Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής-Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων Εθνικής ΤράπεζαςΟ ΣΥΕΤΕ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ Ή ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΕ?

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Επανερχόμαστε, λίγες μέρες μετά την τελευταία μας ανακοίνωση, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα.
ü Τα τεράστια κενά που δημιουργήθηκαν μετά την εθελουσία, λόγω της αποχώρησης 2500 συναδέλφων, διαβάσαμε στον τύπο ότι θα καλυφθούν με 112 προσλήψεις για την επαρχία και 100 για Αθήνα και Θες/κη, μέσω ΕΣΠΑ (δηλαδή χωρίς κανένα κόστος για την τράπεζα). Οι προσλήψεις, δηλαδή, που είχαν αρχικά αναγγελθεί μειώθηκαν ήδη στο μισό, από 400 σε 212 συνολικά. Την ίδια στιγμή, προσλαμβάνονται νέοι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι, που εκπαιδεύονται και τοποθετούνται πλέον σε όλες τις κομβικής σημασίας θέσεις. Δηλαδή τα κενά σε πάγιες ανάγκες που παραδέχονται ότι υπάρχουν, δεν καλύπτονται με τον αναγκαίο αριθμό προσλήψεων μέσω κανονισμού, αλλά αντιμετωπίζονται με την εξάπλωση του δουλεμπορίου.
ü Οι απλήρωτες υπερωρίες αυξάνονται. Οι άδειες που θα δοθούν για καλοκαίρι συχνά περιορίζονται σε 2 μόλις εβδομάδες, με συνέπεια τα υπόλοιπα αδειών να συσσωρεύονται. Τα ωράρια έχουν καταστρατηγηθεί πλήρως. Το ίδιο και το πενθήμερο.
ü Οι συνάδελφοι από Probank και FBB υπέστησαν μείωση στο μισθό από την επιχειρησιακή και κλαδική σύμβαση αναδρομικά, με συνέπεια κάποιοι να έχουν πολύ μεγάλες κρατήσεις. Πολλοί δε από αυτούς δεν έχουν πάρει τα επιδόματα που δικαιούνται (πχ ταμειακό, μη εξειδικευμένης εργασίας, τουριστικό κλπ), οι αποζημιώσεις απόλυσης καθυστερούν, στελέχη της τράπεζας αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν θα ενταχθούν στο εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ τα μετοχοδάνεια που φορτώθηκαν οι συνάδελφοι της τέως PROBANK κάτω από τεράστια πίεση για να πετύχει η ΑΜΚ του τότε εργοδότη τους δεν έχουν διαγραφεί, γεγονός που τους συνιστά όμηρους της ΕΤΕ που έχει σήμερα αναλάβει τα χρέη τους.
ü Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα κινδυνεύουν όσο ποτέ άλλοτε. Η συμμετοχή των ταμείων στις ΑΜΚ της ΕΤΕ και η πτώση της αξίας των μετοχών έχει επιφέρει τεράστια «χασούρα» στην περιουσία των ΤΥΠΕΤ – Επικουρικού – Ταμείου Αυτασφάλειας – ΙΚΑ για κύρια σύνταξη. Η Τράπεζα έχει μεγάλες ευθύνες: μείωση μισθών, μείωση εργοδοτικών εισφορών (νέα από 1/7/14), μείωση προσωπικού, ελαστικά εργαζόμενοι εκτός ταμείων. Η κατάσταση του Λογ/σμού Επικούρησης είναι οριακή, λόγω δανείων και μη εισροή νέων ασφαλισμένων. Για το δε Ταμείο Αυτασφάλειας, τα τελευταία νέα είναι απίστευτα. Κυκλοφόρησε την 5/6 Υπουργ. Απόφαση, κατ εφαρμογή του νόμου 4261/2014, σύμφωνα με την οποία διάφορα αλληλοβοηθητικά ταμεία (μεταξύ των οποίων και το ΤΑΠ-ΕΤΕ) λειτουργούν πλέον από 1/1/14 σαν επαγγελματικά ταμεία, με βάση το διανεμητικό σύστημα, οι ασφαλιστικές εισφορές τηρούνται σε ατομικές μερίδες, και ο τρόπος υπολογισμού της παροχής αλλάζει ριζικά και υπολογίζεται με κάποιον μαθηματικό τύπο (ανάλογα με την κατάσταση του Ταμείου κλπ). Αυτό σημαίνει επιπλέον μείωση του εφάπαξ κατά 30% ή και περισσότερο, άγνωστο τι ισχύει για τις εισφορές μας. Τι έχουν να πουν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ που κούρεψαν το εφάπαξ το Δεκέμβρη; Και όλα αυτά, ενώ οι συνάδελφοι που έχουν πάρει σύνταξη από 1/1/12 έχουν λάβει μόλις 1 δόση και θα περιμένουν κι άλλο. Στις 27/6 υπάρχει συνεδρίαση του ΤΑΠ-ΕΤΕ, τι θέση θα έχει ο κ. Γιαννακόπουλος; Η παραίτηση πριν λίγες μέρες του Προέδρου και του Γραμματέα του Συλλόγου Συνταξιούχων (ΠΑΣΚΕ) μήπως σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις στα ταμεία;
ü Το ΤΥΠΕΤ είναι σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, αφού μετά τις εκλογές το προεδρείο συγκροτήθηκε από τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, που δυστυχώς έλαβαν την πλειοψηφία. Παρόλο που οι προσπάθειές τους για αλλαγή του καταστατικού δεν έτυχαν της αναμενόμενης ανταπόκρισης από τους συναδέλφους που ψήφισαν ΟΧΙ κατά 43%, οι παρατάξεις αυτές επιμένουν στη μυστική διαχείριση πίσω από τις πλάτες μας, αδιαφορώντας για τη υποβάθμιση των παροχών του ταμείου. Τελευταίο κρούσμα η μεθόδευση του Προεδρείου να κόψει το επίδομα ισολογισμού των εργαζομένων στο ΤΥΠΕΤ, εκβιάζοντάς τους και λειτουργώντας ως εργοδότες.
ü Οι συνάδελφοι που έφυγαν με την τελευταία εθελουσία, βιώνουν και πάλι την αναλγησία της τράπεζας: αφού σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα δάνειά τους, η τράπεζα δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία των αποχωρησάντων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με συνέπεια η σύνταξη να φημολογείται ότι θα δοθεί του χρόνου το Πάσχα!


Δεν είναι όμως ίδια η εικόνα για όλους. Την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε τα εξής:

Ø  Ο Όμιλος της ΕΤΕ παρουσίασε κέρδη 181 εκ ευρώ για το Ά Τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 27 εκ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Αντίστοιχο κλίμα με τους πανηγυρισμούς για τα καθαρά κέρδη 809 εκ ευρώ για όλο το 2013
Ø  Τα μεγαλοστελέχη της ΕΤΕ αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, καθώς γι’ αυτά “λεφτά υπάρχουν”. 3 νέοι Γενικοί Διευθυντές έρχονται στο ΔΣ, σε αντικατάσταση του κ. Χριστοδούλου που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά από 2 χρόνια Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος πηγαίνει σε μεγάλο ξένο fund.
Ø  Οι ειδικοί συνεργάτες λαμβάνουν «ειδική μεταχείριση». Κάθε μέρα έχουμε τοποθετήσεις σε θέσεις κλιμακίων, χορήγηση υπογραφής, ανάθεση εποπτείας κλπ. Μπαίνουν από το παράθυρο, παίρνουν χιλιάδες ευρώ το μήνα και κάποιοι άλλοι επιστρέφουν στην ΕΤΕ καταλαμβάνοντας, σε παραβίαση του κανονισμού, οργανικές θέσεις. Το ίδιο συνέβη και με το σύστημα ανάδειξης στελεχών, όπου δεν τηρήθηκαν διαφανείς διαδικασίες.
Ø  Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια των 70 δις φέρνουν από 1η Γενάρη 2015 νέες διευκολύνσεις για τους τραπεζίτες που πλέον θα παίρνουν το ακίνητο όσων χρωστούν και η δόση θα λαμβάνεται ως ενοίκιο. Όλα για τις τράπεζες. Αλίμονο σε δανειολήπτες, ανέργους και χαμηλόμισθους.
Ø  Σε πρόσφατο συμπόσιο εφοπλιστών με την παρουσία των Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα, ο κ. Τουρκολιάς δήλωσε υπέρμαχος της ελληνικής ναυτιλίας η οποία κατέχει το 43% του ευρωπαϊκού στόλου, καθώς «υπέστη λίγες ζημιές γιατί απέφυγε τις υπερβολές» (για τα «θαλασσοδάνεια» ή για το ότι όλα τα πλοία κατασκευάζονται σε Κίνα & Κορέα, ούτε λόγος φυσικά). Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική τη διεύρυνση του ιδιωτικού τομέα της ΕΤΕ στο 43% από 16% μετά τις τελευταίες ΑΜΚ. Άλλωστε, η πανάκριβη διαφήμιση στην τηλεόραση υπερτονίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της.

Και τι κάνουν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές μας για αυτά; Απολαμβάνουν αποσπάσεις στο ΣΥΕΤΕ μακριά από τους χώρους δουλειάς, στέλνουν ανακοινώσεις που προκαλούν γέλιο,  κατηγορούν ως «ακραίο» όποιον συνάδελφο διαφωνήσει ή ζητήσει κάτι. Ενδιαφέρονται μόνο για την αναπαραγωγή των μηχανισμών τους. Προκλητικοί απέναντι στην κοινωνία της ανεργίας και των απολύσεων, δεν παίρνουν θέση κατά της προκλητικής μεταχείρισης των τραπεζών από το κράτος. Μας λένε ότι είμαστε καλά σε σχέση με τους ανέργους, θα εξαιρεθούμε και πάλι – πχ όσον αφορά το Ταμείο Αυτασφάλειας -, θα κερδίσουν στο παζάρι. Αύριο όμως όταν θα χρειαστεί να υπογράψουν μια νέα μείωση, θα μας τρομοκρατήσουν με τα χειρότερα και θα μας βεβαιώσουν ότι μας έσωσαν. Η «υπεύθυνη» στάση τους συνίσταται στις συμφωνίες κάτω και πάνω από το τραπέζι με τη Διοίκηση, στην υποστήριξη των κυβερνητικών μέτρων. Η ΔΑΚΕ έφερε νέους αποσπασμένους στο Σύλλογο. Η ΔΗΣΥΕ στην ιστοσελίδα της παρουσιάζει ως έργο τις τοποθετήσεις δ/ντών και τις προαγωγές. Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, που κατέβηκε στο ΤΥΠΕΤ μαζί με τη ΔΗΣΥΕ, ξαφνικά ανακάλυψε την Αμερική, δηλαδή τους ενοικιαζόμενους και τους συνεργάτες.
Σε δελτίο Τύπου δε της ΟΤΟΕ για τη συνάντηση με την Διοίκηση της Εθνικής, διαβάσαμε τις εκτός πραγματικότητας διαβεβαιώσεις ότι στην ΕΤΕ δεν υπάρχει καμιά παραβίαση όσον αφορά ωράριο, άδειες, απλήρωτες υπερωρίες, ενώ διατείνονται ότι τηρούνται όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις και υπάρχει προτεραιότητα στην απασχόληση! Άραγε η λέξη «ενοικιαζόμενοι» τους λέει κάτι; Ή δουλεύουμε σε άλλη τράπεζα ή απλά ΟΤΟΕ και ΕΤΕ μας «δουλεύουν» κανονικά.
Οι διαθέσεις τους δεν κρύβονται. Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 25 - 26 Ιουνίου, η ατζέντα είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν έχουν καν ως θέμα το Ταμείο Αυτασφάλειας (θα ζητήσουν εξαίρεση, λένε), τα οικονομικά του ΣΥΕΤΕ που βρίσκονται σε οριακό σημείο (βλ. προηγούμενη ανακοίνωση 5/6),  την αγωνιστική δράση για όλα αυτά. Θα τα λύσουν ίσως στο Προεδρείο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Ας μην παραιτούμαστε, ας μην υποκύπτουμε στο φόβο. Να απαλλαγούμε από το συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής, του παζαριού, της υποταγής. Ως Πρόταση Προοπτικής θα θέσουμε όλα αυτά τα θέματα στη συνεδρίαση του ΔΣ. Θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης με έκτακτες γενικές συνελεύσεις, αξιοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας,  ανασυγκρότηση των ΕΑΚ και των νομαρχ. παραρτημάτων, συντονισμό, πραγματική αλληλεγγύη και κοινή δράση με τους Συλλόγους των καθαριστριών, των εκπαιδευτικών και όσων αγωνίζονται, ένα κοινό μέτωπο εργαζομένων και συνταξιούχων για το ζήτημα του ασφαλιστικού που είναι στο στόχαστρο.
Υπάρχει ελπίδα να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε με ενότητα, αποφασιστικότητα, δυναμικότητα, συλλογικές ενέργειες και πρωταγωνιστές εμάς τους εργαζόμενους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική δράση, ζωντανή επικοινωνία, μαχητική στάση.

6974861242, 2103388768 (18768), 6946465296, 79836

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου