Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΤΟΕ






Χωρίς όριο ο υποταγμένος συνδικαλισμός της ΟΤΟΕ

       Ξεχείλισε το ποτήρι μετά την τελευταία ανακοίνωση της ΟΤΟΕ για τη συνάντηση με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ δηλώνει μόνιμα ικανοποιημένος από τις επαφές του με τις τραπεζίτες, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει τα μνημόνια με δεκάδες αντεργατικά μέτρα (μόνο η ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών έχει κοστίσει δεκάδες δις). Το Προεδρείο της ΟΤΟΕ τάχθηκε πάλι στο πλευρό των «κρατικοδίαιτων» τραπεζιτών, προκαλώντας το αίσθημα της εργαζομένων και συνταξιούχων που βιώνουν μια τεράστια αντεργατική επίθεση στο βωμό της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.
      Ταυτόχρονα, η ΟΤΟΕ προσπαθεί να μας πείσει ότι οι τράπεζες είναι ένας εργασιακός παράδεισος. Τη στιγμή που έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων για δεκάδες απλήρωτες υπερωρίες, ακόμη και για εργασία τα Σαβ/κα, και το ωράριο έχει καταστρατηγηθεί πλήρως σε καταστήματα και διευθύνσεις, οι  εθελούσιες επέφεραν απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, υπάρχουν εκατοντάδες ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι των 500-600 ευρώ που έχουν υποστεί απολύσεις και μειώσεις μισθών, παρελαύνουν στρατιές χρυσοπληρωμένων συμβούλων και η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριαρχεί, η ΟΤΟΕ μας μεταφέρει με ζήλο τη διαβεβαίωση των τραπεζιτών ότι τηρούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν υπάρχει καμία παραβίαση όσον αφορά ωράριο, άδειες, υπερωρίες, ενώ υπάρχει τεράστια μέριμνα για την απασχόληση!
      Οι συνάδελφοι παρακολουθούμε το τελευταίο 3μηνο τις προκλητικές ανακοινώσεις της ΟΤΟΕ μετά τις συναντήσεις με όλες τις διοικήσεις των τραπεζών. Η ίδια εικόνα μας μεταφέρεται από την ηγεσία της Ομοσπονδίας: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Αττικής και Τράπεζας Ελλάδος, απαντούν στην ΟΤΟΕ ότι εφαρμόζεται κατά γράμμα η εργατική νομοθεσία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι τραπεζοϋπάλληλοι όμως βιώνουμε μια άλλη πραγματικότητα. Η Alpha Bank τον Μάιο κατήγγειλε όλες τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με συνέπεια η νέα σύμβαση να σημαίνει απώλεια του παλιού Οργανισμού και μεγάλες μειώσεις μισθών για τους Εμπορικάριους.
      Ο κυβερνητικός -εργοδοτικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ είναι κυρίαρχος στην ΟΤΟΕ εδώ και καιρό. Με το ζόρι προκηρύσσει απεργίες χωρίς καμιά προσπάθεια να τις οργανώσει, μην τυχόν διασαλευτεί η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών. Πλήρης άρνηση για συντονισμό και αλληλεγγύη με άλλους αγωνιζόμενους κλάδους. Διαλυτική η κατάσταση στα όργανα (υπολειτουργία Γενικού Συμβουλίου), παρακμιακή γραφειοκρατική αντίληψη και πρακτική, καμιά διάθεση για οργάνωση του κλάδου σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Να απαλλαγούμε εδώ και τώρα από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές στους χώρους δουλειάς, πραγματικές κινητοποιήσεις, συντονισμό με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να κερδίσουμε πίσω όσα έχουμε χάσει και ακόμη περισσότερα.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου