Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση για οργανισμού προσωπικού Alpha Bank

Ανακοίνωση Ιούνιος 2014



Κορυφαίες στιγμές εργοδοτικού συνδικαλισμού..                              

..Αυτές ζούμε εδώ και αρκετό καιρό με αποκορύφωμα τους πανηγυρισμούς της παράταξης  «Ενωμένος Σύλλογος» για την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης και του νέου οργανισμού προσωπικού.
Πανηγυρισμοί για έναν οργανισμό προσωπικού και μία επιχειρησιακή σύμβαση  που προσυμφωνήθηκε και υπογράφηκε εν αγνοία των εργαζομένων μακριά από κάθε συλλογική διαδικασία και έξω από κάθε συνδικαλιστική αρχή αφού αποτελεί προϊόν κρυφών συζητήσεων και συμφωνιών μεταξύ της ηγεσίας του Συλλόγου της alpha και της διοίκησης της τράπεζας .

Πλαίσιο κειμένου: 1. Μία πολύ  χαμηλή βαθμολογία σε ένα φύλλο αξιολόγησης που μπορεί να κρίνει κάποιον εργαζόμενο ως «στάσιμο» μπορεί να αποτελέσει λόγο απόλυσης αφού η διοίκηση μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση χωρίς να έχει προηγηθεί καμία άλλη ενέργεια.
2. Καταργείται επί της ουσίας το πειθαρχικό αφού η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει την σύμβαση χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προβλεπόμενη από το πειθαρχικό διαδικασία.
3. Καταργείται το αμετάθετο εκτός νομού. Ο καθένας είναι διαθέσιμος  ανά πάσα στιγμή προκειμένου να καλυφθούν οι εκάστοτε ανάγκες της τράπεζας εντός και εκτός νομού, μάλιστα σε περίπτωση μετάθεσης εκτός νομού η φύση και η διάρκεια καταβολής εξόδων ορίζονται από την τράπεζα κατά την ελεύθερη κρίση της..!
4. Καταργείται η υποχρέωση της τράπεζας να καταβάλλει υπερωρίες στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι παρακολουθούν σεμινάρια εκτός ωραρίου.
5. Ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα.
Έτσι ένα πρωί ενημερωθήκαμε για τα παρακάτω:

Αυτές είναι κάποιες από τις αντιδραστικές αλλαγές που περνάνε μέσα από τον νέο οργανισμό προσωπικού για τις οποίες κανένας εκπρόσωπος εργαζομένων δεν έχει το δικαίωμα να πανηγυρίζει πόσο μάλλον να συνυπογράφει!!
Για την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων μόνο η διοίκηση μπορεί να πανηγυρίζει!
Οι πενιχρές αυξήσεις που αποφάσισαν να δώσουν είχε ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τον εργασιακό οδοστρωτήρα που πέρασαν.
Και βέβαια δεν εκπλαγήκαμε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παράταξη «Ενωμένος Σύλλογος»  υπηρετεί πιστά και με απόλυτη συνέπεια τα συμφέροντα της τράπεζας σε κόντρα με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα δεν μπόρεσε ούτε καν λεκτικά να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής μπροστά στο ξήλωμα των μισθών τους, τόσο πολύ δεσμεύεται από τις απαιτήσεις της διοίκησης!
Και βέβαια τον εργοδοτικό συνδικαλισμό δεν τον συναντάμε για πρώτη φορά στο σωματείο της alpha, απλά εδώ παίρνει την πιο αισχρή και απροκάλυπτη μορφή του, συγκαλυμμένα και διατηρώντας κατ΄ελάχιστο τα προσχήματα ασκείται στο έναν ή τον άλλο βαθμό σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ.
Άλλωστε σε όποια μορφή και αν εκδηλώνεται, έχει κοινούς άξονες
·         Την απαξίωση το κουρέλιασμα και την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών,
·         Την άρνηση σύγκλησης Γενικών Συνελεύσεων  την στιγμή που  εκδηλώνεται η εργοδοτική επίθεση-π.χ. καταγγελία σύμβασης-   προκειμένου  να αποφασίσουν  οι εργαζόμενοι πως θα απαντήσουν, και την αντικατάστασή τους από τα τραπέζια διαλόγου και συνδιαλλαγής με τις διοικήσεις των τραπεζών. Το έργο είναι γνωστό μέσα από κρυφές ή φανερές συναντήσεις οι παρατάξεις αυτές τελικά υπογράφουν συμφωνίες και συμβάσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους. Όταν όλα έχουν τελειώσει καλούν και μία Γενική Συνέλευση για να μας ανακοινώσουν ότι μας έσωσαν και ότι μας γλίτωσαν από τα χειρότερα, και για να επικυρώσουμε εκ των υστέρων τις επιλογές τους.
·         Απαξιώνουν την κινητοποίηση και την απεργία ως πρώτο και κύριο μέσο πάλης των εργαζομένων και προσπαθούν να την αντικαταστήσουν με τις δικαστικές μάχες.
·         Στην προσπάθεια να καλλιεργήσουν την λογική ότι «δεν είναι καιροί για απεργιακούς αγώνες..» χρησιμοποιούν τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής για τα οποία οι ίδιοι ευθύνονται και σε καμία περίπτωση δεν κάνουν το παραμικρό για να τα αυξήσουν-π.χ. περιοδείες και περιφερειακές συναντήσεις πριν από κάποια απεργία με στόχο τη μέγιστη συμμετοχή των εργαζομένων.
·         Χρησιμοποιούν την απογοήτευση  και το κλίμα φόβου και τρομοκρατία που εξαπλώνεται στους εργασιακούς χώρους και εντείνεται λόγω της απουσίας ουσιαστικών συνδικαλιστικών παρεμβάσεων μπροστά στα καθημερινά προβλήματα-μετακινήσει, αποσπάσεις, παραβίαση ωραρίου, κ.λ.π- για να δικαιολογήσουν την αδράνειά τους λέγοντας ότι ο «κόσμος δεν τραβάει και δεν αντέχει τους αγώνες»
Αυτή η συνδικαλιστική τακτική κυριαρχεί συνολικά αλλά και ειδικά στον εργασιακό μας χώρο, και είναι αυτή η τακτική που τελικά απαξιώνει στην συνείδηση των εργαζομένων τον ρόλο του σωματείου και της συλλογικής δράσης.

Σε κόντρα με κάθε επίδοξο διαχειριστή των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας παλεύουμε για να ανακτήσουν οι εργαζόμενοι την πίστη τους στον συλλογικό αγώνα, για να ανακτήσει το σωματείο τον ρόλο που πρέπει να υπηρετεί, αυτόν της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Λέμε Όχι στον νέο οργανισμό έκτρωμα που αφοπλίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους μπροστά στις ορέξεις και τις απαιτήσεις της τράπεζας

Υπερασπιζόμαστε τον οργανισμό της πρώην Εμπορικής και απαιτούμε την καθολική εφαρμογή του


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Εργαζομένων πρώην Εμπορικής-Alpha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου