Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ψήφισμα Γ. Συνέλευσης Συλλόγου Τραπ. Αττικής για καθαρίστριες

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 28/5 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  

Συμπαράστασης στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών

595 γυναίκες καθαρίστριες εργαζόμενες για πάρα πολλά χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 18/9/13.
Μέχρι το 2005 ήταν εργαζόμενες με συμβάσεις έργου. Μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης και αφού επιβλήθηκε πρόστιμο στην Ελλάδα, οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.
Επί 8 μήνες οι εργαζόμενες βρίσκονται σε συνεχείς κα δυναμικές κινητοποιήσεις, παλεύοντας για το αυτονόητο δικαίωμά τους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για να μπορούν να στηρίζουν τις οικογένειές τους.
Στις 16/5, δυο μέρες πριν την απόλυσή τους, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι η διαθεσιμότητα στην οποία είχαν τεθεί οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών είναι παράνομη. Με την απόφαση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται να δεχθεί την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά με τους ίδιους όρους  που ίσχυαν έως και πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Έκτοτε, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση. Αρνούνται πεισματικά γιατί, αν αποδεχθούν τη δικαίωση των καθαριστριών, η συνολική πολιτική τους για μαζικές απολύσεις και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων θα υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα.
Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αγωνιζόμενες όλο το προηγούμενο διάστημα, ζητάνε το αυτονόητο. Αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά. Δε διεκδικούν κάτι μόνο για τις ίδιες, αλλά για όλους μας: την ανατροπή μιας πολιτικής που μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Η δικαίωσή τους θα είναι δικαίωση όλων μας.

Ζητάμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την επιστροφή των καθαριστριών στη δουλειά τους και τη μη άσκηση ένδικων μέσων εναντίον της από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου