούτε ένα κομμάτι του ή σταδιακά, παρότι αναμένεται να έχει κέρδη από το 2016. Δεν έδωσαν καμιά συγκεκριμένη απάντηση για τα δάνεια, ούτε μείωση επιτοκίων, ούτε διευκολύνσεις για τους συναδέλφους με οφειλές. Δεν σκοπεύουν να εντάξουν στον κανονισμό εργασίας τους λίγους συναδέλφους από πρώην θυγατρικές (Εθνική Χρηματιστηριακή, Asset κλπ), παρά μόνο τους 17 συναδέλφους από την Εθνική Κεφαλαίου. Οι πολλές ταχύτητες στο προσωπικό διατηρούνται. Οι 1300 ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι στις διευθύνσεις της ΕΤΕ, παραμένουν στον αέρα, με μισθούς πείνας 600-800 €.
Επίσης, υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα του κανονισμού εξειδικευμένου προσωπικού, που αποδεικνύουν πόσο προφητικά κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάνω από 2 χρόνια! Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις μεταβατικές διατάξεις, ούτε έχει εξασφαλιστεί πώς θα ενταχθούν οι συνάδελφοι από Εθνοντάτα, πρ. ProbankFbb, αλλά και άλλοι προερχόμενοι από την ΕΤΕ, που είναι εξαιρετικά αδικημένοι όλο αυτό τον καιρό. Η Διοίκηση ανακάλυψε τώρα ότι είναι μεγάλο το κόστος(!), και υπάρχουν σκέψεις να γίνει ακόμη χειρότερος ο κανονισμός, είτε με μείωση επιδομάτων είτε με μεγαλύτερες ποσοστώσεις ώστε να είναι λιγότεροι οι ενταγμένοι. Μάλιστα, ήδη εφαρμόστηκε ποσόστωση στις αναβαθμίσεις σε Δ/νση Πληροφορικής! Αλήθεια, αυτά τα γνωρίζουν οι συνάδελφοι των ΕΑΚ και οι συνάδελφοι από όλες τις διευθύνσεις;
Όμως τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν ότι λεφτά υπάρχουν! Για εταιρείες, έργα που κοστίζουν εκατομμύρια, μισθούς συμβούλων κλπ. Κάποιοι τρώνε με χρυσά κουτάλια, όμως για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να δώσει η Εθνική την αύξηση που δικαιούνται. Η ίδια αναφέρει στα δελτία πληροφόρησης ότι έχει γίνει μείωση στις δαπάνες προσωπικού πάνω από 40%. Από τα στοιχεία που έδωσε το Προσωπικό στο Σύλλογο, φαίνεται ότι τα 6 τελευταία χρόνια:
  • το ποσό που έχει καταβάλει η ΕΤΕ για υπερωρίες έχει μειωθεί κατά 300% (το 2009 ήταν 10,5 εκ, το 2015 ήταν 2,9 εκ), γιατί οι συνάδελφοι έχουν δουλέψει απλήρωτοι χιλιάδες ώρες!
  • Στο δίκτυο, υπάρχει μείωση προσωπικού κατά 1700 άτομα.
  • Υπάρχουν περίπου 100 συνάδελφοι με μισθό κάτω από 1800 ευρώ μεικτά, όμως έχουν ακόμη μείωση μισθού («κουτάκι»), γιατί αυτό είχε υπογράψει ο ΣΥΕΤΕ το 2012.
  • 9.880 εργαζόμενοι λαμβάνουν για μισθούς 364 εκ, ενώ 587 σύμβουλοι λαμβάνουν 27 εκ ως μισθό και 1,1 εκ για παροχές! Γνωρίζοντας όλοι ότι υπάρχουν πάνω από 100 συνάδελφοι χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες, με μισθό 850 – 1300 ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι 400 μεγαλοσύμβουλοι απολαμβάνουν ακόμη προκλητικά προνόμια!

Προφανώς η Διοίκηση στην πλειοψηφία του προσωπικού προσφέρει μόνο ευχαριστήριες επιστολές, ενώ το χέρι στην τσέπη το βάζει μόνο για την ελίτ. Ας απαντήσει, γιατί προσλαμβάνει ακόμα από την αγορά μεγαλοσύμβουλους με μισθούς 5-7.000 €, παρέχοντας μάλιστα αυτοκίνητα και πιστ. κάρτες σε αρκετούς; Γιατί δεν μειώνει τους μισθούς των Γενικών, Βοηθών, και τόσων μεγαλοδιευθυντών,  που λαμβάνουν πάνω από 5.000 ευρώ; Δεν είναι προκλητικές οι αποδοχές των μελών του ΔΣ της ΕΤΕ; Είναι αλήθεια ότι ο μισθός της Προέδρου είναι 25.000 το μήνα; Θα μπορούσαν τα στελέχη να ζήσουν με μισθούς 1000-1500 ευρώ, όταν έρχεται φοροεπιδρομή και όλα αυξάνονται;
Κι όμως, ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία και οι συνάδελφοι βλέπουν με τα μάτια τους τις κατάφωρες αδικίες, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις, στο ΔΣ του Συλλόγου της 18ης Μαΐου, άρχιζαν να προετοιμάζουν το έδαφος για μια ακόμη ήττα. «Αφήστε τα κουτάκια, προέχουν οι θέσεις εργασίας, προέχει να στηρίξουμε την τράπεζα!». Πάλι να στηρίξουμε εμείς την τράπεζα ζητάνε οι παρατάξεις του υποταγμένου συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ! Μέχρι ότι θα κλείσει η τράπεζα αν πάρουμε πίσω το κουτάκι, είπε ένας συνδικαλιστής της ΔΗΣΥΕ... Όταν χορεύουν δίπλα σου τα δις, είναι αφέλεια να είσαι καταγής, λέμε εμείς…
Γι αυτό αρνήθηκαν το σχέδιο δράσης που προτείναμε: να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε νομό ως 30 Μαΐου, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις, να γίνει προειδοποιητική απεργία την 1η Ιουνίου, με κλιμάκωση στη συνέχεια, να ανοίξει το απεργιακό ταμείο για τις 7 απεργίες από το 2014... Να αναγκάσουμε τη Διοίκηση να υπογράψει ικανοποιητική σύμβαση, υπαρκτή δυνατότητα με τον αγώνα και τη δύναμή μας. Αντί αυτού, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έκαναν νέα συνάντηση μόνοι τους την επόμενη μέρα με τη Διοίκηση, άγνωστο γιατί δεν πήγε καν όλη η διαπραγματευτική ομάδα... Παίρνουν θάρρος προφανώς από τη στάση της ΔΑΣ, που από τις 30 θέσεις πριν 1 χρόνο, προσχώρησε άρον άρον στις 8 θέσεις και ψήφισε το πλαίσιο των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, εναρμονιζόμενη με το πλαίσιο της εποχής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του εφικτού.
Πολύ κατώτερη των περιστάσεων είναι η στάση και της Ενιαίας. Είναι περίεργο ότι παρότι έχει συμμετάσχει στις 2 πρώτες συναντήσεις, δεν έχει καν πάρει θέση και ενημερώσει τους συναδέλφους, αντίθετα επέλεξε να εκδώσει μια ανακοίνωση, αποκλειστικά για την Πρόταση Προοπτικής, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς (ασφαλίτικες μέθοδοι, αυριανισμός, υποκείμενα), τη στιγμή που δεν βρίσκει να πει κάτι για τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ενσωμάτωση της Ενιαίας στον επίσημο συνδικαλισμό του ΣΥΕΤΕ, όπως συνολικά των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, να συμμετέχει σε κοινά προεδρεία με τις καθεστωτικές δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού (όπως στην ΕΙΝΑΠ με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, και στο ΣΥΕΤΕ με το πρόγραμμα των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία με 16 στους 25), πρακτική που ξεκίνησε από το 2012 και μετά, επιτείνεται με την άρνηση για κοινή δράση και τις βρισιές. Κατανοούμε ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί κρατούν 2 αποσπάσεις κι εμείς δεν έχουμε καμία, ενώ δικαιούμαστε από 1 η κάθε παράταξη. Το δικαίωμα της ενημέρωσης όμως πρέπει να ασκείται, και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς. Ωστόσο, δεν κάνουμε την κριτική, που θα συνεχίσουμε να ασκούμε, όπλο ενδοαριστερού εμφύλιου, για να τους εκθέσουμε στις δυνάμεις του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, όπως δυστυχώς κάνει το ΠΑΜΕ συστηματικά. Όλοι κρινόμαστε άλλωστε. Τους καλούμε έστω και τώρα να φύγουν από το Προεδρείο νομιμοποιώντας τη γραμμή του ΣΥΕΤΕ και την αντιδημοκρατική λειτουργία του, και να συμβάλουν έμπρακτα στην αναγκαία ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, όπως στα λόγια τουλάχιστον υποστηρίζουν.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Ο αγώνας για την επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να είναι νικηφόρος και να δώσει μια αισιοδοξία στον κλάδο. Ενάντια στις διαθέσεις της Διοίκησης να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα εργατικά μας δικαιώματα, μπορούμε να πάρουμε πίσω ό,τι χάσαμε. Με αγωνιστική και ενωτική στάση, με αλληλεγγύη και συναδελφικότητα, με δυναμική και αποφασιστικότητα. Καλούμε τους συναδέλφους να κινητοποιηθούν, να αντιδράσουν. Ενάντια στην εργασιακή ειρήνη που προωθεί η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ, ενάντια στις συνεχείς υποχωρήσεις και στη λογική του «υπάρχουν και χειρότερα», πιστεύουμε ότι είναι στο χέρι μας να έχουμε νίκες και να βελτιώσουμε τη ζωή μας.
Ο αγώνας αυτός είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα όλων των κλάδων, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, στηρίζοντας τους εργοδότες και γκρεμίζοντας τις εργατικές κατακτήσεις. Σαν Πρόταση Προοπτικής, αφού προλάβαμε με ανακοίνωση στις 5 Μάη να καλέσουμε τους συναδέλφους στην απεργία και στους δρόμους το 3ήμερο ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - σφαγείο, τιμήσαμε τον ηρωικό αγώνα των νεκρών της Πρωτομαγιάς, κλείνοντας τα μαγαζιά στην Ερμού μαζί με δεκάδες σωματεία και συλλογικότητες προασπίζοντας την Κυριακάτικη αργία, που απειλείται για χιλιάδες εργαζόμενους, προτείναμε απεργία –αρνήθηκαν- και την Παρασκευή 20/5, ενάντια στο νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου