Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για την πίεση της στοχοθεσίας στα καταστήματα

14-6-2016

Δεν πάει άλλο με τη στοχοθεσία στους εργαζόμενους στο δίκτυο!
 Για άλλη μια φορά, στα πρόσφατα αποτελέσματα του Ομίλου ΕΤΕ για το Α΄ τρίμηνο του 2016 (26/5/), εμείς οι εργαζόμενοι-ες αποτυπωνόμαστε σαν δαπάνη που η Τράπεζα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι μειώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση και ότι αναμένεται να περισταλεί "περαιτέρω μετά τη σχεδιαζόμενη εθελούσια έξοδο". Προφανώς, και τα κέρδη 189 εκ που ανακοίνωσαν στην ίδια έκθεση έχουν άμεση σχέση με τη μείωση αυτού του περίφημου εργατικού κόστους. Παράλληλα, βλέπουμε στοιχεία για την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου με ειδική αναφορά στα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (τη στιγμή που όλα τα κόκκινα αλλά και ενήμερα δάνεια παραχωρούνται σε funds και καινούριες εταιρείες ξεπηδάνε σαν τα μανιτάρια με παλιά στελέχη που έχουν θητεύσει στις τράπεζες). Ας γειώσουμε όμως τα δεδομένα αυτά στην εργασιακή μας πραγματικότητα.
        Η αλλοτινή ζέση της Τράπεζας για πιστωτική επέκταση, με ενθάρρυνση της έκθεσης σε δανεισμό, έχει τώρα μετατραπεί σε αφόρητη πίεση στις πλάτες μας για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα... Καθημερινά πάνε κι έρχονται e-mail με τα οποία μας εγκαλούν γιατί είμαστε πίσω στη στοχοθεσία και ζητούν να στέλνουμε μέχρι και προβλέψεις για το πόσα δάνεια θα ρυθμίσουμε στις επόμενες 5,10,15 μέρες (χωρίς να παραλείπουμε φυσικά να κάνουμε ασφάλιση ζωής στους δανειολήπτες)! Η πιο πρόσφατη απαίτηση είναι να καταγράφουμε και να στέλνουμε στις Περιφερειακές Δ/νσεις την καθημερινή παραγωγή με στοιχεία για την προέλευση των δανείων που ρυθμίστηκαν, λες και δεν υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα για να αντλούν αυτά τα στοιχεία οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι-ειδικοί συνεργάτες της Διοίκησης! Μήπως πρόκειται απλά για τακτική που στόχο έχει να αυξάνει την πίεση; Μήπως ξέχασαν ότι η τακτική των στόχων τη δεκαετία 2000 - 2010 για δάνεια και πιστωτικές κάρτες έφερε τη σημερινή κατάσταση;
        Το κυνήγι των πελατών υιοθετείται σαν τακτική και στο κομμάτι των πωλήσεων POS, αφού πλέον οργανώνονται επισκέψεις συναδέλφων μας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από Καταστήματα της Τράπεζας σε περιοχές με υψηλή εμπορική κίνηση. Κι όλα αυτά με αποδεκατισμένο το Δίκτυο, με εντατικοποίηση της δουλειάς ( η Τράπεζα δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της ούτε οι εργασίες της περιορίζονται στα στοχοθετημένα μεγέθη!), με προσωρινές αναπληρώσεις και μετακινήσεις συναδέλφων ώστε να καλύπτονται όπως-όπως τα τεράστια κενά. Προφανώς, κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι δεν έχουμε προσληφθεί ως «πωλητές» αλλά έχουμε υπογράψει σύμβαση ως τραπεζοϋπάλληλοι. 
        Σε συναντήσεις που γίνονται πλέον πιο συχνά στα καταστήματα, πέραν του ωραρίου (το οποίο παραβιάζεται συνεχώς, χωρίς να καταγράφονται και να πληρώνονται οι υπερωρίες), μας μεταφέρεται μια ζοφερή εικόνα για την κατάσταση της Τράπεζας που πρέπει να βάλουμε πλάτη για να αντιστραφεί. Μήπως σε λίγο μας ζητήσουν να φορτωθούμε με μετοχοδάνεια, όπως οι συνάδελφοι της τ. Probank, για το καλό του εργοδότη;
Η πίεση που ασκείται  στους συναδέλφους, με στόχους άπιαστους και απαξιωτικά μηνύματα για το προσωπικό, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Διάφορα ειρωνικά σχόλια, που αν συνεχιστούν θα αναγκαστούμε να βγάλουμε στη δημοσιότητα, στέλνονται καθημερινά προς τους εργαζόμενους. Προφανώς, τα μεγαλοστελέχη με τους παχυλούς μισθούς δεν έχουν επαφή με τη ζοφερή πραγματικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου που μπαίνει στις τράπεζες, και που η κατάσχεση πχ στο λογαριασμό του δεν του επιτρέπει να αγοράσει κάποιο τραπεζοασφαλιστικό προϊόν.
Από την άλλη πλευρά, τις ανάγκες σε προσωπικό σε περιπτώσεις καταστημάτων σε νησιά τις καλύπτουν με αποσπάσεις συναδέλφων για πάνω από 1 χρόνο και 40 χιλιόμετρα μακριά (πχ Λευκίμμη), ή αρνούμενοι να ικανοποιήσουν αιτήματα μεταθέσεων για οικογενειακούς λόγους (πχ Μύκονο), ενώ μπορούν να προσλάβουν κάποιον επιλαχόντα από τελευταίο διαγωνισμό ή να προκηρύξουν θέση ταμία για το καλοκαίρι όπως γινόταν πριν κάποια χρόνια. Μήπως η τράπεζα ωθεί τους συναδέλφους σε άδειες άνευ αποδοχών, αντί για μετάθεση ή απόσπαση για παράδειγμα; Προφανώς τα καταστήματα δεν είναι Δ/νση Δημοσίων Σχέσεων όπου οι προσλήψεις γίνονταν αφειδώς..
Συνάδελφοι-ισσες, μέσα σ΄αυτό το κλίμα δεν υπάρχουν περιθώρια για αδράνεια και παθητική στάση. Δεν είμαστε άβουλοι εντολοδόχοι ούτε λειτουργικό κόστος που πρέπει να συρρικνωθεί. Δεν πρέπει να ενδώσουμε στον καθημερινό παραλογισμό των στόχων και των αναφορών. Δε θα περιμένουμε αύριο να μας αξιολογούν με το αν πιάσαμε τους στόχους, ούτε θα ανεχθούμε να δουλεύουμε τζάμπα για να κερδίζουν κάποιοι άλλοι. Δεν θα δεχθούμε καμία σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας. Να γίνουν προσλήψεις τώρα. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, την κατάργηση των ανισοτήτων (ενοικιαζόμενη εργασία, συνάδελφοι-ισσες εκτός Κανονισμών) και διεκδικούμε έλεγχο στις αποφάσεις που αφορούν τις ζωές μας! 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6980925499, 6974861242, 6948788704, 2103388783, 18783, 19923, 74306, 83908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου